Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση (25/5/2021) του Υπουργείου Υγείας του Τέξας (Texas Department of State Health Services), οι επιβεβαιωμένοι νεκροί στο διάστημα 11 Φεβρουαρίου μέχρι 5 Μαρτίου 2021 έφθασαν τους 151. Η πλειονότητα κατέληξε από υποθερμία, όταν εν μέσω του χιονιά κόπηκε το ρεύμα, επειδή πάγωσαν κι εξαφανίστηκαν τα αιολικά και το φυσικό αέριο δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει μόνο του στη ραγδαία αύξηση της ζήτησης ηλεκτρισμού και θέρμανσης. Στους 151 περιλαμβάνονται επίσης θάνατοι από πυρκαγιές, λόγω δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα, τροχαία δυστυχήματα, πτώσεις και επιδείνωση προβλημάτων υγείας. Όλοι συνδέονται με τις διακοπές ηλεκτροδότησης.
Η συντονιστική αρχή των δικτύων ηλεκτρισμού της Βόρειας Αμερικής, (North American Electric Reliability Corporation, τις περιοχές δικτύων βλέπουμε στην πιο πάνω εικόνα), εδώ και 50 χρόνια εκδίδει έκθεση για την ασφάλεια εφοδιασμού κατά την καλοκαιρινή περίοδο σε κάθε επιμέρους περιοχή. Η πρωτοφανής έκταση της τραγωδίας στο Τέξας, αλλά και τα μπλακ άουτ το περασμένο καλοκαίρι στην Καλιφόρνια, οδήγησαν σε μια πολύ “σφικτή” φετινή έκθεση.
Η έκθεση αναγνωρίζει το μεγαλύτερο κίνδυνο στο δίκτυο -τι έκπληξη- της Καλιφόρνια, το οποίο κινδυνεύει από ενεργειακές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε περιόδους κανονικής αιχμής της καλοκαιρινής ζήτησης και εισέρχεται σε ζώνη υψηλού κινδύνου όταν παρουσιαστεί ζήτηση πάνω από την κανονική. Τι ηλεκτροδοτεί την Καλιφόρνια; Πολλά ηλιακά, φυσικό αέριο και, βεβαίως, εισαγωγές ρεύματος, από περιοχές που έχουν αξιόπιστο ρεύμα. Αν σας θυμίζει το πώς διαμορφώνει ήδη ο Μητσοτάκης το δικό μας σύστημα ηλεκτροδότησης, σωστά το αντιλαμβάνεστε. Η Καλιφόρνια είναι που μας έκανε γνωστό “το διάγραμμα της πάπιας“, αυτό για το οποίο οι πολιτικοί κάνουν την πάπια, αυτό που ωθεί τα τιμολόγια στη στρατόσφαιρα, καθώς απαιτούνται πολλά εργοστάσια για να δώσουν αυτό που κάποτε έδινε μόνο ένα.
Πολλές ΑΠΕ σημαίνουν λεφτά για τους λίγους και τα τιμολόγια διαρκώς θ’ ανεβαίνουν, κάποιος πρέπει να πληρώσει τους λίγους. Παρά την περί του αντιθέτου προπαγάνδα … Θα ξηλώνεστε τόσο για να πληρώνετε τα νέα δίκτυα, που είναι απαραίτητα για να συνδεθούν οι δήθεν “ΑΠΕ, όσο και για να πληρώνετε τα “ευέλικτα” εργοστάσια. Ο λογαριασμός για τις “ευέλικτες εφεδρείες” θα καταλήγει στους καταναλωτές, για να μάθουν τι εστί “η ευτυχία του να σώζεις τον πλανήτη”. Όπως μας το έμαθε η ιστορική ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, τον Ιούλιο 2019. Και η προπαγάνδα θα μας λέει πως “ο λιγνίτης είναι ακριβός”, επειδή τον έχουν φορτώσει με φόρους πάνω στους φόρους. Και για να έχουμε ρεύμα θα το εισάγουμε απ’ το Σκοπιανό, το Βουλγάρικο και τον Τούρκικο λιγνίτη, που “δεν είναι ακριβός”. Δοξάστε τους …
Στις περισσότερες απ’ τις περιοχές του δυτικού δικτύου (WECC), η επάρκεια πόρων και ενέργειας αποτελεί αιτία … σημαντικής ανησυχίας για το καλοκαίρι. Οι συνολικές προβολές ικανότητας παραγωγής και ζήτησης ηλεκτρισμού για την περιοχή βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα με εκείνα που παρατηρήθηκαν το 2020, όταν ένα κύμα καύσωνα σε ευρεία περιοχή προκάλεσε έκτακτες ανάγκες ενέργειας και παρουσιάστηκε απώλεια φορτίου. Αν και στην Καλιφόρνια έχουν προστεθεί νέοι ευέλικτοι πόροι (675MW μπαταρίες και αναμένονται στη διάρκεια του καλοκαιριού ακόμα 825MW), οι προβλέψεις αιχμής της ζήτησης έχουν επίσης αυξηθεί σε πολλά μέρη της Δύσης και η συνολική ικανότητα παραγωγής είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με το 2020. Η αύξηση της ζήτησης και η χαμηλότερη ικανότητα παραγωγής σε ολόκληρη την περιοχή WECC μπορεί να σημαίνει πως μειώνεται η διαθεσιμότητα επαρκούς ενέργειας για μεταφορά σε περιοχές με μεγάλη ζήτηση.
Οι περιοχές MISO και Νέας Αγγλίας έχουν επαρκείς πόρους για περιόδους αιχμής της ζήτησης. Ωστόσο η έκθεση της NERC θεωρεί πως εδώ και χρόνια δημιουργείται κίνδυνος έκτακτης ανάγκης στο δίκτυο επειδή μεγάλες μονάδες ορυκτών καυσίμων έχουν κλείσει χωρίς να αντικατασταθούν από νέα εργοστάσια. Προφανώς δεν τους προτείνει να βάλουν κι αυτοί τις δήθεν “Α”ΠΕ, καθώς με την ασφάλεια εφοδιασμού δεν παίζουμε!
Στο Τέξας τα περιθώρια προγραμματισμού για την αιχμή ζήτησης αυξήθηκαν ως προς το προηγούμενο καλοκαίρι, με την προσθήκη 7.858MW αιολικών, ηλιακών και μπαταριών. Παρά την προσθήκη, η NERC θεωρεί πως οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν τόσο την παραγωγή όσο και τη ζήτηση και να προκαλέσουν έλλειψη ενέργειας, οδηγώντας σε ενεργειακές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, επειδή ένα σημαντικό μέρος της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από τα αιολικά, οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να έχουν επαρκείς ευέλικτες εφεδρείες, για να καλύψουν περιόδους παραγωγής ασθενών ανέμων. Σαν π.χ. την περίοδο που μας αφηγούνται τα Ομηρικά Έπη, όταν ο Αγαμέμνονας αναγκάστηκε να θυσιάσει την Ιφιγένεια, μήπως κι επιτέλους φυσήξει. Φυσικά οι “επαρκείς ευέλικτες εφεδρείες” θα είναι αεριοστροβιλικές μονάδες φυσικού αερίου ή/και πετρελαίου, το Τέξας έχει άφθονους υδρογονάνθρακες.
Τέλος, αν δεν το προσέξατε, οι περιοχές των ΗΠΑ, που ΔΕΝ θα έχουν πρόβλημα ασφάλειας εφοδιασμού με ηλεκτρισμό το καλοκαίρι του 2021, είναι αυτές που σημειώνονται με γκρι χρώμα. Καθόλου σύμπτωση δεν αποτελεί πως πρόκειται ακριβώς για τις περιοχές που ηλεκτροδοτούνται με αξιόπιστα συμβατικά εργοστάσια: κάρβουνο, πυρηνικά, υδροηλεκτρικά.
Πηγή: greeklignite.blogspot.gr
Αφήστε ένα σχόλιο