Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντερ Γκρούσκο σε ερώτηση των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Opinion

15.05.2023

Ερώτηση: Τις προάλλες, σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Opinion, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στη γεωπολιτική ήττα της Ρωσίας και στην υποτιθέμενη υποτελή εξάρτηση της χώρας μας από την Κίνα ως τετελεσμένο γεγονός. Πώς θα σχολιάζατε αυτές τις δηλώσεις;

Απάντηση: Έχουμε συνηθίσει εδώ και καιρό τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις των ηγετών της Γαλλίας και άλλων χωρών της συλλογικής Δύσης σχετικά με την επικείμενη και σχεδόν αναπόφευκτη νίκη του καθεστώτος του Κιέβου, για τη ρωσική οικονομία που ουσιαστικά καταρρέει υπό το βάρος των κυρώσεων, για την υποτιθέμενη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας. Είναι ήδη σαφές σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των «δυτικών εταίρων», ότι όλα αυτά δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια να μπερδέψουν τα όνειρα με την πραγματικότητα. Όσο περισσότερο ακούμε τέτοιου είδους «επωδούς», τόσο πιο ξεκάθαρο γίνεται ότι, υπό την πίεση της πραγματικότητας, οι πολιτικές ελίτ των ευρωπαϊκών χωρών έχουν περάσει από την προπαγανδιστική κατήχηση των ίδιων των πολιτών τους στο να πείθουν τους εαυτούς τους για την ορθότητα της συγκρουσιακής τους πορείας για την καταστροφή των θεμελίων της περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας.

Η αλόγιστη προμήθεια όπλων στο φασιστικό καθεστώς του Κιέβου είναι ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούν από την ευθύνη για την κρίση στην οποία έχουν βυθίσει πολλές χώρες και περιοχές με την άφρονα πολιτική τους να στρέφουν τον γείτονα εναντίον του γείτονα. Εξάλλου, η αποκήρυξη μιας τέτοιας γεωπολιτικής μυωπίας θα σήμαινε την παραδοχή των δικών τους λαθών, και αυτό η Δύση δεν μπορεί να το ανεχτεί.

Ούτε μπορούν να εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους να μπερδέψουν με κάθε τρόπο τους παλιούς φίλους, να στρέψουν κάποιες χώρες εναντίον άλλων, να «εξαναγκάσουν» τα κράτη του Νότου και της Ανατολής να ξεχάσουν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα υπέρ των γεωπολιτικών φιλοδοξιών των πρώην «αφεντάδων του κόσμου». Σε αυτό το πλαίσιο προσλαμβάνονται τα σχόλια του Γάλλου προέδρου, όσον αφορά τις σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα.

Είναι προφανές ότι η σταδιακή ενίσχυση των φιλικών, δοκιμασμένων στο χρόνο, αυτοδύναμων και μη συγκυριακών δεσμών στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας εξοργίζει το Παρίσι. Η Δύση τρομάζει συνολικά από τη διαμόρφωση ενός πραγματικά πολυμερούς συστήματος διεθνών σχέσεων που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας με μια σειρά ανεξάρτητων κέντρων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Ρωσία και η Κίνα. Αυτή η αναδυόμενη νέα τάξη πραγμάτων σηματοδοτεί το τέλος της μακραίωνης κυριαρχίας των χωρών του «χρυσού δισεκατομμυρίου». Εξ ου και οι προσπάθειες με κάθε μέσο να επιβραδυνθεί ή και να ανακοπεί αυτή η διαδικασία, και εν προκειμένω όλες οι μέθοδοι είναι καλές. Ωστόσο, στην αναδυόμενη παγκόσμια εικόνα, ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως και άλλοι δυτικοί ηγέτες, θα πρέπει να αποδεχθεί την πραγματικότητα των ισχυρών, ισότιμων και αμοιβαία σεβαστών σχέσεων μεταξύ της Μόσχας και του Πεκίνου. Ένας παράγοντας του οποίου η σημασία και η επιρροή στις διεθνείς σχέσεις είναι αναμενόμενο να ενισχυθεί περαιτέρω.

ΠηγήΣεισάχθεια