του Douglas Macgregor*
μετάφραση Φλώρα Παπαδέδε

Ron Paul Institute, 24/06/2025

Στις 21 Ιουνίου, μια μέρα που θα γραφτεί στην ιστορία με μελανά χρώματα,[1] ο Πρόεδρος Τραμπ οδήγησε τον αμερικανικό λαό σε πόλεμο με το Ιράν. Το μήνυμα του Τραμπ προς τους Αμερικανούς; Το μόνο που θα κάνουν οι αμερικανικές δυνάμεις είναι να χτυπήσουν τις τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Εκτός αν, φυσικά, οι Ιρανοί έχουν την τόλμη να αντεπιτεθούν. Σε αυτή την περίπτωση, ο Τραμπ υπόσχεται να καταστρέψει το Ιράν. Γελοίο.

Η Ουάσινγκτον ξεκίνησε τη δική της Επιχείρηση Περλ Χάρμπορ. Η Αεροπορική και Ναυτική Δύναμη των ΗΠΑ εκτέλεσε προβαρισμένες επιθέσεις εναντίον λίγων «κρίσιμων» ιρανικών στόχων. Στη συνέχεια, οι Αμερικανικές Δυνάμεις αποσύρθηκαν, περιμένοντας κατά τα φαινόμενα πως η Τεχεράνη Θα συνθηκολογήσει, όπως περίμεναν κι οι Ιάπωνες τον Δεκέμβριο του 1941. Όταν επιτίθονταν την περασμένη εβδομάδα στο Ιράν, η στάση του Τραμπ απηχούσε τη σκέψη του Ισραήλ, αλλά το Ιράν δεν κατέρρευσε μετά την αιφνιδιαστική ισραηλινή επίθεση.

Και η Τεχεράνη δεν θα υποκύψει με την πρώτη ενέργεια της Ουάσινγκτον. Οι αρχικές εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα των επιθέσεων υποδηλώνουν ότι δεν καταστράφηκε τίποτα σημαντικό. Οι εγκαταστάσεις; Χωρίς ανθρώπους. Κενές από φυγοκεντρητές και εμπλουτισμένο ουράνιο. Αλλά και η έλλειψη ζημιών; Αυτό δεν είναι ακόμη πρέπον. Είναι ένα ερώτημα στο οποίο κανείς στην Ουάσινγκτον δεν ενδιαφέρεται να απαντήσει.

Ο κόσμος περιμένει τώρα την απάντηση του Ιράν. Οι ηγέτες της Τεχεράνης δεν είναι ούτε απερίσκεπτοι, ούτε παρορμητικοί. Η αντεπίθεσή τους θα είναι σκόπιμη και πιθανότατα αποφασιστική. Και μην κάνετε λάθος, το Ιράν θα ανταποδώσει. Θα το κάνει με τρόπους που η Ουάσινγκτον δεν αναμένει.

Γιατί; Η Τεχεράνη διαθέτει το πολιτικό και ηθικό πλεονέκτημα. Το Ισραήλ παραβίασε το διεθνές δίκαιο. Πρόγραμμα μαζικών δολοφονιών στη Γάζα. Στήριξη στο δολοφονικό καθεστώς υπό την ηγεσία του ISIS στη Συρία. Δολοφονίες Χριστιανών. Δολοφονίες άλλων μειονοτήτων. Απρόκλητη επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν. Αυτά είναι αδιαμφισβήτητα γεγονότα.

Η κλιμάκωση είναι αναπόφευκτη, αλλά τον έλεγχό της θα τον έχει το Ιράν, όχι η Ουάσινγκτον. Θυμάστε τους Χούθι από την Υεμένη και τον πόλεμό τους με τη Σαουδική Αραβία; Χτυπούσαν τις πετρελαιοπηγές της Σαουδικής Αραβίας. Επανειλημμένα. Το Ιράν έχει πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια. Πολύ περισσότερους βαλλιστικούς πυραύλους. Οι μονάδες αφαλάτωσης σε όλο τον Αραβικό Κόλπο βρίσκονται σε απόσταση βολής από τους Χούθι. Βρίσκονται επίσης σε ακτίνα βολής από ιρανικούς πυραύλους. Εκατομμύρια εξαρτώνται από αυτούς για νερό.

Το κοινοβούλιο του Ιράν μόλις ψήφισε το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ. Οι αγορές δεν θα αντιδράσουν μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Αλλά θα πανικοβληθούν. Αναπόφευκτα, οι τιμές του πετρελαίου θα εκτοξευθούν. Οι οικονομικές συνέπειες για τους Αμερικανούς; Τελικά, καταστροφικές. Καθημερινά, ένα στα πέντε βαρέλια πετρελαίου ρέει μέσω των Στενών του Ορμούζ.

Η Ουάσινγκτον βομβάρδιζε επί έξι μήνες τους Χούθι. Μετά, η Ουάσινγκτον τα παράτησε. Η αποχώρηση από τον πόλεμο με το Ιράν δεν θα είναι τόσο εύκολη.

Ο Ρώσος τ. πρωθυπουργός Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι πολλές χώρες είναι πλέον πρόθυμες να μεταφέρουν πυρηνική τεχνολογία στο Ιράν. Απλός κανόνας: Οι χώρες με πυρηνικά όπλα δεν βομβαρδίζονται. Κοιτάξτε τη Βόρεια Κορέα. Χώρες χωρίς αυτά; Βομβαρδίζονται. Το Ιράκ. Η Λιβύη και, τώρα, το Ιράν το αποδεικνύουν. Αυτό είναι το παγκόσμιο μάθημα για τον κόσμο πέρα ​​από τα σύνορα της Αμερικής.

Το κοινοβούλιο του Ιράν ψήφισε το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, αλλά η Τεχεράνη δεν χρειάζεται να κλείσει επίσημα τα Στενά του Ορμούζ. Θα το κάνουν οι ναυτιλιακές εταιρείες. Εάν ο κίνδυνος απώλειας δεξαμενόπλοιων είναι πολύ μεγάλος, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα επιμείνουν. Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα μειωθεί και ο αντίκτυπος στις βιομηχανίες που εξαρτώνται από τα προϊόντα πετρελαίου θα είναι καταστροφικός.

Αυτή είναι η πραγματική «αξιολόγηση ζημιών μάχης». Οι συνέπειες θα γίνονται αισθητές για δεκαετίες. Ο Τραμπ μόλις προσκάλεσε τον πόλεμο στην Αμερική. Τώρα, οι Αμερικανοί πρέπει να προετοιμαστούν γι’ αυτόν. Δεκάδες εκατομμύρια αλλοδαποί διέσχισαν παράνομα τα σύνορά μας μεταξύ 2020 και 2025. Η Ουάσινγκτον είναι ανόητη που αγνοεί την υψηλή πιθανότητα να βρίσκονται εδώ λανθάνοντες τρομοκρατικοί πυρήνες Ισλαμιστών. Χωρίς αμφιβολία, τα καρτέλ ναρκωτικών θα χαρούν να συνεργαστούν μαζί τους εναντίον των αμερικανικών αρχών επιβολής του νόμου.

Ο Ντίτριχ Μπονχέφερ (Dietrich Bonhoeffer), ο Γερμανός πάστορας που αντιστάθηκε στο καθεστώς του Χίτλερ και τελικά εκτελέστηκε από τους Ναζί, είπε ότι το κακό φέρει το μικρόβιο της ανατροπής του. Αλλά ενάντια στην ανοησία, προειδοποίησε ο Μπονχέφερ: οι καλοπροαίρετοι είναι πάντα ανυπεράσπιστοι.

Ο Μπονχέφερ εξήγησε το γιατί: «Ενάντια στην βλακεία είμαστε ανυπεράσπιστοι. Ούτε οι διαμαρτυρίες, ούτε η χρήση βίας καταφέρνουν τίποτα εδώ. Η λογική πέφτει στο κενό. Τα γεγονότα που έρχονται σε αντίθεση με την προκατάληψη κάποιου, απλώς δεν χρειάζεται να γίνουν πιστευτά – σε τέτοιες στιγμές ο ηλίθιος άνθρωπος γίνεται ακόμη και επικριτικός – και όταν τα γεγονότα είναι αδιάσειστα, απλώς παραμερίζονται ως ασήμαντα, ως τυχαία. Τελικά, ο ηλίθιος άνθρωπος, σε αντίθεση με τον κακόβουλο, είναι απόλυτα αυτάρεσκος και, επειδή εκνευρίζεται εύκολα, γίνεται επικίνδυνος όταν επιτίθεται».

Η άρχουσα τάξη της Ουάσινγκτον, όχι μόνο ο Πρόεδρος Τραμπ, αποφάσισε να υποστηρίξει άνευ όρων το Ισραήλ στον πόλεμό του εναντίον του Ιράν. Το να πηγαίνεις σε πόλεμο όταν και όπου το Ισραήλ υπαγορεύει και για λόγους που το Ισραήλ διατάζει είναι ηλίθιο. Είναι χειρότερο από ηλίθιο. Είναι ηλιθιότητα καλαμοκαβαλημένη. Ο πόλεμος του Ισραήλ για την Εβραϊκή Υπεροχή στη Μέση Ανατολή θα αποτύχει και η Ουάσινγκτον θα αποτύχει τώρα μαζί του. Ο πόλεμος εναντίον του Ιράν θα αποτύχει επειδή είναι ένας άδικος πόλεμος και ολόκληρος ο Κόσμος θα διασφαλίσει ότι θα αποτύχει.

[1] a day which will live in infamy: Η φράση του τίτλου του άρθρου “μια μέρα που θα μείνει στην ιστορία ως ημέρα ντροπής” αναφέρεται στην ομιλία του Προέδρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, στις 8 Δεκεμβρίου 1941, μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Ολόκληρη η φράση του Ρούσβελτ στην ομιλία του ήταν: “Χθες, 7 Δεκεμβρίου 1941 – μια μέρα που θα μείνει στην ιστορία ως ημέρα ντροπής – οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δέχθηκαν ξαφνική και σκόπιμη επίθεση από ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της Αυτοκρατορίας της Ιαπωνίας.”
Αυτή η φράση χρησιμοποιείται συχνά στην αγγλική γλώσσα για να περιγράψει στιγμές ιστορικής σημασίας που χαρακτηρίζονται από προδοσία, βία ή απροσδόκητη επίθεση.(ΣτΜ).

* Ο Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ είναι παρασημοφορημένος βετεράνος, απόστρατος συνταγματάρχης του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος, συγγραφέας, στρατιωτικός σύμβουλος και πολιτικός σχολιαστής.
Ως Αξιωματικός των Τεθωρακισμένων, ο ΜακΓκρέγκορ ηγήθηκε σε μάχες αρμάτων στον Πόλεμο του Κόλπου και υπήρξε κορυφαίος σχεδιαστής του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ, το 1999.

Πηγή: Ron Paul Institute