Μας έστειλαν οι Επαμίτες του Βόλου ένα ενδιαφέρον και βιωματικό κείμενο για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και το δημοσιοποιούμε:
Οι πλημμύρες των τελευταίων ετών στη Θεσσαλία, πρωτόγνωρες για την ελληνική ιστορία, άφησαν ανοιχτές πληγές που δεν ξέρουμε πότε θα κλείσουν.
Μετά από τόσους μήνες από την τελευταία πλημμύρα, οι Θεσσαλοί μουδιασμένοι περιμένουν τον καθαρισμό των δρόμων του νερού ο οποίος θεωρείται αυτονόητος σε όλες τις ευνομούμενες πολιτείες. Τους «έζωσαν τα φίδια» στα χωριά γιατί δεν προχωρούν οι εργασίες. Κουβέντες όπως: «Θα μας πνίξουν πάλι, το ποτάμι είναι ακαθάριστο», «Ζούμε με το φόβο», τις ακούσαμε στο χωριό Μαγούλα Νομού Καρδίτσας.
Από το χωριό περνούν ο Πάμισος και ο Μέγας, παραπόταμοι του Πηνειού. Ένα χωριό με μεγάλη ιστορία του οποίου οι κάτοικοι καθάριζαν οι ίδιοι τα ποτάμια τους πριν αναλάβουν οι δημόσιες υπηρεσίες της σύγχρονης Ελλάδας. Χαρακτηριστική η μαρτυρία ενός 93χρονου: «Αυτό που έγινε δεν το ξανάδα γιατί εμείς φροντίζαμε τα ποτάμια». Με το πέρασμα των χρόνων το έργο αυτό πέρασε από τα χέρια των απλών ανθρώπων στα χέρια του Κράτους και σήμερα πλέον βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών εργολάβων. Έτσι, φτάσαμε στο σημείο ένα ολόκληρο χωριό να παρακαλάει τους εργολάβους που ανέλαβαν το έργο να ξεκινήσουν επιτέλους τις εργασίες!
Αυτή η κατάσταση επικρατεί σε όλα τα πληγέντα χωριά της σύγχρονης μνημονιακής Θεσσαλίας μας. Τονίζουμε πως όταν ήρθαν οι δανειστές το 2010 απαίτησαν να καταργηθεί ο Εθνικός Οργανισμός Εγγειοβελτιωτικών Έργων Ελλάδας. Από τότε ζούμε στον αστερισμό της Ε.Ε. και των εργολάβων που πληρώνονται μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Συνήθως γίνεται με απευθείας αναθέσεις από τους εκάστοτε ντόπιους άρχοντες χωρίς να είναι απαραίτητο να λογοδοτεί κανείς για την ποιότητα των υλικών και εργασίας, τον σχεδιασμό και το χρόνο παράδοσης του έργου. Αν και τα νεότερα είναι ότι από εδώ και στο έξης η Ε.Ε. θα επιβάλει τους δικούς της υπεργολάβους. Δηλαδή οι δανειστές της Ελλάδας και η Ε.Ε., αφού πρώτα απαίτησαν να διαλύσουμε την οργανωμένη υπηρεσία εγγειοβελτιωτικών έργων, αφού αποκεφάλισαν διοικητικά τα χωριά μας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μηχανήματα άμεσα, αφού προκάλεσαν χάος δημιουργώντας πολλούς φορείς που δεν μπορούν να συντονιστούν μεταξύ τους, τώρα χρηματοδοτούν ιδιώτες εργολάβους χωρίς εγγυήσεις. Σημειώνουμε ότι οι δανειστές μας το 2010 απαίτησαν την αδρανοποίηση της Δικαιοσύνης ώστε να υπάρξει ατιμωρησία, πράγμα που εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους. Αυτό φαίνεται καθαρά στην περίπτωση των εργολάβων.
Και γιατί οι Ευρωπαίοι να θέλουν την διάλυση της Θεσσαλίας και της Ελλάδας;
Διαχρονικά οι Ευρωπαίοι και η Αμερική θεωρούνε την Ελλάδα ότι δεν είναι κράτος. Εμείς οι Έλληνες δεν θέλουμε να το καταλάβουμε. Ήρθε όμως η ώρα να το καταλάβουμε! Μέσα σε μια ολοκληρωτική Ευρώπη η οποία δεν χρειάζονται κράτη-έθνη, οι Θεσσαλοί μπορούν να αντικατασταθούν από σύγχρονους δούλους-εργάτες γης χωρίς δικαιώματα σύμφωνα με τα σχέδια τους.
Και προκειμένου να δικαιολογήσουν τα εγκλήματά τους μιλάνε περί κλιματικής κρίσης. Από την αρχαιότητα, ο Στράβωνας στα γραπτά του αναφέρει πως ο Πηνειός ξεχειλίζει. Άρα δεν είναι πρωτοφανής η υπερχείλιση των ποταμών και των ρεμάτων. Πρωτοφανής είναι η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης σε θεσμικό επίπεδο!
Δεν πρέπει να ξεχάσουμε το σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμυρών, που είναι σε “διαβούλευση υπό έγκριση” και προτείνει εκτός των μέτρων εξασφάλισης ροής των ποταμών, έργα ορεινής υδρονομίας, την δημιουργία μικρών και μεσαίων φραγμάτων και αντίστοιχων ταμιευτήρων στο Μουζάκι, στην Πύλη και σε άλλα στρατηγικά σημεία της περιοχής, που θα περιορίσουν κατά τους μελετητές, τις επιπτώσεις, ιδιαίτερα έντονων βροχοπτώσεων, που δυστυχώς αναμένονται. Τα ίδια φράγματα και ταμιευτήρες προβλέπονται και στα σχέδια διαχείρισης υδάτων για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, τονίζοντας ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, πολλές περιοχές της Θεσσαλίας κινδυνεύουν από ερημοποίηση. Όπως τόνισε ο κ. Ανδρέας Κουτρουμάνης σε εκδήλωση που έγινε προ μηνός στην Λάρισα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε όλη τη χώρα πρέπει να δημιουργηθούν φράγματα και ταμιευτήρες νερού, για περιορισμό του κινδύνου πλημμύρας, όσο και για εξασφάλιση νερού σε περιόδους ξηρασίας. Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό ότι πλημμύρες και ξηρασία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ζωντανό παράδειγμα οι πλημμύρες Daniel & Elias που προξένησαν μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και πρόσθεσαν μεγάλες ποσότητες νερού στους διάφορους ταμιευτήρες Ταυρωπού – Κάρλας.
Ακολούθησαν μήνες ξηρασίας, χωρίς χιόνια στα ορεινά και με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν. Παρ όλο που ένα μεγάλο τμήμα της Θεσσαλίας πλημμύρισε, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι υπόγειοι υδροφορείς δεν ενισχύθηκαν, όπως διευκρινίζει ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Θεοφάνης Γέμτος. Μόνη ελπίδα μας πλέον η αντικατάσταση των γεωτρήσεων με επιφανειακά νερά, που θα περιορίσουν την άντληση και καθιστούν και απ’ αυτή την οπτική γωνία, αναγκαία τη δημιουργία ταμιευτήρων νερού για να σωθεί το οικοσύστημα. Όπως αναφέρει ο ίδιος, έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. «Οφείλει όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας, να αποφασίσει και να εφαρμόσει ένα μεγάλο πρόγραμμα δημιουργίας ταμιευτήρων νερού στη Θεσσαλία και σε όλη τη χώρα, για την ασφάλεια της ζωής των κατοίκων, καθώς η κλιματική κρίση δεν μας δίνει περιθώρια αναβολών».
Κλείνοντας, καλούμε τον ελληνικό λαό να μη παραδοθεί όπως έκαναν οι πολιτικοί όλων των βαθμίδων. Σ’ ένα μεταβαλλόμενο κόσμο οι λαοί, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, γυρνάνε την πλάτη τους σε τέτοιου είδους εργολαβίες. Μπορούμε και εμείς!
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ!
Βόλος, 30 Ιουλίου 2024
Η Τοπική Οργάνωση ΕΠΑΜ Βόλου
Αφήστε ένα σχόλιο