Η Ε.Ε έδωσε, ξανά, περίοδο χάριτος στον νεοθωμανικό αλυτρωτισμό
Η Τουρκία, ξανά, περνά αλώβητη από τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.
Ενώ οι νεοθωμανικές διεκδικήσεις αρχίζουν να χτίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Β. Αφρικής, της Αν. Μεσογείου, στον Καύκασο, αντιμετωπίζονται με την γνώριμη πολιτική κατευνασμού από τους Ευρωπαίους συμμάχους μας.
Οι κυβερνώσες ελληνικές ελίτ ζούνε επαναλαμβανόμενα το (ευρωπαϊκό-βορειοατλαντικό) θέατρο του παράλογου: για την αναζήτηση ασφάλειας, προσφεύγουν στην Ευρώπη – αλλά και στο ΝΑΤΟ- για την αναχαίτιση των τουρκικών έκνομων ενεργειών που διαχρονικά, μεθοδικά, απειλούν όχι μόνο τον Ελληνισμό, αλλά τώρα εκδηλώνονται και εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας άλλων κυρίαρχων κρατών (βλέπε Λιβύη, Συρία, Αρμενία-Ναγκόρνο Καραμπάχ κ.α ).
Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου, έχουμε φραστικές διατυπώσεις της ευρωπαϊκής καταδίκης για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο… Αναφέρεται, προοπτικά έως τον Μάρτιο, στην επιβολή πιθανών κυρώσεων και εφαρμογής περιοριστικών μέτρων εναντίον προσώπων και θεσμών που εμπλέκονται στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις, οι οποίες παραβιάζουν τις θαλάσσιες ζώνες κυριαρχίας του Ελληνισμού.
Η τουρκική επιθετικότητα και οι μονομερείς ενέργειες εναντίον κυρίαρχων κρατών θα συνεχιστούν, ενώ η Ευρώπη επιβεβαιώνει το στρατηγικό ενδιαφέρον μιας αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας, βγάζοντας ξανά στο προσκήνιο τη θετική εργαλειοθήκη των ευοίωνων προοπτικών των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Βέβαια, επιμένει στην κατεύθυνση της μόνιμης αποκλιμάκωσης για την άμεση επανέναρξη των ελληνοτουρκικών διερευνητικών συνομιλιών και καταγράφει-καταδικάζει τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ(!).
Οι ελληνικές κυβερνώσες ελίτ αν και καταγράφουν τα “αργά βήματα” των εταίρων τους δειλά πανηγυρίζουν(!).
Η ελληνική διπλωματία δεν είναι καλά “διαβασμένη”… Δεν αντιλαμβάνεται ούτε τη νέα γεωπολιτική ισχύ της Τουρκίας του Ρ.Τ. Ερντογάν, αλλά ούτε και την ισχυρή αλληλεξάρτηση των γεωοικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων ευρωπαίων και τουρκικών δρώντων (πολιτικών/κρατικών οντοτήτων αλλά και επιχειρησιακών κολοσσών).
Οι τομεακές κυρώσεις, η επιβολή εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας, κυρίαρχες ελληνικές διεκδικήσεις πριν την έναρξη της ευρωπαϊκής Συνόδου, πήγαν περίπατο.
Ο Ν. Δένδιας κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του νέου έτους, μίλησε για τους τουρκικούς σχεδιασμούς διαμόρφωσης μιας νέας “Γιάλτας“ αλλά ότι η χώρα μας μπορεί να εισέλθει στον ελληνοτουρκικό διάλογο (άνευ όρων σύμφωνα με τις τουρκικές επιδιώξεις !), πάντα στηριζόμενη στις πρόνοιες της διεθνούς έννομης τάξης και του κοινοτικού κεκτημένου.
Φαίνεται, όμως, ότι όχι μόνο η χώρα μας αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αγνοούν ότι οι θαλάσσιες ζώνες κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ελληνισμού, είναι και ευρωπαϊκές. “Ξέχασαν” τον ευρωπαϊκό Χάρτη της Σεβίλλης και το έγγραφο της Κομισιόν “Η Ευρώπη και η διεθνής θαλάσσια διακυβέρνηση”, όπου σε χάρτη της δείχνει ότι η η ελληνική και η κυπριακή ΑΟΖ εφάπτονται, αποδίδοντας πλήρη επήρεια στη Στρογγύλη;
Και μήπως η χώρα μας υπογράφοντας Συμφωνίες (τμηματικής) οριοθέτησης της ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, αγνοώντας τις προτάσεις της Λιβυκής Βουλής της Αν. Λιβύης, που αγωνίζεται ενάντια στον τουρκικό αποικιοκρατικό ζυγό, υπογραφής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ, πρόδωσε και την Κύπρο μη προχωρώντας στον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων των χωρών μας, αφήνοντας τις ελληνοκυπριακές θαλάσσιες ζώνες απροστάτευτες στον τουρκικό αναθεωρητισμό που εδράζεται και στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο;….
Για την Τουρκία, την πέμπτη πιο σημαντική χώρα του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, στόχος της γερμανικής Ε.Ε, είναι να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να συνεχιστεί η οικονομική αρωγή για την υπεύθυνη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ώστε να αποτραπεί η είσοδος τους σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Στόχος είναι η διάσωση της τουρκικής οικονομίας από πιθανή κατάρρευση η οποία θα μπορούσε να “μολύνει” και τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Συγκεκριμένα, ευρωπαϊκές τράπεζες-επιχειρήσεις είναι εκτεθειμένες με επενδύσεις συνολικού ύψους 122,7 δις € , ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος περαιτέρω πτώσης της τουρκικής λίρας – η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στις 7.98 λίρες ανά δολάριο την Παρασκευή – όσο διαπιστώνεται η παρατεταμένη κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών που αποτέλεσε, άλλωστε, την αφορμή για την υποβάθμιση του τουρκικού αξιόχρεου από το Β1 στο Β2 από τον οίκο Moody’s.
Να σημειώσουμε ότι ότι το έλλειμμα της τουρκικής οικονομίας εξακολουθεί να υπερβαίνει τις αξιόλογες παραγωγικές και εξαγωγικές οικονομικές επιδόσεις (βλέπε αμυντική βιομηχανία π.χ).
Πέρα από τον εντυπωσιακό όγκο των ευρωτουρκικών εμπορικών συναλλαγών, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 Bayractar, τα οποία άλλαξαν το ρου των πολεμικών αναμετρήσεων στη Λιβύη και στο Artsakh και τα οποία θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος των εξαγωγικών προσδοκιών της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας .
Για τα τουρικά drones- δολοφόνους, στα οποία καταλογίζεται η καταστροφή αντιαεροπορικών συστημάτων αλλά και μονάδων τεθωρακισμένων στη Συρία, εναντίον του Συριακού στρατού και των κουρδικών λαϊκών πολιτοφυλακών τόσο στο συριακό έδαφος αλλά και στο Ιράκ αλλά και σε άλλες εμπόλεμες ζώνες, ο Γραμματέας του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, Ben Wallace, στο διαδικτυακό σεμινάριο που διοργάνωσε το βρετανικό Think Tank, RUSI, τόνισε ότι “συνιστούν πραγματική πρόκληση” για τον εχθρό.
Η τουρκική γεωοικονομική πολυπραγμοσύνη αναδεικνύεται και στον υγειονομικό τομέα με το τουρκικό εμβόλιο ,το ERUCOV-VAC, κατά του νέου κορωνοϊού να βγαίνει στην αγορά τον Απρίλιο!
Περί κυρώσεων το ανάγνωσμα
Στα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Συνόδου αναφέρεται ότι θα υπάρξει συνεργασία με ΗΠΑ για ζητήματα Τουρκίας- Ανατολικής Μεσογείου, προφανώς δίνοντας περίοδο χάριτος έως τον Μάρτιο με τη γνωστή ευρωπαϊκή λογική του “καρότου και του μαστίγιου”, όπου θα συζητηθεί από κοινού με τη νέα αμερικανική ηγεσία το ενδεχόμενο κυρώσεων. Λες και το ΝΑΤΟ θα επιβάλλει μέτρα εναντίον της Τουρκίας…
Σύμφωνα με το Reuters, η Γερμανίδα Καγκελάριος σε συνέντευξη τύπου δήλωσε :
“Εμείς οι οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες μιλήσαμε και θεωρούμε ότι όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με τις εξαγωγές όπλων, θα πρέπει να συζητηθούν εντός του ΝΑΤΟ. Επίσης θεωρούμε ότι θα πρέπει να συντονιστούμε με την νέα αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με την Τουρκία“.
Σχετικά με τις αμερικανικές κυρώσεις, εγκρίθηκε με διευρυμένη πλειοψηφία τόσο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και την αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες (NDAA), που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία στα πλαίσια του νόμου CAATSA (Πράξη Αντιμετώπισης των Εχθρών της Αμερικής μέσω Κυρώσεων).
Ο νέος πρόεδρος καλείται να προχωρήσει σε κυρώσεις μέσα από μία λίστα 12 επιλογών, οικονομικών μέτρων κυρίως, που θα μπορούσαν κυριολεκτικά να “γονατίσουν” την τουρκική οικονομία.
Αλλά όπως δήλωσε ο Ρ.Τ. Ερντογάν προμηνύεται διάλογος μεταξύ των δύο προέδρων. Άλλωστε “ο Τ. Μπάιντεν τον έχει επισκεφθεί στο σπίτι του… έχουμε δει ότι οι δηλώσεις που αφορούν τις αγορές όπλων είναι αναρμόζουσες… με την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, θα μιλήσουμε με τον Μπαίντεν“.
«Μετά την παράδοση και παραλαβή στην Αμερική, θα δούμε μάλλον καλύτερα την ροή των πραγμάτων. Γι’ αυτό, αυτό που μας αναλογεί είναι το “όποιος κάνει υπομονή κερδίζει“, θα κάνουμε υπομονή και θα δούμε».
Είναι προφανές ότι η εντεινόμενη τουρκική παρουσία, δούρειος ίππος των δυτικών – ΝΑΤΟϊκών συμφερόντων, στις χώρες του Κόλπου, στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο , στη Β. Αφρική και στη Μ. Ανατολή θα αποτρέψουν την επιβολή “σκληρών” κυρώσεων από την αμερικανική ηγεσία. Ήδη ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ν. Τραμπ, δήλωσε ότι θα ασκήσει βέτο στο νέο αμυντικό νομοσχέδιο.
Τουρκία -Ιράν
Διπλωματικό επεισόδιο εξελίσσεται μεταξύ των δύο χωρών, με το θερμόμετρο να χτυπά στο “κόκκινο”, μετά την απαγγελία ποιήματος από τον Ερντογάν στο Μπακού κατά τη διάρκεια της παρέλασης νίκης για την ανακατάληψη των “αζέρικων” εδαφών του Artsakh (Ναγκόρνο Καραμπάχ) από το Αζερμπαϊτζάν! Το ποίημα αναφερόταν σε πόλεις οι οποίες ανήκουν εδαφικά στο Ιράν, εγείροντας ερωτηματικά για την παντουρκική διείσδυση η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή (;) για την ιρανική ισλαμική δημοκρατία !
Συγκεκριμένα ο Ιρανός ΥΠΕΞ , Javad Zarif, έκανε το εξής σχόλιο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:
“Ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν πληροφορήθηκε ότι κακώς απήγγειλε στο Μπακού, ότι αναφέρεται στον αναγκαστικό διαχωρισμό περιοχών βορείως του ποταμού Αράς από την ιρανική πατρίδα.
Δεν συνειδητοποίησε ότι με αυτόν τον τρόπο υπονομεύει την κυριαρχία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν;
Κανένας δεν μπορεί να μιλάει για το αγαπημένο μας Αζερμπαϊτζάν“.
Pres. Erdogan was not informed that what he ill-recited in Baku refers to the forcible separation of areas north of Aras from Iranian motherland
Didn’t he realize that he was undermining the sovereignty of the Republic of Azerbaijan?
NO ONE can talk about OUR beloved Azerbaijan
— Javad Zarif (@JZarif) December 11, 2020
Τουρκία: Παράταση της πολιτικοστρατιωτικής υποστήριξης στην κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Fayez Al Sarraj στη Λιβύη
Κατά παράβαση όλων των διπλωματικών διαβουλεύσεων της διεθνούς κοινότητας , της Συμφωνίας της Γενεύης , της Διάσκεψης του Βερολίνου, της πρωτοβουλίας του Καΐρου για τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου στη Λιβύη με πολιτικά μέσα και την αποχώρηση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και μισθοφόρων από το έδαφος της Λιβύης, η Τουρκία, για άλλη μια φορά, αγνοεί τις πολιτικές διπλωματικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα cumhuriyet, νέο προεδρικό διάταγμα από τον Ρ.Τ. Ερντογάν θα τεθεί προς ψήφιση για την έγκριση από την τουρκική εθνοσυνέλευση παράτασης της παραμονής των στρατιωτικών τουρκικών δυνάμεων κατοχής στη Λιβύη για 18, τουλάχιστον, μήνες!
Κύπρος -Ελλάδα
Στην Κυπριακή Δημοκρατία με τον θαλάσσιο Αττίλα εν εξελίξει, τον εποικισμό της Αμμόχωστου και με τη νέα, άτυπη πενταμερή Διάσκεψη, υπό την αιγίδα του Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών η οποία θα λάβει χώρα μέσα Δεκεμβρίου, η Τουρκία, πλέον, απελευθερωμένη από τη νέα ευρωπαϊκή περίοδο χάριτος της Συνόδου, διευρύνει τη βάση διαπραγμάτευσης, με τον νέο ηγέτη του ψευδοκράτους να προωθεί υπό την αιγίδα της “μητέρας” Τουρκίας τα σχέδια διχοτόμησης της Μεγαλόνησου και τη λύση των δύο κρατών.
Για άλλη μια φορά, προφανώς, η τουρκική κατοχική δύναμη περιφρονεί επιδεικτικά τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών επίλυσης του Κυπριακού (δες εδώ το τελευταίο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το “άνοιγμα” της Αμμόχωστου) .
Και για την Ελλάδα… η Τουρκία, στον απόηχο της λήξης των ευρωπαϊκών διεργασιών και επικαλούμενη την παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης, με νέες NAVTEX θέτει αίτημα αποστρατικοποίησης 6 Αιγαιακών νησιών και συγκεκριμένα για την Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τη Χίο, τη Σάμο, την Τήλο και τη Χάλκη…
Ο νεοθωμανικός αλυτρωτισμός σε όλο του το μεγαλείο εκφράζεται από το νέο άρθρο του İbrahim Karagül τον αρχισυντάκτη της Yeni Safak, της κατεξοχήν φιλοκυβερνητικής εφημερίδας της τουρκικής συστημικής προπαγάνδας . Είμαι σίγουρη ότι αυτή η αρθρογραφία δεν μπορεί να αγνοείται από την ελληνική και κυπριακή πολιτική γραφειοκρατία…
Πηγή: politispress.gr
Αφήστε ένα σχόλιο