Σημείωμα της Μεταφράστριας:
Οι εβδομαδιαίες Εκθέσεις Στρατιωτικής Κατάστασης που δημοσιεύει ο
Simplicius είναι πάντα ενδιαφέρουσες κι εμπεριστατωμένες. Η παρούσα όμως είναι από τις πιο αναλυτικές και κατατοπιστικές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει τόσο η πλήρης ανάλυση των εξελίξεων στα μέτωπα, όσο και οι Πίνακες με τις απώλειες του βαριού ουκρανικού εξοπλισμού αλλά και η συνέντευξη του Αρεστόβιτς.

Κι ένα μικρό δώρο από εμένα. Παραθέτω κατευθείαν από το κανάλι των Russians With Attitude (Ρώσοι Με Άποψη) στο Telegram:  «Θυμάστε εκείνο το τεράστιο κοίτασμα λιθίου υψηλής ποιότητας στο Ντονμπάς, λίγο έξω από το χωριό Σεφτσένκο στη Λαϊκή Δημοκρατία Ντονιέτσκ; Αυτό που υποσχέθηκε ο Ζελένσκι στον Τραμπ; Αυτό για το οποίο έτρεχαν τα σάλια των Αμερικανών επενδυτών;» Μπορείτε να δείτε τι απέγινε σε αυτό το απολαυστικό βίντεο https://ok.ru/video/9352799718016.

Να θυμίσω ακόμα πως για αυτά τα κοιτάσματα στήθηκε τον Φλεβάρη ο θεατρικός καυγάς Τραμπ – Ζελένσκι στο Λευκό Οίκο και πως ολόκληρη η Συλλογική Δύση ασχολούνταν επί μήνες ισχυριζόμενη ότι με την παραχώρησή τους «η Ουκρανία θα διασφάλιζε τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ». Τώρα σιγή ιχθύος. Ξεχάστηκαν σαν να μην έγινε τίποτα. Ως γνωστόν, αφού η πραγματικότητα δεν τους εξυπηρετεί, τόσο το χειρότερο γι’ αυτήν.

του Simplicius*
μετάφραση Φλώρα Παπαδέδε

Simplicius The Thinker, 09/07/2025

Αυτή η εβδομάδα μας φέρνει την είδηση ​​ότι ο Τραμπ ανακάλεσε την αναστολή της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία – αλλά μήπως εδώ υπάρχει κάτι περισσότερο από αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά;

Πιστεύω πως ναι: όλοι βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα υποθέτοντας ότι αυτό σημαίνει πλήρη επανέναρξη, ενώ στην πραγματικότητα ο Τραμπ δεν διευκρίνισε ποτέ ποια όπλα – απλώς είπε ότι θα πρέπει να τους στείλουμε «μερικά» όπλα και μάλιστα αμυντικά. Είναι πιθανό να εννοεί μόνο μερικούς Patriots και κάτι λίγα ακόμη, περισσότερο ως μια χειρονομία για να κατευνάσει για άλλη μια φορά τους νεοσυντηρητικούς και να μειώσει την πίεση που υφίσταται. Πόσο μάλλον που δεν πρόκειται για νέα πακέτα όπλων που έχουν εγκριθεί από το Κογκρέσο, αλλά πιθανόν για μια επανενεργοποίηση με αργούς ρυθμούς της ήδη φθίνουσας συμφωνίας που υπέγραψε ο Μπάιντεν.

Αναρωτιέται κανείς πόσους Patriot μπορούν πραγματικά να διαθέσουν οι ΗΠΑ:

https://www.theguardian.com/us-news/2025/jul/08/us-pentagon-military-plans-patriot-missile-interceptor

Τα αποθέματα των ΗΠΑ σε πυραύλους Patriot βρίσκονται μόλις στο 25% των απαιτούμενων επιπέδων. – The Guardian

➡️ Το 2023, ο Στρατός των ΗΠΑ προέβλεψε ανάγκες για 3.376 πυραύλους για την πλήρη υποστήριξη των δυνάμεών του.

➡️ Ένα πρόσφατο υπόμνημα επιθεώρησης αυξάνει αυτόν τον αριθμό σε 13.733, επικαλούμενο βαριά χρήση στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

➡️ Η Lockheed Martin, ο μοναδικός παραγωγός πυραύλων PAC-3 MSE[1], κατασκεύασε μόνο 500 τεμάχια πέρυσι. Μια νέα σύμβαση στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής σε 650 [το 2026-2027].

➡️ Δεν έχει ανακοινωθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για την αναπλήρωσή τους.

Ο Τραμπ υπαινίσσεται επίσης μια «έκπληξη» για τον Πούτιν, ο οποίος πρόσφατα έκανε τον Τραμπ πολύ «δυστυχισμένο» με την ανυποχώρητη στάση του απέναντι στον εγωκεντρικό Αμερικανό ηγέτη. Για άλλη μια φορά, αυτό έχει πιθανότατα θεατρικό χαρακτήρα και αμφιβάλλει κανείς αν ο Τραμπ θα προωθήσει οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Όχι ότι θα άλλαζε κάτι, ακόμα κι αν το έκανε. Η επιταχυνόμενη κυριαρχία της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ένα υψηλής ταχύτητας τρένο και είναι πολύ αργά για να το σταματήσει.

Νέες δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν τεράστια επέκταση στο ρωσικό εργοστάσιο κατασκευής drone στην Γιελαμπούγκα, το οποίο παράγει τα Geran[2] και που μπορεί να καλωσορίσει επιπλέον 25.000 Βορειοκορεάτες εργάτες, σύμφωνα με πρόσφατες δυτικές αναφορές:

Υπάρχει έντονη συζήτηση για τις νέες δορυφορικές εικόνες από το βιομηχανικό σύμπλεγμα στη Γιελαμπούγκα (Ταταρστάν), όπου παράγονται τα drones Geranium-2. Κρίνοντας από τα δημοσιευμένα δεδομένα, η βιομηχανική ζώνη επεκτείνεται ενεργά, γεγονός που υποδηλώνει σχέδια για αύξηση της παραγωγής drone αυτού του τύπου.
Στην δορυφορική εικόνα, η κατασκευή 52 κοιτώνων για τους εργαζόμενους σημειώνεται με κίτρινο χρώμα (φέρεται να σχεδιάζονται συνολικά 72) και τα νέα κτίρια παραγωγής σημειώνονται με κόκκινο.

Αυτές οι επεκτάσεις στην παραγωγή ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων θα διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα πνιγεί από καθημερινές επιθέσεις που καμία παγκόσμια παραγωγή πυραύλων αεράμυνας δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει. Η Ρωσία ήδη εξαπέλυσε μια ακόμη επίθεση με πάνω από 500 drones [και χθες με άλλα 700] μια-δυο μέρες μετά την έναρξη της πρώτης τέτοιας επίθεσης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Τη μεγαλύτερη είδηση ​​από το μέτωπο συνιστά η ανακοίνωση από διάφορες ουκρανικές πηγές ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας επίθεση στη Ζαπορόζιε σε όλο το μήκος του μετώπου.

Αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε κάποια πρώτα σημαντικά ρήγματα της αμυντικής γραμμής.

Το πιο αξιοσημείωτο ήταν στο Καμιάνσκε (Καμένσκογιε), όπου οι ρωσικές δυνάμεις -σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις- φέρεται να κατάφεραν να καταλάβουν ολόκληρη την πόλη μετά από αρκετές ημέρες επιχειρήσεων εφόδου. Δεν εμφανίζεται ακόμη σε όλους τους χάρτες επειδή διεξάγονται επιχειρήσεις εκκαθάρισης, αλλά ουσιαστικά ολόκληρη αυτή η περιοχή καταλήφθηκε σε λίγες μέρες και οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν ήδη να εισέρχονται στον επόμενο οικισμό του Πλάβνι στα βόρεια:

Ισχυρή προέλαση στο Καμένσκογιε προς την κατεύθυνση της Ζαπορόζιε – οι ομάδες εφόδου μας διέσπασαν τις αμυντικές γραμμές σε βάθος έως και 1,5 χιλιόμετρο – Γεωγραφική τοποθεσία: 47.548071, 35.349864

Στρατιώτες από το “Τάγμα Ροστόφ” του 247ου Συντάγματος των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων απελευθέρωσαν το χωριό Καμένσκογιε στην περιφέρεια της Ζαπορόζιε, υψώνοντας την εθνική σημαία και το λάβαρο της μονάδας στη μέση του χωριού.

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές από την 7η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία Εφόδου, Ομάδα “Δνείπερος”, συμμετείχαν στην απελευθέρωση του Καμένσκογιε στο μέτωπο της Ζαπορόζιε.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο https://ok.ru/video/9340014103168

Μια πιο λεπτομερής περιγραφή της επίθεσης:

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου 2025, ρωσικές αερομεταφερόμενες μονάδες εξαπέλυσαν μία από τις πιο σημαντικές επιθέσεις στη νότια αμυντική γραμμή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, διασπώντας τις θέσεις της 128ης Ανεξάρτητης Ταξιαρχίας Ορεινής Εφόδου κοντά στον ποταμό Γιαντσεκράκ κοντά στο χωριό Καμένσκογιε.

Η γραμμή, η οποία κρατούνταν από την ουκρανική πλευρά από τον Απρίλιο του 2022, θεωρούνταν ένας από τους πιο σταθερούς τομείς του μετώπου. Η διάρρηξη αυτής της άμυνας και η δημιουργία ενός προγεφυρώματος στη βόρεια όχθη του ποταμού Γιαντσεκράκ δεν σημαίνει μόνο μια τακτική επιτυχία, αλλά και την αρχή μιας αλλαγής στη επιχειρησιακή διαμόρφωση ολόκληρου του τόξου της Ζαπορόζιε, σύμφωνα με το [ρωσικό περιοδικό]  Στρατιωτικά Χρονικά:

Η επίθεση διεξήχθη από το 247ο Σύνταγμα Φρουρών Αερομεταφερόμενης Εφόδου της 7ης Μεραρχίας Φρουρών. Η επίθεση έλαβε χώρα νωρίς το πρωί της 23ης Ιουνίου, μετά από μια μαζική αεροπορική επίθεση, με τη χρήση FAB[3] και κατευθυνόμενων πυραύλων Kh-39[4] που εκτοξεύτηκαν από ελικόπτερα Ka-52M.

Αμέσως μετά, οι ομάδες εφόδου διέσχισαν το ποτάμι κοντά στην κατεστραμμένη οδική γέφυρα, διέσπασαν τις μπροστινές θέσεις του 230ου τάγματος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και κατέλαβαν το κτίριο ενός δημοτικού σχολείου, το οποίο χρησιμοποιούνταν από την ουκρανική πλευρά ως κέντρο επικοινωνιών μάχης.

Μια αντεπίθεση που ξεκίνησε στις 25 Ιουνίου χρησιμοποιώντας κατευθυνόμενες βόμβες JDAM[5] ήταν ανεπιτυχής: οι ρωσικές μονάδες όχι μόνο διατήρησαν τις θέσεις τους, αλλά και τις επέκτειναν, μετατρέποντας το σημείο διάρρηξης σε ένα σταθερό προγεφύρωμα πλάτους έως 2 χλμ. και βάθους έως 600 μέτρα.

Ταυτόχρονα, το ρωσικό 429ο Μηχανοκίνητο Σύνταγμα Τυφεκιοφόρων συνέχισε να ασκεί πίεση στο νοτιοανατολικό τμήμα του Καμιάνσκε, όπου οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κρατούσαν ένα μικρό προγεφύρωμα από τον Δεκέμβριο του 2024, υπό την κατοχή των Ειδικών Δυνάμεων Κράκεν[6]. Τα απομεινάρια της 241ης Εδαφικής Ταξιαρχίας, που αποτελείται από το 204ο, 207ο και 251ο Τάγμα, δραστηριοποιούνται επίσης στην περιοχή. Αυτές οι μονάδες αντιμετωπίζουν επί του παρόντος την απειλή της πλήρους αποκοπής και της αναγκαστικής υποχώρησης πίσω από τον ποταμό Γιαντσεκράκ.

Το προγεφύρωμα που δημιουργήθηκε από τη ρωσική δύναμη απόβασης είναι το κλειδί για μελλοντικές προελάσεις δυτικά προς το Ορέχοφ και βορειοδυτικά στην κατεύθυνση Βασιλιέφκα-Ντνιεπρορούντνογιε. Η ουκρανική πλευρά πιστεύει ότι δεδομένης της κόπωσης, της υποστελέχωσης και της αποθάρρυνσης των ουκρανικών εφεδρειών στην περιοχή, η δημιουργία μιας σταθερής γραμμής στη βόρεια όχθη του ποταμού Γιαντσεκράκ θα μπορούσε να οδηγήσει τις ρωσικές δυνάμεις να φτάσουν στα επιχειρησιακά μετόπισθεν της ουκρανικής αμυντικής γραμμής στην περιοχή της Ζαπορόζιε.

Ως αποτέλεσμα της πυραυλικής επίθεσης στο Γκιουλιάιπολιε, η 110η Ταξιαρχία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στερήθηκε εντελώς τη διοίκησή της.

Εκτός από τον διοικητή της ταξιαρχίας, τον Συνταγματάρχη Ζαχάρεβιτς, ανασύρθηκαν από τα ερείπια οι σοροί του αναπληρωτή του και του αρχηγού του επιτελείου του.

Ο κατάλογος των θυμάτων της επιτυχημένης επίθεσης από Ρωσικούς πυραύλους δεν είναι οριστικός.

Καταγράφηκαν και άλλες προελάσεις κατά μήκος της γραμμής στη Ζαπορόζιε, ιδιαίτερα στη Μάλα Τοκμάτσκα, όπου οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν σχεδόν το ένα τρίτο της πόλης από το ανατολικό άκρο της.

Άλλες περιοχές ανατολικά του Καμιάνσκε καταλήφθηκαν επίσης για να ευθυγραμμιστεί το μέτωπο:

Ανατολικότερα, στην τελευταία ενημέρωση είχαμε αναφέρει πώς οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να πλησιάζουν το Ποντούμπνε και τη Βοσκρεσένκα, βόρεια του μετώπου της Βελίκα Νοβοσίλκα. Τώρα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει πλήρως το Ποντούμπνε και μάλιστα έχουν επεκτείνει τις περιοχές ελέγχου γύρω από αυτό:

Για όσους αναρωτιούνται, αυτό βρίσκεται κατά μήκος της παλιάς γραμμής Μαρίνκα-Κουράχοβο-Μπογκατύρ:

Φρουροί της 36ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Τυφεκιοφόρων της 29ης Στρατιάς υψώνουν τη σημαία στο Ποντούμπνογιε, δυτικά της Ζίρκα, προς την κατεύθυνση του Νότιου Ντονιέτσκ.

Παράθεση:
Μόλις καταλήφθηκαν τα πρώτα σπίτια στο Ποντούμπνογιε, η αντίσταση του εχθρού κάμφθηκε. Μέρος των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων εγκατέλειψε τις θέσεις του και τράπηκε σε φυγή από το πεδίο της μάχης. Κατά τη διάρκεια των μαχών για το χωριό, καταστράφηκε έως και ένας λόχος από την 37η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Τυφεκιοφόρων και την 141η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο https://ok.ru/video/9351348488832

Μεταξύ Ποκρόφσκ και Τορέτσκ, οι ρωσικές δυνάμεις επέκτειναν τον έλεγχο γύρω από τη Ραζίν, δυτικά του πρόσφατα καταληφθέντος Κόπτιεβε. Συνεχίζουν να ασκούν κυκλωτική πίεση στο συγκρότημα Ποκρόφσκ-Μίρνογκραντ, επιτιθέμενες τώρα προς το Νοβοεκονόμιτσνιε:

07/07/25 Κρασνοαρμέισκ – Νόβοεκονομιτσέσκογιε

Ενεργές επιχειρήσεις μάχης στην περιοχή Κρασνοαρμέισκ (Ποκρόφσκ).

Επίθεση των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων με θωρακισμένη φάλαγγα προς την κατεύθυνση του Νοβοεκονομιτσέσκογιε. Τεθωρακισμένα οχήματα προελαύνουν μέσα από κατοικημένες περιοχές και χερσαία στρατεύματα στο νότιο τμήμα του οικισμού. Βομβαρδισμός από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Προώθηση των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων 2,5 χλμ. στα ανατολικά προάστια του Κρασνοαρμέισκ, μονάδες εφόδου καταλαμβάνουν νέες θέσεις στο Νοβοεκονομιτσέσκογιε.

Ουκρανικό βίντεο με ρωσική φάλαγγα που γεωεντοπίστηκε να περνά από τη Μικολάιβκα προς το γειτονικό Νοβοεκονόμιτσνιε:

.

Τα ρωσικά άρματα μάχης «αχυρώνας[7]» για εκκαθάριση ναρκοπεδίων φαίνεται πως αποκρούουν πολυάριθμα χτυπήματα από drones, γεγονός που αποδεικνύει ότι η τεχνολογία κλωβού ή «σχάρας» λειτουργεί. Τα στρατεύματα αποβιβάζονται με επιτυχία για να καταλάβουν προωθημένες θέσεις σε οικισμούς.

https://ok.ru/video/9356312513152

Παρεμπιπτόντως, αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι απώλειες ρωσικών αρμάτων μάχης τείνουν προς ιστορικά χαμηλά, όπως περιγράφεται στο τελευταίο επί πληρωμή άρθρο μου. Δεν είναι μόνο ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί λιγότερα άρματα μάχης, αλλά και ότι η τεχνολογία «πλέγματος» ή «αχυρώνα» έχει προχωρήσει πολύ και στην πραγματικότητα επιτυγχάνει την προστασία των αρμάτων μάχης. Ακόμα και όταν τα άρματα μάχης ακινητοποιούνται, τα αμυντικά κλουβιά και οι «αχυρώνες» έχουν ως αποτέλεσμα τα εχθρικά drones να μην μπορούν να διεισδύσουν και να επιφέρουν πραγματικά κρίσιμα χτυπήματα. Μπορεί να ακινητοποιήσουν το άρμα, αλλά όχι με καταστροφικό τρόπο, κάτι που επιτρέπει στους μηχανικούς να το αποκαταστήσουν πολύ πιο εύκολα από ό,τι σε άλλη περίπτωση.

Η άλλη σημαντική ενημέρωση είναι ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια απροσδόκητη προέλαση στη βόρεια περιοχή του Χάρκοβο, καταλαμβάνοντας ένα νέο κομμάτι ουκρανικού εδάφους ακριβώς μετά τα ρωσικά σύνορα στα βορειοδυτικά του Κουπιάνσκ:

Το σχέδιο είναι προφανώς να συνδεθούν οι δύο περιοχές σε ένα κοινό μέτωπο και στη συνέχεια αυτό να συνδεθεί με το μέτωπο του Βολτσάνσκ πολύ δυτικότερα.

Κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Ουκρανία κατασκευάζει τώρα μια μεγάλη νέα οχυρωματική γραμμή για την υποχώρησή της στα δυτικά του Κραματόρσκ, μπροστά στην πιθανότητα πτώσης του Ντονμπάς:

Περισσότερα από την ανάλυση του Clement Molin με βάση δορυφορικά πλάνα:

Οι δύο ουκρανικές οχυρωματικές γραμμές που σχηματίζουν μαζί τη «Νέα Γραμμή του Ντονμπάς» βρίσκονται μακριά ​​από όλες τις πόλεις του Ντονμπάς: το Ιζιούμ, τη Λίμαν, το Σλαβιάνσκ, το Κραματόρσκ, την Ντρουΐκιβκα, την Κωστιαντίνιβκα, την Ντομπρόπιλα και το Ποκρόφσκ. Η νέα γραμμή, με πορτοκαλί χρώμα, δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πολύ, μόνο λίγες θέσεις και 1 έως 2 τάφροι.

Η γενική κατάσταση δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις σιγά σιγά δημιουργούν έναν κλοιό γύρω από τις πόλεις-κλειδιά, την Κωνσταντίνοφκα και το συγκρότημα Ποκρόφσκ-Μίρνογκραντ:

Ας δούμε τώρα μερικά ακόμα πράγματα:

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε ότι, μόνο μέχρι την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους, στη Ρωσία έχουν καταταγεί 228.000 άτομα στις ένοπλες δυνάμεις. Αυτό αντιστοιχεί σε ακριβώς 38.000 ανά μήνα:

.
Η Kiev Post ανέφερε πρόσφατα ότι ο Ζελένσκι δήλωσε τα ακόλουθα:

https://www.yahoo.com/news/russia-mobilizes-40-000-45-082145204.html

Στο τελευταίο άρθρο μου με θέμα τις απώλειες ρωσικών τεθωρακισμένων, κάποιοι ρώτησαν για τις απώλειες ουκρανικών τεθωρακισμένων και τον αριθμό των εναπομεινάντων αρμάτων μάχης. Ακολουθεί μια πηγή – το [ρωσικό] Lost Armour – αν και θεωρείται ότι παρέχει μια πολύ συντηρητική εκτίμηση με πολύ αυστηρά κριτήρια και πρότυπα.

Κύρια άρματα μάχης:

Ο Πίνακας είναι μεταφρασμένος από τα ρωσικά με τεχνητή νοημοσύνη, επομένως για λόγους σαφήνειας, οι τρεις στήλες στα αριστερά είναι: πρώτα ο συνολικός αρχικός αριθμός αρμάτων μάχης, μετά ο αριθμός των απωλειών και στη συνέχεια ο αριθμός των εναπομεινάντων. Έτσι, για τα τεθωρακισμένα Abrams M1A1, υπήρχαν 31 αρχικά, 21 έχουν καταστραφεί ή αιχμαλωτισθεί και έχουν μείνει 10.

Σύμφωνα με αυτήν την εκτίμηση, η Ουκρανία πρέπει να έχει συνολικά περίπου 624 άρματα μάχης, ενώ η Ρωσία φέρεται να διαθέτει κάπου 1.200 – 1.500 άρματα ανά πάσα στιγμή, με συνεχή αναπλήρωση από τις χιλιάδες ακόμη που είναι αποθηκευμένα και περίπου 300 νέα T-90M που κατασκευάζονται ετησίως. Η Ουκρανία, από την άλλη πλευρά, δεν παραλαμβάνει κανένα νέο άρμα από όσο γνωρίζουμε και, ως εκ τούτου, τυχόν απώλειες συνεχίζουν να μειώνουν κατακόρυφα τον αριθμό των συνολικών αρμάτων μάχης της.

Όπως αναφέρθηκε, αυτή η λίστα φαίνεται συντηρητική, δεδομένου ότι ορισμένοι πιστεύουν ότι σχεδόν όλα τα Abrams έχουν πλέον καταστραφεί και, από όσο θυμάμαι, είμαι σίγουρος ότι τουλάχιστον τέσσερα ή περισσότερα Challenger έχουν καταστραφεί αντί για δύο που αναγράφει ο Πίνακας 1.

Ακολουθούν τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ):

Όπως φαίνεται, πάνω από τα μισά από τα 300 Bradley έχουν καταστραφεί, αν και η Ουκρανία μπορεί να διατηρεί συνολικά περίπου 1.000+ ΤΟΜΑ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι BMP-1 και 2[8].

Τα MRAPS[9] και τα APC[10] παρουσιάζουν τον μεγαλύτερο αριθμό, καθώς οι χώρες του ΝΑΤΟ διαθέτουν ουσιαστικά άπειρα και μπορούν να παραδίδονται επ’ άπειρον:

Πιο σημαντικές είναι οι κινητές μονάδες πυροβολικού:

Δείχνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν 646 αυτοκινούμενα πυροβόλα διαφόρων ειδών, αν και πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής: α) είναι μια πολύ συντηρητική μεθοδολογία όσον αφορά στην καταμέτρηση των απωλειών – για παράδειγμα, είμαι σχεδόν βέβαιος ότι έχω δει πολύ περισσότερα από απλώς τρία PzH 2000[11] να καταστρέφονται και β) ένα τεράστιο μέρος αυτού του εξοπλισμού τίθεται εκτός λειτουργίας ανά πάσα στιγμή λόγω προβλημάτων συντήρησης. Με τα PzH 2000 ειδικότερα, έχουμε δει σε προηγούμενες δυτικές δημοσιεύσεις ότι ένας μεγάλος αριθμός από αυτά έχει χαλάσει στο μέτωπο. Από τα πιθανά 646, θα στοιχημάτιζα μόνο 350-400 να είναι ενεργά ανά πάσα στιγμή, αν όχι λιγότερα.

Και τέλος, τα αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας, για όσους ενδιαφέρονται:

Η διευθύντρια της δεξαμενής σκέψης των ΗΠΑ, Defense Priorities (Αμυντικές Προτεραιότητες), δηλώνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ουκρανίας δεν είναι η έλλειψη όπλων, αλλά το ανθρώπινο δυναμικό. Συμπεραίνει σωστά ότι «περισσότερα όπλα» δεν θα λύσουν τα προβλήματα της Ουκρανίας, όταν δεν υπάρχουν άνθρωποι για να επανδρώσουν αυτά τα όπλα. (το βίντεο είναι ρυθμισμένο να ξεκινήσει από τις δηλώσεις της δ/ντριας Jennifer Kavanagh. Σ.τ.Μ.).

Χρησιμοποιεί το εύστοχο επιχείρημα ότι το Ιράν και η Κίνα θα ήθελαν πολύ να δουν τις ΗΠΑ να συνεχίζουν να ρίχνουν τον θησαυρό τους στη μαύρη τρύπα της Ουκρανίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, έριξε πρόσφατα βόμβα, εκφράζοντας για πρώτη φορά δημόσια τη δέσμευση της Κίνας στην Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση της Ρωσίας:

https://www.scmp.com/news/china/diplomacy/article/3316875/china-tells-eu-it-cannot-afford-russian-loss-ukraine-war-sources-say

Σύμφωνα με αρκετά άτομα που γνωρίζουν τη συνομιλία, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε στην «κορυφαία διπλωμάτη»[12] της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Τετάρτη 2 Ιούλη 2025, ότι η Κίνα δεν διαθέτει περιθώρια για μια ρωσική ήττα στην Ουκρανία, επειδή φοβάται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μετατοπίσουν τότε όλη την προσοχή τους στο Πεκίνο.

Ο Γουάνγκ έκανε, ακόμη, μια χιουμοριστική δήλωση, απορρίπτοντας ότι η Κίνα υποστηρίζει «ουσιαστικά» τη Ρωσία, επειδή αν το έκανε, η σύγκρουση θα είχε τελειώσει προ πολλού. Λίγη κινέζικη αλαζονεία ή… πραγματικότητα;

Όλο και πιο συχνά εμφανίζονται ενδείξεις για την υποστήριξη της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων ενδείξεων από ουκρανικά κανάλια που βρίσκουν διάφορα κινεζικά εξαρτήματα στα νέα ρωσικά drones Γκεράν, κινεζικά λέιζερ, άλλα αντικείμενα που κατακλύζουν την πρώτη γραμμή της Ρωσίας, κ.λπ. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι στο μέτωπο, η συντριπτική πλειοψηφία των ρωσικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου χαμηλότερης κατηγορίας προέρχεται από την Κίνα τα τελευταία δύο χρόνια. Και αυτό ισχύει για πολλά άλλα πράγματα, όπως οι επικοινωνίες, οι δορυφορικοί πομποδέκτες τύπου «GPS» σε drones, κ.λπ. Αυτό ισχύει και για τις μεταφορές όπως τα οχήματα DesertCross 1000 κυβικών και την πλημμύρα από μοτοσυκλέτες που χτυπούν στο μέτωπο. Και μετά υπάρχει μια ολόκληρη υποδομή, με πρόσφατες αναφορές να δείχνουν μαζικές κινεζικές μεταφορές εργαλειομηχανών για την επέκταση της ρωσικής παραγωγής αρμάτων μάχης και πυροβόλων, μεταξύ άλλων. Και η λίστα μπορεί να συνεχιστεί ασταμάτητα.

Πρόσφατα, ο αγαπημένος Αυστριακός Συνταγματάρχης Markus Reisner πρόσθεσε κι αυτός τα δυο λιθαράκια του, συμφωνώντας με την παραπάνω εκπρόσωπο των δεξαμενών σκέψης: η Ουκρανία έχει πολύ λίγους στρατιώτες.

Και επίσης από την Αυστρία:

«Το πιο επιθυμητό αποτέλεσμα για εμάς είναι η ήττα της Ρωσίας, αλλά οι Ουκρανοί υφίστανται βαριές απώλειες», δήλωσε ο Γκούσταβ Γκρέσσελ, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας στην Αυστριακή Εθνική Ακαδημία Άμυνας της Βιέννης.

«Θα ήταν φυσικά υπέροχο αν [οι Ουκρανοί] κέρδιζαν πραγματικά αυτόν τον πόλεμο. Μια ταπεινωτική ήττα για τη Μόσχα θα οδηγούσε σε μια νέα πολιτικά Ρωσία. Αυτό είναι το πιο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο, στον τέταρτο χρόνο του πολέμου, τίθεται το ερώτημα: ‘Οι Ουκρανοί είναι εξαντλημένοι, έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες σε αυτή τη μάχη – είναι ακόμη ικανοί να το πετύχουν αυτό;’ Αυτό που μπορούν να κάνουν οι Ευρωπαίοι – ακόμη και χωρίς τις ΗΠΑ – είναι τουλάχιστον να αποτρέψουν την ήττα της Ουκρανίας.»

Ο Αρεστόβιτς προκάλεσε αναταραχή με ένα πρόσφατο βίντεο όπου έδωσε μια ειλικρινή ανάλυση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δημοσιογράφος: Η χώρα κρατάει… Η τεράστια Ρωσία δεν κατορθώνει να νικήσει.

Αρεστόβιτς: Η Ουκρανία κρατιέται λόγω του μεγέθους της. Είναι η μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή χώρα, με μεγάλες εκτάσεις, 30 εκατομμύρια ή περίπου τόσα, πια. Διαθέτει στρατό ενός εκατομμυρίου ανδρών. Γιατί δεν θα μπορούσε να κρατήσει από μόνη της; Όταν ένας στρατός 700.000 προελαύνει ενάντια σε έναν στρατό ενός εκατομμυρίου, αυτό συνήθως γίνεται αργά. Αν προήλαυνε ένας στρατός 2 εκατομμυρίων τα πάντα θα γίνονταν γρηγορότερα.

Αλλά ο Πούτιν διεξάγει αυτόν το πόλεμο σαν «Ειδική» -βοήθειά μας!- στρατιωτική επιχείρηση προσπαθώντας να μην αναταράξει τη Ρωσική κοινωνία. Τον διατηρεί όσο το δυνατόν στο βάθος. Ένας πραγματικός πόλεμος… όπως σημείωσε ο Πάσα Σέλιν, σημαίνει 40% του προϋπολογισμού. Οι Ρώσοι ξοδεύουν 5% με 7%. Τίποτα. Εντελώς τίποτα! Είναι ένας τύπος πολέμου που βρίσκεται στο βάθος. Μάχονται εθελοντές, δεν γίνεται επιστράτευση κι όμως η Ουκρανία πνίγεται και καταρρέει.

Θα μπορούσαν να επιστρατεύσουν 2 εκατομμύρια και να ξεκινήσουν έναν πραγματικό πόλεμο, θα μπορούσαν να είχαν στραγγίξει το 40% του προϋπολογισμού και όλα τα υπόλοιπα. Η Ουκρανία θα είχε τότε τελειώσει σε 3 μήνες, θα την ακουμπούσαν και θα διέλυε σαν σάπιο καρύδι, ειδικά με τέτοια τακτική πολέμου. [Οι Ρώσοι] Δεν πολεμούν πραγματικά, όχι γιατί δεν μπορούν να βάλουν όλα τα βομβαρδιστικά να χτυπούν, αλλά απλώς γιατί δεν καλούν ενάμιση εκατομμύριο άνδρες για να τους ρίξουν στον πόλεμο. Αφήνουν αυτήν την τρομερή υπαρξιακή σύγκρουση να διαδραματίζεται στο βάθος. Επειδή ο Μεντίνσκι τους «λυπάται» όλους αυτούς. Τους κοιτά και λέει, ας τον κρατήσουμε στα ελάχιστα… Κι όλοι επίσης λυπούνται εμάς [τους Ουκρανούς] επειδή «είμαστε δικοί τους». Έχουμε τόσο πολύ κοροϊδέψει εθελοντικά τους εαυτούς μας.

Δεν υπάρχει πραγματικός πόλεμος. Όχι επειδή όλα τα βομβαρδιστικά δεν εξαπολύουν όλους τους πυραύλους του κόσμου, αλλά επειδή αυτοί μάχονται λιγότερο, μας επιτίθενται με λιγότερους απ’ όσους εμείς αμυνόμαστε. Τι είναι ένας πόλεμος; Πόλεμος σημαίνει τριπλάσια υπεροχή στις περιοχές προέλασης, 12 με 15 φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων και μέσων. Καταστροφή όλων των μαχητικών σχηματισμών σε ολόκληρο το επιχειρησιακό βάθος. Εντάξει, δεν έχουν αυτά τα μέσα αλλά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τριπλάσια υπεροχή σε άνδρες. Έκαναν μία επιστράτευση όταν ήταν απαραίτητο. Ο Πούτιν μπορεί ίσως να διεξάγει ακόμη μία επιστράτευση. Ναι, αυτό θα πιέσει τη Ρωσική κοινωνία και την οικονομία, αλλά η επιτυχία στο μέτωπο θα έρθει πολύ γρήγορα. Γιατί να το κάνουν όμως; Είναι ικανοποιημένοι από τον πόλεμο ως διαδικασία, γιατί οι Δυτικοί απεμπλέκονται και οι Ανατολικοί [Ασία] αρχίζουν να χειροκροτούν και να πηγαίνουν στο Καζάν. Γιατί βλέπουν ότι σιγά-σιγά η Ρωσία πετυχαίνει σε κάθε περίπτωση τους στόχους της.

Δημ.: Μισό λεπτό, περίμενε. Και τι έχει πετύχει;

Αρ.: Τι έχει πετύχει; Περίμενε, αυτή είναι πολύ σημαντική ερώτηση. Βγήκαν από την διεθνή απομόνωση; Ναι. Στο Φόρουμ στο Καζάν, ήταν το ένα τρίτο των Ηνωμένων Εθνών, οι κορυφαίοι ηγέτες. Στην Παρέλαση στις 9 Μάη, ήταν ο Σι Ζι Πινγκ στην εξέδρα των επισήμων;  Ήταν ο Πούτιν στο Πεκίνο και ο Σι Ζι Πινγκ στη Μόσχα; Ο Τραμπ τηλεφωνεί στον φίλο του και λέει: «Δεν θα επιβάλω κυρώσεις, δεν θα υπογράψω καταδικαστική απόφαση εναντίον της Ρωσίας».

Δεν είμαστε στο 2022, όταν ήταν εντελώς συντριμμένοι, όταν βρίσκονταν πλήρως σε διεθνή απομόνωση, όταν οι καλύτεροί τους φίλοι τους είχαν γυρίσει την πλάτη. Τώρα έχουν πολλούς φίλους και όλα είναι καλά. Το δολάριο ισοδυναμεί με 79 ρούβλια. Την περασμένη εβδομάδα το ρούβλι ήταν το ισχυρότερο νόμισμα. Όλα λειτουργούν, τα μαγαζιά πλημμυρίζουν από πελάτες, όλοι τους ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο…

Και δεν ήταν όλα τόσο εύκολα. Για τρία χρόνια έσφιξαν τα δόντια και τα ζωνάρια, έστυψαν το μυαλό τους κι ανταπεξήλθαν με αποφασιστικότητα. Υπέμειναν τη ντροπή για το Χάρκοβο, τη ντροπή για το Κίεβο, για το Σούμι, το Τσερνίγκοφ, υπέφεραν την υποχώρηση από τη Χερσώνα, μια δύσκολη απόφαση, υπέμειναν την ανταρσία του Πριγκόζιν και συνέχισαν να μάχονται με μικρότερους αριθμούς ενάντια σε μεγαλύτερο αριθμό Ουκρανών. Σταματήστε λίγο και σκεφτείτε. Έρχονται με 650.000 εναντίον ενός εκατομμυρίου, παρότι κάθε στρατιωτική θεωρία λέει ότι η αναλογία πρέπει να είναι τουλάχιστον τρία προς ένα.

Γιατί διαμαρτύρεσαι; Γιατί; Τι προσπαθείς να αποδείξεις; Δεν βρίσκεις αρκετά πατριωτικά αυτά τα νούμερα; Ή συνιστά προδοσία να φανερώσεις έντιμα τον αριθμό των ενόπλων δυνάμεων, τις αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας και της Ρωσικής ομάδας που προελαύνει σε βάρος τους; Συνιστά προδοσία αυτό λοιπόν; Ή συνιστά προδοσία η σχέση αιτίας – αποτελέσματος; Αν πούμε ότι ο ήλιος ανατέλλει και δύει, είναι προδοσία; Κοίτα πως έχεις καταντήσει. Ένας φυσιολογικός άνθρωπος που δεν είναι ούτε παλιάνθρωπος, ούτε ψεύτης, που δεν έχει ξεπουλήσει τη συνείδησή του, κοιτώντας αυτούς τους αριθμούς αναρωτιέται «σε τι σύστημα ζω και για ποιο πράγμα παλεύω». Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πού θα οδηγήσει αυτός ο πόλεμος; Μας συντρίβουν σε όλα τα μέτωπα με μικρότερους αριθμούς από τους δικούς μας. Γιατί γίνονται όλα αυτά; Και για χάρη αυτής της κατάστασης, είναι αναγκαίο να δέρνουμε τους ανθρώπους, να τους πετάμε στα ΤKΣ (Τοπικά Κέντρα Στρατολογίας)[13], να τους κατάσχουμε τα κινητά, να τους εξευτελίζουμε προκειμένου να τους σπρώξουμε στο μέτωπο και να λιποτακτήσουν; Αυτό το αποκαλείς πόλεμο για την Πατρίδα; Για την Πατρίδα τους οι άνθρωποι ζώνονται χειροβομβίδες και ξαπλώνουν κάτω από τα τανκς. Αλλά όταν 6 εκατομμύρια άνδρες κρύβονται κάτω από το κρεβάτι, αυτό δεν είναι για την Πατρίδα.

Ο Αρεστόβιτς παραδέχεται ότι η Ρωσία θα μπορούσε εύκολα να τελειώσει την Ουκρανία σε ένα ή δύο μήνες, αν πραγματικά το ήθελε, αλλά ότι ο Πούτιν επέλεξε να κρατήσει τον πόλεμο όσο το δυνατόν στο «βάθος», ώστε η ανάπτυξη της χώρας να έχει προτεραιότητα. Στην πραγματικότητα, ο Πούτιν ως εκ θαύματος περνά άψογα τις κακοτοπιές με αυτόν τον τρόπο, μέχρι στιγμής, διαχειριζόμενος το αδύνατο: με κάποιο τρόπο κρατά τον πόλεμο στο «βάθος», ενώ ταυτόχρονα τον ανυψώνει σε έναν νέο εθνικό μύθο, επικεντρώνοντας ολόκληρη την ανάπτυξη της χώρας γύρω από αυτόν.

Είναι μια παράξενη αντίφαση και παράδοξο μαζί. Συμφωνώ προσωπικά με αυτήν την προσέγγιση; Όχι απαραίτητα και συμμερίζομαι πολλές από τις ανησυχίες των επικριτών αυτής της πολιτικής της «μισής οδού». Αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι λειτουργεί. Το μόνο ερώτημα είναι αν μια διαφορετική προσέγγιση, τύπου «βαριοπούλας», θα είχε λειτουργήσει ακόμη καλύτερα – ή τουλάχιστον πιο γρήγορα, με λιγότερες απώλειες σε ζωές.

Ο πρώην αναπληρωτής διοικητής του Αϊντάρ[14], Ίχορ Μοσιτσιούκ, διέρρευσε ένα έγγραφο που φέρεται να του δόθηκε από έναν ανώνυμο υπουργό της Ουκρανικής κυβέρνησης. Το «μυστικό» έγγραφο φέρεται να αφορά στη μετεγκατάσταση της κυβέρνησης του Κιέβου στα δυτικά της χώρας:

Μετά τα γεγονότα, ο Μοσιτσιούκ δηλώνει ότι το Κίεβο ισχυρίστηκε πως το έγγραφο είναι πλαστό, αλλά ο ίδιος επαναλαμβάνει ότι είναι γνήσιο—απευθείας από το κανάλι του στο Telegram:

Οι αρχές ετοιμάζονται να μετακινηθούν στις δυτικές περιοχές της χώρας μας.

Αυτό είναι το έγγραφο που εστάλη σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο σε κυβερνητικούς φορείς και κρατικές δομές. Αναφέρει ότι έχει ληφθεί η απόφαση και εκδίδονται οι αντίστοιχες εντολές για την προετοιμασία χώρων και εγκαταστάσεων στις εδαφικές διαιρέσεις των δυτικών περιοχών της Ουκρανίας για την εγκατάσταση και την λειτουργία υπουργείων και τμημάτων, εάν είναι απαραίτητο.

Προσοχή! Το έγγραφο είναι γνήσιο, παρασχέθηκε από έναν από τους παραλήπτες που ασκούν κυβερνητικές εξουσίες.

Υπάρχει μεγάλη αναταραχή στο Υπουργικό Συμβούλιο τώρα, προσπαθούν να δημιουργήσουν την εκδοχή ότι αυτό το έγγραφο είναι πλαστό. Και όλα αυτά επειδή έκαναν ένα κολοσσιαίο λάθος – δεν έβαλαν ένδειξη απορρήτου στο έγγραφο, γι’ αυτό και οι αξιωματούχοι άρχισαν να το μοιράζονται μεταξύ τους και με άλλους ανθρώπους. Δηλαδή: οι αξιωματούχοι άρχισαν να προειδοποιούν τους αγαπημένους τους για τις πιθανές απειλές που εξετάζουν οι αρχές, επιβεβαιώνοντάς τις με αυτό το έγγραφο.

Έχουμε δει παλαιότερα διαρροές ότι αυτό θα συνέβαινε—αλλά γιατί τώρα;

Υπάρχουν μερικές εικασίες: θυμηθείτε τις φήμες ότι η Ρωσία ίσως επιχειρήσει μια ακόμη επίθεση στο Κίεβο μετά τις ασκήσεις Zapad (Δύση) στη Λευκορωσία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αν όχι αυτό, τότε είναι πιθανό το Κίεβο να φοβάται ότι μετά το Σούμι, ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να κινηθεί δυτικά προς το Κίεβο.

Υπάρχουν συνεχείς φήμες για άλλες 30 χιλιάδες βορειοκορεατικά στρατεύματα, τώρα και στρατεύματα από το Λάος, που έρχονται στο Σούμι. Πιθανότατα όλα αυτά είναι ψέματα και η Ρωσία δεν θα βαδίσει προς το Κίεβο σύντομα, αλλά είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες φήμες ότι η Ουκρανία αναγκάστηκε να αποσύρει εφεδρείες από όλα τα σύνορα με τη Λευκορωσία για να ενισχύσει την άμυνα στην περιοχή του Σούμι.

Τέλος, το πιο γελοίο πράγμα που θα ακούσετε φέτος: το CNN αποκαλύπτει διαρροή ηχητικού ντοκουμέντου με τον Τραμπ να ισχυρίζεται ότι «κατατρόμαξε» τόσο τον Πούτιν όσο και τον Σι λέγοντάς τους ότι θα βομβάρδιζε τη Μόσχα και το Πεκίνο. Αυτό είχε αναφερθεί ήδη πέρυσι, αλλά μόνο μέσω φημών – τώρα υπάρχει μια άμεση ηχογραφημένη διαρροή. Από όλες τις κραυγαλέα εγωμανιακές υπερβολές του Τραμπ, αυτή τις ξεπερνά όλες.

Στο βίντεο της εκπομπής του CNN που ακολουθεί, ακούγεται ηχογράφηση όπου ο  Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει (σε μια ιδιωτική συγκέντρωση δωρητών το 2024), ότι είχε προειδοποιήσει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την Ουκρανία και τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping για την Ταϊβάν, απειλώντας τους να βομβαρδίσει τη Μόσχα και το Πεκίνο ως αντίποινα. Η ηχογραφημένη δήλωση του Ντ. Τραμπ είναι στο 1:00 – 1:54 του βίντεο. (Σημ. Ξαστεριάς).


Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του να «μπαίνεις» στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ και του να είσαι ήδη εκεί, βομβαρδίζοντάς την καθημερινά; Η Ρωσία είναι εκεί τώρα, ασκώντας την κυριαρχία της, υπό την θητεία του. Γιατί ο Τραμπ δεν υλοποιεί την κενή απειλή του τώρα; Φαίνεται πως το λουρί που του έχει περάσει ο Μπίμπι [Νετανιάχου] στερεί το οξυγόνο από τον εγκέφαλο του εθισμένου στο bronzer[15]. Ίσως πρέπει να το χαλαρώσει λίγο και ταυτόχρονα να ξαναβάλει το φίμωτρο[16], για να μας γλιτώσει όλους από τις εμετικές παραισθήσεις και τη ντροπή.

Διευκρινιστικές υποσημειώσεις της μεταφράστριας:

[1] Πύραυλοι Patriot Advanced Capability-3 Missile Segment Enhancement: Οι πύραυλοι PAC-3 MSE της Lockheed Martin «ενσωματώνουν καθοδήγηση ενεργού ραντάρ, πολεμική κεφαλή θραυσμάτων υψηλής εκρηκτικότητας και πυροκροτητή επαφής. Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι μπορούν να αναχαιτίσουν στόχους σε μέγιστο ύψος 36 χιλιομέτρων και σε μέγιστη απόσταση 120 χιλιόμετρα (για αεροπορικούς στόχους) ή 60 χιλιόμετρα (για βαλλιστικούς στόχους).» Κοστίζουν πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια έκαστος.

[2] Geran-2 (από το γνωστό μας φυτό Γεράνι): είναι μια πρόσφατα αναβαθμισμένη έκδοση του καμικάζι-drone Geran —βασισμένη στο σχέδιο του ιρανικού Shahed-136— που διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη και μια σειρά από άλλα προηγμένα ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Κοστίζει λιγότερο από 1.000 δολάρια.

[3] Фугасная Авиабомба (Fugasnaya Aviabomba): Η FAB αναφέρεται συνήθως σε μια βόμβα γενικής χρήσης. Είναι ένας τύπος βόμβας ελεύθερης πτώσης, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε συστήματα κατευθυνόμενων πυρομαχικών.

[4] Kh-39: Ένας από τους πιο σύγχρονους κατευθυνόμενους πυραύλους, με βεληνεκές γύρω στα 15 χιλιόμετρα και με συνδυασμένο σύστημα καθοδήγησης. Είναι σχεδιασμένος για την καταστροφή τεθωρακισμένων οχημάτων και οχυρώσεων από οπλισμένο σκυρόδεμα. Ο πύραυλος είναι ιδιαίτερα κατάλληλος για ρίψη από ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

[5] Joint Direct Attack Munition (JDAM): Tο κιτ καθοδήγησης ‘Ενιαία Πυρομαχικά Άμεσης Επίθεσης’ αναπτύχθηκε από την Boeing για την Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό των ΗΠΑ και «μετατρέπει τις μη κατευθυνόμενες, ελεύθερης πτώσης ‘χαζές’ βόμβες σε ακριβείς, παντός καιρού ‘έξυπνες’ Μονάδες Κατευθυνόμενων Βομβών.»

[6] Σύνταγμα Κράκεν (Kraken σημαίνει Χταπόδι στα γερμανικά): Παραστρατιωτικό σώμα νεοναζί που ιδρύθηκε από τον επικεφαλής του Ναζιστικού Τάγματος Αζόφ στο Χάρκοβο, Konstantin Nemichev. Μέχρι το 2022, δρούσε αποκλειστικά ενάντια σε πολίτες, μετά εντάχθηκε στις ειδικές δυνάμεις της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας (HUR), δηλ. τις μυστικές υπηρεσίες του Μπουντάνοφ. Το όνομα προέρχεται από ένα μυθικό τέρας – χταπόδι της σκανδιναβικής μυθολογίας.

[7] Το Τσάρ Μαγκάλ (κυριολεκτικά: Ψησταριά/Μαγκάλι του Τσάρου), όπως το αποκαλούν οι Ρώσοι, αναφέρεται σε Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης που μετασκευάστηκαν από άρματα μάχης T-62, T-72 και T-80 που χρησιμοποιούνταν από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις και τροποποιήθηκαν με εκτεταμένη αυτοσχέδια χαλύβδινη οροφή και επένδυση, καθώς και άφθονη θωράκιση τύπου πλέγματος κατά των drones που καλύπτει τα πλάγια και το πίσω μέρος του άρματος μάχης. Τα βαριά τροποποιημένα θωρακισμένα οχήματα μάχης εντοπίστηκαν πρώτη φορά εν δράσει στις αρχές Απριλίου 2024 στην Κρασνογκόροφκα. Εξοπλισμένα με εκτεταμένο δίκτυο ηλεκτρονικού πολέμου, αυτά τα άρματα μάχης μοιάζουν με κινούμενους αχυρώνες με πυργίσκους που προεξέχουν, καθιστώντας τα ένα μεγάλο και ασυνήθιστο θέαμα μέσα στο πεδίο της μάχης. Τα νεότερα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με κυλίνδρους εκκαθάρισης ναρκών KMT 7 και με ηλεκτρομαγνητικό ανιχνευτή ναρκών.
Οι Δυτικοί το αποκαλούν Άρμα-Χελώνα και οι Ουκρανοί Άρμα-Αχυρώνα, επειδή πάνω από τις ιδιοκατασκευές καμουφλάρεται συνήθως με κλαδιά και άχυρα, κάνοντάς το να μοιάζει με σκεπή αχυρώνα.

[8] Τα BMP-1 και 2 είναι σοβιετικά αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, που βρίσκονται σε υπηρεσία από το 1966 ως σήμερα. BMP σημαίνει Boyevaya Mashina Pyekhoty (ρωσικά: Боевая Машина Пехоты· БМП), που σημαίνει “όχημα μάχης πεζικού “. Το BMP-1 ήταν το πρώτο όχημα μάχης πεζικού μαζικής παραγωγής (IFV) της Σοβιετικής Ένωσης και ήταν εξαιρετικά προηγμένο για την εποχή του. Το BMP-2 συνιστά τη βελτιωμένη έκδοση του αρχικού στη δεκαετία του 1980. Η Ελλάδα διέθετε 40 BMP-1, που τα δώρισε στην Ουκρανία το 2022-2023.

[9] Mine-Resistant Ambush Protected Vehicle (MRAP): Είναι ένας τύπος τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να αντέχει σε νάρκες ξηράς, επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και ενέδρες ώστε να διασώζει τις ζωές στρατιωτών. Κατασκευάζεται και παράγεται σε δεκάδες χώρες.

[10] Armoured Personnel Carrier (APC): Το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού συνιστά έναν συνήθη τύπο τεθωρακισμένου στρατιωτικού οχήματος σχεδιασμένου για τη μεταφορά προσωπικού και εξοπλισμού σε ζώνες μάχης. Από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα ΤΟΜΑ έχουν γίνει ένα πολύ συνηθισμένο κομμάτι στρατιωτικού εξοπλισμού σε όλο τον κόσμο. Κατασκευάζονται και παράγονται σε δεκάδες χώρες.

[11] Το PzH 2000 ή Panzerhaubitze 2000 είναι γερμανικό αυτοκινούμενο πυροβόλο των 155 χιλ. το οποίο κατασκευάζεται από τις εταιρείες Krauss-Maffei και Rheinmetall στη Γερμανία από το 1998. Θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα και πιο εξελιγμένα συμβατικά όπλα. Το PzH 2000 έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί 8 με 9 συνεχόμενες βολές ανά λεπτό. Ο Ελληνικός Στρατός Ξηράς διαθέτει 12 πυροβόλα αυτού του είδους τα οποία χειρίζονται δύο Μοίρες Βαρέως Πυροβολικού.

[12] Στην Κάγια Κάλλας.

[13] ΤΚΣ: Τοπικά Κέντρα Στρατολογίας, διαβόητα στην Ουκρανία για τις «μεθόδους επιστράτευσης» που χρησιμοποιούν.

[14] Айдар: Παραστρατιωτικό τάγμα νεοναζί που δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2014 με το όνομα 24ο Τάγμα Εδαφικής Άμυνας «Αϊντάρ» και συμμετείχε στον πόλεμο εναντίον του λαού του Ντονμπάς στο Λουγκάνσκ. Το όνομά του προέρχεται από τον ποταμό Αϊντάρ στην περιοχή του Λουγκάνσκ όπου είχε αρχικά αναπτυχθεί. Μετά την ήττα και τον αποδεκατισμό του από τις δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ το 2015, διαλύθηκε και ανασυστήθηκε το 2016 ως το 24ο Ξεχωριστό Τάγμα Εφόδου του Ουκρανικού Στρατού. Έχει καταγγελθεί τουλάχιστον 4 φορές από τη Διεθνή Αμνηστία και πολλούς άλλους για εγκλήματα πολέμου.

[15] Bronzer: Καλλυντικό που κάνει την επιδερμίδα να μοιάζει ηλιοκαμένη.

[16] Τον Αύγουστο του 2023, ο τότε πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγορήθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Περιφέρεια της Κολούμπια για ποινικές παραβάσεις «που σχετίζονταν με τις προσπάθειές του να ανατρέψει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020.» Στις 17 Οκτωβρίου 2023, το ίδιο δικαστήριο που εκδίκασε την ποινική υπόθεση εξέδωσε διάταγμα φίμωσης που απαγόρευε στον Τραμπ να «κάνει δημόσιες δηλώσεις ή να δώσει εντολή σε άλλους να κάνουν δημόσιες δηλώσεις, που να στοχεύουν (1) τον Ειδικό Σύμβουλο που διώκει την υπόθεση ή το προσωπικό του, (2) τους συνηγόρους υπεράσπισης ή το προσωπικό τους, (3) οποιοδήποτε μέλος του προσωπικού αυτού του δικαστηρίου ή άλλο υποστηρικτικό προσωπικό, ή (4) οποιονδήποτε εύλογα προβλέψιμο μάρτυρα ή την ουσία της κατάθεσής του». Το διάταγμα φίμωσης ανακλήθηκε στις 27 Ιουνίου 2025.

* SIMPLICIUS THE THINKER: Γεωπολιτική ανάλυση σε βάθος και ανάλυση συγκρούσεων, με μια δόση σαρδόνιου γέλιου.

Πηγή: simplicius76.substack.com