του Γαβριήλ Κωνσταντίνου

Εκπαιδευτικού

Και ποιος μπορεί να τον κατηγορήσει ότι ψεύδεται; Ένας απόφοιτος λυκείου, έχει πλήρη νομικά και πολιτικά δικαιώματα και υποχρεώσεις. Αναλαμβάνει μόνος του αγοροπωλησίες και πληρώνει τους φόρους του. Είναι υπεύθυνος για το μέλλον το δικό του και των συμπολιτών του. Μπορεί να αρχίσει να εργάζεται και να δημιουργήσει την δική του οικογένεια. Αλλά ένας απόφοιτος Λυκείου, αν δεν ακολουθήσει την κατεύθυνση της Οικονομίας στην Γ Λυκείου, δεν γνωρίζει, γιατί δεν θα έχει διδαχθεί ποτέ μα ποτέ:

  • Τι είναι το ποσοστό ανεργίας και γιατί θα είναι πιθανόν άνεργος μεγάλα διαστήματα της ζωής του…
  • Τι είναι οικονομική κρίση, γιατί συμβαίνει και γιατί κινδυνεύει να ξανασυμβεί με ολέθρια αποτελέσματα…
  • Τι είναι δημόσιο χρέος, τι είναι τα ομόλογα και πως μπορεί να δουλεύει μια ζωή χωρίς αντίκρισμα…
  • Τι είναι το ΑΕΠ, πως υπολογίζεται, τι σημαίνει για την χώρα του…
  • Τα οικονομικά συστήματα, καπιταλισμός – σοσιαλισμός, τις διαφορές τους, τα συν και τα πλην…
  • Πως λειτουργούν οι τράπεζες, το Χρηματιστήριο και γιατί μπορούν να τινάξουν την ζωή του στον αέρα…
  • Τι είναι πληθωρισμός, πως υπολογίζεται, γιατί δημιουργείται και πως αλλάζει τον τρόπο ζωής του…
  • Με ποιον τρόπο τα ολιγοπώλια και μονοπώλια τον αναγκάζουν να πληρώνει ακριβότερα…
  • Τι είναι φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ, φοροδιαφυγή, πως υπολογίζονται και τι είναι δίκαιο ή άδικο…
  • Τους μηχανισμούς της αγοράς, πως προσδιορίζονται οι τιμές, το οικονομικό κύκλωμα και πως αυτά επιδρούν στην ζωή του…
  • Τους σκοπούς, την ηθική και τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων…
  • Αν, γιατί και με ποιο τρόπο επεμβαίνει το Κράτος στην Οικονομία, που αποτελεί και την βασική πολιτική αντιπαράθεση των κομμάτων που καλείται να ψηφίσει.

Κακά τα ψέματα, ίσως το πιο βασικό μέρος της πολιτικής αυτής αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων είναι ο χειρισμός των οικονομικών θεμάτων. Θέματα που ο κ. Γεωργιάδης, στην παραπάνω ομιλία του, αφήνει να εννοηθεί ότι ο ίδιος τα γνωρίζει. Δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω αυτό, αλλά η ομιλία του θυμίζει κάποιον ακαδημαϊκό, ερευνητή ή έστω κάποιον τουρίστα από το εξωτερικό. Σίγουρα δεν θυμίζει υπουργό κυβέρνησης. Γιατί τότε εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος τι ακριβώς έκανε η κυβέρνησή του, ώστε να γνωρίζει βασικές αρχές Οικονομίας ένας νέος άνθρωπος που ενηλικιώνεται. Ξέρω, παρέλαβε χάος… (Ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε τίποτα γι’ αυτό). Αλλά μία ολόκληρη τετραετία, πως ακριβώς διόρθωσε αυτό το έλλειμμα της τόσο σημαντικής γνώσης η κυβέρνησή του; Στην ομιλία του ο κ. Γεωργιάδης εικάζει πως αν γνώριζε ο κόσμος βασικές οικονομικές αρχές, θα δικαίωνε πλήρως τις πολιτικές του επιλογές τα τελευταία χρόνια. Ε λοιπόν αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ κ. Γεωργιάδη…

Και δεν θα το μάθουμε ποτέ, γιατί η κυβέρνησή σας, σε συνέχεια προηγούμενων κυβερνήσεων, φρόντισαν οι πολίτες να μην γνωρίζουν Οικονομία. Και έτσι οι πολιτικοί ταγοί του Έλληνα θα παίρνουν τις πιο κρίσιμες αποφάσεις για την ζωή του, χωρίς αυτός να είναι σε θέση να τις αξιολογήσει, παρά μόνο μέσω των άμεσων (και μόνο) συνεπειών στην καθημερινότητά του. Ή μήπως αυτό ήταν εξαρχής το διακύβευμα;;;