του Larry C. Johnson*
μετάφραση Φλώρα Παπαδέδε

Sonar21.com, 26 & 27/06/2025

Παρά τις επίπονες προσπάθειες των Ισραηλινών λογοκριτών να κρύψουν την καταστροφή που προκάλεσε το Ιράν στο Ισραήλ, με την καταιγίδα των βαλλιστικών του πυραύλων κατά τη διάρκεια του 12ήμερου Πολέμου, αναδύονται πληροφορίες που καταρρίπτουν τον μύθο ότι το Ισραήλ διέθετε απόρθητη αεράμυνα. Ο χάρτης στην αρχή αυτού του άρθρου αποκαλύπτει τις τοποθεσίες που στόχευσε το Ιράν. Με βάση τα βίντεο των επιθέσεων στη Χάιφα και το Τελ Αβίβ, νομίζω ότι αυτός ο χάρτης απεικονίζει με ακρίβεια την τεράστια κλίμακα της ιρανικής επίθεσης. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Ισραήλ δέχθηκε ένα σοβαρό πλήγμα.

Στην Εικόνα αριστερά ο Χάρτης που έφτιαξε ο Larry C. Johnson με τα διαπιστωμένα πλήγματα (παρακολουθώντας τα βίντεο και ισραηλινά κανάλια, ΣτΜ).[1]

Σύμφωνα με διάφορες αναφορές των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, οι ζημιές εκτείνονταν σε συγκροτήματα οικιών, επιστημονικές υποδομές (π.χ. εργαστήρια του Ινστιτούτου Βάισμαν στο Rehovot/Ρέχοβοτ), το συγκρότημα του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας και εμπορικούς κόμβους όπως το Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ. Το Ιράν έπληξε επίσης έναν στρατιωτικό στόχο κοντά στο Ιατρικό Κέντρο Σορόκα στην Be’er Sheva/ Μπερ Σεβά. Το ιατρικό κέντρο χτυπήθηκε από το κύμα της έκρηξης, το οποίο προκάλεσε εκτεταμένες δομικές ζημιές, διαρροή χημικών και δεκάδες τραυματισμούς. Ο ισραηλινός τύπος ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για άμεσο χτύπημα στο νοσοκομείο, αλλά το γεγονός ότι κανείς δεν σκοτώθηκε υπονομεύει αυτόν τον ισχυρισμό.

Το Ιράν έπληξε επίσης τις ακόλουθες κατοικημένες περιοχές στοχεύοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ισραηλινούς στρατιωτικούς και αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών:

  • Μπατ Γιαμ: 9 νεκροί, ~200 τραυματίες· καταστράφηκαν πολυώροφες κατοικίες.
  • Ραμάτ Γκαν: Εννέα κτίρια καταστράφηκαν, εκατοντάδες εκτοπίστηκαν.
  • Χάιφα και Τελ Αβίβ: Επιθέσεις κοντά σε στρατιωτικά αρχηγεία («ΧαΚίρια») και γειτονικές κατοικίες.

Το Ιράν προκάλεσε επίσης εκτεταμένες ζημιές στο λιμάνι της Χάιφα και στο λιμάνι της Ασντόντ, καθώς και στα διυλιστήρια στη Χάιφα και την Ασντόντ. Το Ισραήλ απαγορεύει κάθε πληροφορία για τις ζημιές στις στρατιωτικές και μυστικές εγκαταστάσεις του, αλλά οι τοποθεσίες που αναφέρονται στον παραπάνω χάρτη δείχνουν ότι το Ιράν πιθανότατα σημείωσε παρόμοια επιτυχία με αυτή που παρατηρείται στη Χάιφα και το Τελ Αβίβ.

Στο σύντομο βίντεο φαίνεται το Τελ Αβίβ — πριν και μετά. Το Ισραήλ πήρε μια γεύση από αυτά που κάνει στους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Ήταν ένα πικρό ποτήρι.

Επικαιροποίηση για τους στόχους του Ιράν εναντίον της αμυντικής βιομηχανίας του Ισραήλ (27/06/2025)

Το Ισραήλ μιμείται εξαιρετικά τον Υπολοχαγό Φρανκ Ντρέμπιν, ένα χαρακτήρα που υποδύθηκε ο Λέσλι Νίλσεν στην κωμωδία του 1988, «Τρελές Σφαίρες» (The Naked Gun). Σε μια εμβληματική σκηνή, ο Υπολοχαγός Ντρέμπιν στέκεται μπροστά από το σημείο μιας έκρηξης πυροτεχνημάτων και το χάος που αυτή έχει προκαλέσει και προσπαθεί να ηρεμήσει το πλήθος λέγοντας:

«Δεν υπάρχει τίποτα να δείτε εδώ, διαλυθείτε παρακαλώ! Δεν υπάρχει τίποτα να δείτε εδώ!»

Παρά το γελοίο πανδαιμόνιο που συμβαίνει πίσω του, προσποιείται ειλικρινά ότι δεν συμβαίνει τίποτα – χαρακτηριστικό του χονδροειδούς, ηλίθιου χιούμορ της ταινίας. Αυτό ακριβώς κάνει και το Ισραήλ μετά από 12 ημέρες ιρανικών πυραυλικών επιθέσεων καθ’  όλο το μήκος του. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό Στρατό, το Ιράν κατάφερε να χτυπήσει μόνο 36 στόχους με τους πάνω από 500 πυραύλους και τα 1000 drones που εκτόξευσε. Σίγουρα. Το Channel 13 του Ισραήλ λέει το αντίθετο.

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι επιτέθηκε σχεδόν σε όλα τα επιστημονικά, ερευνητικά και ακαδημαϊκά κέντρα, εργοστάσια και βιομηχανίες που συνδέονται με την Rafael και την Elbit Systems, καθώς και σε άλλα εργοστάσια κατασκευής όπλων και τεχνητής νοημοσύνης. Για παράδειγμα, το Ιράν ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε το εργοστάσιο κατασκευής τσιπ της Intel, που βρίσκεται στον κατεχόμενο οικισμό Kiryat Gat, νότια του Τελ Αβίβ. Εάν αληθεύει, αυτό έχει προκαλέσει ζημίες έως και 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο σιωνιστικό καθεστώς. Το Ιράν στόχευσε επίσης εγκαταστάσεις και εργοστάσια άλλων αμερικανικών εταιρειών στο Ισραήλ, όπως η Intel, η Microsoft, η Tesla, η Google και η Apple. Ακολουθεί μια σύνοψη των συνδεδεμένων τομέων:

Rafael Προηγμένα Συστήματα Άμυνας: Συνδεδεμένες Εταιρείες και Κέντρα

Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Κέντρα

  • Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν στην έρημο Νεγκέβ (BGU): Η Rafael διαθέτει ένα σημαντικό παράρτημα έρευνας και ανάπτυξης στο Πάρκο Προηγμένων Τεχνολογιών (ATP) δίπλα στο BGU στην Μπερ Σεβά. Αυτή η συνεργασία επιτρέπει στη Rafael να αξιοποιεί τους ταλαντούχους φοιτητές και την έρευνα του BGU, ιδίως σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια, η ρομποτική και η υψηλής τεχνολογίας μηχανική.
  • Άλλα Κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης: Η Rafael διατηρεί κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στη Χάιφα (την έδρα της), στη Χαντέρα, στην Ιερουσαλήμ, στο Τελ Αβίβ και στην Μπερ Σεβά.

Βιομηχανικές και Παραγωγικές Εγκαταστάσεις

  • Χάιφα: Κεντρικά γραφεία και βασικοί χώροι Έρευνας, Ανάπτυξης και Κατασκευών.
  • Σλόμι: Νέο υποκατάστημα παραγωγής, που άνοιξε το 2021, κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο.
  • Άλλες Τοποθεσίες: Επεκτάσεις δραστηριοτήτων στο Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ και την Μπερ Σεβά.
  • Διεθνείς Κοινοπραξίες: Η Rafael συμμετέχει σε κοινοπραξία με την Raytheon στο Αρκάνσας των ΗΠΑ, για την παραγωγή των πυραύλων αναχαίτισης Tamir για τον Σιδερένιο Θόλο (Iron Dome) και την αμερικανική του παραλλαγή, τον SkyHunter.

Βιομηχανικές Συνεργασίες

  • Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας (MOD): Η Rafael ιδρύθηκε αρχικά ως το εθνικό εργαστήριο Έρευνας και Ανάπτυξης του Ισραήλ και διατηρεί στενή σχέση με το MOD, καθώς απορροφά περίπου το ήμισυ των πωλήσεών της.
  • Πάνω από 100 κυβερνητικοί, αεροπορικοί, διαστημικοί και αμυντικοί οργανισμοί: Η Rafael συνεργάζεται με πολυάριθμους φορείς στο Ισραήλ και στο εξωτερικό, αξιοποιώντας τα αμοιβαία τεχνολογικά πλεονεκτήματα.

Προηγμένα Συστήματα Elbit: Συνδεδεμένες Εταιρείες και Κέντρα

Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Κέντρα

  • Κοινοπραξία της Ισραηλινής Αρχής Καινοτομίας: Η Elbit Systems ηγείται μιας κοινοπραξίας που έχει εγκριθεί από την Ισραηλινή Αρχή Καινοτομίας, με επίκεντρο τις τεχνολογίες Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Ρομπότ (HRI). Αυτή η κοινοπραξία περιλαμβάνει κορυφαίες εταιρείες ρομποτικής και ακαδημαϊκούς ερευνητές που ειδικεύονται στην τεχνητή νοημοσύνη, την επιστήμη των υπολογιστών και τις επιστήμες συμπεριφοράς.

Βιομηχανικές και Παραγωγικές Εγκαταστάσεις

  • Κεντρικά Γραφεία: Με έδρα τη Χάιφα έχει πολλές θυγατρικές και εγκαταστάσεις παραγωγής σε όλη τη χώρα.
  • IMI Systems (πρώην Ισραηλινές Στρατιωτικές Βιομηχανίες): Αποκτήθηκε από την Elbit το 2018, επεκτείνοντας τη βιομηχανική της βάση.

Βιομηχανικές Συνεργασίες

  • Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας: Η Elbit είναι ένας σημαντικός προμηθευτής του Υπουργείου Άμυνας, υπογράφοντας πρόσφατα σημαντικά συμβόλαια για την εγχώρια παραγωγή πυρομαχικών και πρώτων υλών.
  • Θυγατρικές: Περιλαμβάνει την Elisra και άλλες αξιοσημείωτες ισραηλινές εταιρείες αμυντικής τεχνολογίας.

Δεν ξέρω αν θα λάβουμε ποτέ από το Ισραήλ μια γνήσια, ειλικρινή αποτίμηση των ζημιών μάχης, αλλά νομίζω ότι η βιασύνη του για κατάπαυση του πυρός, σηματοδοτεί ότι πολλές από τις εγκαταστάσεις που αναφέρονται παραπάνω χτυπήθηκαν από ιρανικούς πυραύλους. Το Ιράν κατέστρεψε τον μύθο του αήττητου Ισραήλ.

[1] Ο Χάρτης του L. Johnson έχει γίνει το σημείο αναφοράς όλων των διεθνών εναλλακτικών μέσων και τον αναρτούμε με σημειωμένες στα ελληνικά τις τοποθεσίες για να ενημερωθεί και το κοινό της Ξαστεριάς.
Ο χάρτης που αναρτούμε δεν είναι αυτός της ιστοσελίδας του Larry C. Johnson, διότι είχε πολύ μικρή ανάλυση και ήταν αδύνατο να δουλέψουμε πάνω του. Έχω όμως μεταφέρει πιστά τα σημεία των πληγμάτων όπως τα αναφέρει (τσεκάροντας και από το διαδίκτυο πού ακριβώς βρίσκονται οι εν λόγω εγκαταστάσεις). Ο χάρτης που αναρτούμε δεν δίνει την αίσθηση πως ολόκληρο το Ισραήλ φλέγεται – όπως αυτός του Larry C. Johnson – αλλά είναι πιο ακριβής, καθώς ο αναλυτής παρέθετε πάνω σε πολύ μικρή επιφάνεια χάρτη τα σημεία των πληγμάτων, με συνέπεια να μην επιτυγχάνεται στην εικόνα η ακριβής γεωγραφική αντιστοίχιση. (Σ.τ.Μ.).

* Ο Λάρι Τζόνσον είναι πρώην αξιωματικός της CIA, αναλυτής πληροφοριών και πρώην σχεδιαστής και σύμβουλος στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ως ανεξάρτητος εργολάβος, παρείχε εκπαίδευση στις Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων του Στρατού των ΗΠΑ για 24 χρόνια.
Ήταν συχνός προσκεκλημένος σε όλα τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα από τη δεκαετία του 1990 έως τα τέλη της δεκαετίας του 2000. Καθώς όμως η διεξαγωγή «Αιώνιων Πολέμων» έγινε ο μοναδικός πολιτικός στόχος του 90% των αιρετών αξιωματούχων των ΗΠΑ και όλων των ΜΜΕ, οι φωνές που προσέφεραν ανεξάρτητη και αμερόληπτη ανάλυση πετάχτηκαν στα αζήτητα και ο Λάρι μαζί τους. Δυσφημισμένος από το κατεστημένο, δεξιό, αριστερό και κεντρώο, ο Λάρι θεωρεί πως κάτι κάνει σωστά.
Το 2024, απευθύνθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Ουκρανίας σε αμάχους και παρευρέθηκε στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Εμφανίζεται τακτικά σε διάφορους ειδησεογραφικούς ιστότοπους και ανεξάρτητα διαδικτυακά κανάλια, όπως το Sputnik, RT, Judging Freedom, Redacted και The Duran, μεταξύ πολλών άλλων.

Πηγή: https://sonar21.com/israel-suffered-extensive-damage/   και  https://sonar21.com/update-on-irans-targeting-of-israels-defense-industry/