Το Δοκίμιο του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Γιώργου Χαραλαμπίδη μπορείτε να το κατεβάσετε ελεύθερα -με πρωτοβουλία του συγγραφέα- πατώντας εδώ: Γ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ Άνθρωπος – Λόγος – Παιδεία – Δημοκρατία – Γιώργος Χαραλαμπίδης
Σε μια αναλυτική ανάπτυξη 284 σελίδων, ο εκπαιδευτικός Γιώργος Χαραλαμπίδης αναπτύσσει τις φιλοσοφικές, κοινωνικές και κατ’ επέκταση πολιτικές προεκτάσεις των εννοιών Άνθρωπος – Λόγος – Παιδεία – Δημοκρατία, λέξεις που όλοι μας χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας και τις συζητήσεις μας, αλλά λίγοι έχουν εντρυφήσει στο νόημά τους, τόσο τουλάχιστον ώστε να τις κατανοούν.
Σταχυολογούμε ορισμένα από τα ζητήματα που θέτει και τις απαντήσεις που δίνει στις σελίδες του ο συγγραφέας:
Τι είναι νόμος; Ποια η διαφορά των νόμων της φύσης από τους νόμους που φτιάχνει ο άνθρωπος; Τι σημαίνει Υγεία για μία ανθρώπινη μονάδα και τι σημαίνει Υγεία για μία ανθρώπινη ομάδα; Σε τι συνίσταται η πνευματική και σε τι η ψυχική υγεία;
Τι είναι η λογική και ποια η σχέση της με τον Λόγο; Είναι το συναίσθημα κινητήρια δύναμη και γιατί; Πώς διαμορφώνεται η συνείδηση του Εγώ εν σχέσει με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον και εν σχέσει με τους άλλους; Τι ρόλο παίζει η Γνώση στη διαμόρφωση της Συνείδησης; Είναι η ευσυνειδησία μια έννοια που έχει εκλείψει εν πολλοίς από την ζωή μας; Είναι ο έλεγχος στα δημοκρατικά καθεστώτα θέμα μόνο ατομικής συνείδησης; Για ποιο λόγο ένας μέσος πολίτης δεν επαναστατεί ενάντια στα ποικίλα μέσα που του στερούν την ελευθερία του;
Ποιοι είναι οι τομείς από τους οποίους καλύπτονται οι πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες; Μπορούν οι ανάγκες αυτές να βρουν την ικανοποίησή τους στο πλαίσιο μιας Δημοκρατίας; Ή μήπως οι Αφέντες του Χρήματος επιδιώκουν να χειραγωγήσουν κάθε δυνατότητα κάλυψης των αναγκών αυτών; Γιατί οι θρησκείες ανταλλάσσουν την δύναμη που τους παρέχει η πίστη των οπαδών τους με υλικά αγαθά;
Γιατί η Αμφισβήτηση -κατάσταση συνηθισμένη της εφηβείας και της πρώιμης νεότητας- είναι παράγοντας δια του οποίου ανατρέπονται παγιωμένες συνήθειες και γνώσεις; Πώς καταφέρνει η εξουσία να χειραγωγεί κινήματα, όπως παλαιότερα των χίπις, αργότερα το φεμινιστικό, σήμερα το woke, το lgbtq+ και άλλα, με σκοπό την διαίρεση των ανθρώπων σε αντίπαλες ομάδες, την διάδοση των ψυχοδραστικών ουσιών, την διαφθορά των λαϊκών μαζών; Ποια ήταν η γνώση των πολλών όταν προτάθηκε η εισδοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε.;…
Αναπτύσσοντας ο συγγραφέας τις πιο πάνω έννοιες με εκκίνηση το δίπτυχο Άνθρωπος – Λόγος, εστιάζει ακολούθως στην Παιδεία, μέσα από την οποία οδηγείται στη συνέχεια στην έννοια και τις εφαρμοστέες αρχές της Δημοκρατίας. Όπου, αφού ξεκαθαρίζει ότι «Δύο είναι τα δυνατά πολιτεύματα, Δημοκρατία και Ολιγαρχία. Καθ’ ένα από αυτά έχει το δικό του σύστημα διαπαιδαγώγησης. Η Δημοκρατία την Παιδεία, η Ολιγαρχία την Διαφθορά», περνάει ευφυώς στη συνέχεια δια του αλληγορικού μύθου του Σπηλαίου του Πλάτωνα, στη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, που την επισκιάζει το συλλογικό τραύμα του ελληνικού λαού τα τελευταία 15 μνημονιακά χρόνια.
Θα κάνουμε μια μικρή αναφορά στο παράρτημά του με τίτλο Ο Ελληνικός Λαός και το συλλογικό του τραύμα, από την Επανάσταση του 1821 έως σήμερα στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου. Πρόκειται για ένα συνοπτικό αλλά πλούσιο και εμπεριστατωμένο χρονικό, με όλα τα σημαντικά συμβάντα και γεγονότα τοποθετημένα κατά χρονολογική σειρά, από τις παραμονές της ίδρυσης του νεοελληνικού κράτους μέχρι τις αρχές του 2025.
Το Χρονικό αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «αρχειακό κόσμημα» που, αν μη τι άλλο, είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό για τον οποιονδήποτε αναγνώστη. Που αξίζει να το έχει στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του για να ανατρέχει στα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία του λαού και της χώρας μας, αλλά και τα διεθνή γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο επηρεάζοντας ή έχοντας επιπτώσεις στη χώρα μας. Το Χρονικό αυτό ξεκινάει από τον Ιούνιο 1798 (εκτέλεση του Ρήγα Φεραίου), και φτάνει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου 2025 (εκλογή του νέου προέδρου της -πολύπαθης- “Ελλην. Δημοκρατίας”).
Ο συγγραφέας δωρίζει το βιβλίο του αυτό στο αναγνωστικό κοινό (βλ. στην αρχή αυτής της ανάρτησης πώς θα το κατεβάσετε). Το e-mail του συγγραφέα είναι: baleni3@gmail.com
Ο Γιώργος Χαραλαμπίδης είναι εκπαιδευτικός και το σύγγραμμά του έχει ιδιαίτερα αποδέκτες νέους και γονείς. Γι’ αυτό και η Ευχή που απευθύνει μέσα από τις γραμμές του βιβλίου του προς νέες και νέους είναι:
Να βρείτε την ψυχική και την πνευματική δύναμη, που θα σας κάνει ικανούς να βρείτε τρόπους να αγωνιστείτε ώστε να μην ζήσετε σαν δούλοι!..
Παραθέτουμε την εισαγωγή του συγγραφέα στο βιβλίο του:
Όλοι εμείς που γράφουμε, πιστεύω, γράφουμε γιατί είχαμε κάποια στιγμή μια ιδέα που θέλαμε να την κάνουμε γνωστή σε πολλούς.
Είτε όμως είμαστε αδύναμοι για την άμεση πραγματοποίηση του θέλω μας, είτε οι ιστορικές συνθήκες δεν το επέτρεπαν. Έτσι καταφεύγουμε στο γράψιμο. Το γράψιμο μπορεί να κάνει την ιδέα μας γνωστή σε πλάτος στον χώρο, όσο και σε βάθος στον χρόνο.
Δεν συμπεριλαμβάνω βέβαια στο “εμείς” αυτούς που γράφουν αποκλειστικά και μόνο επί χρήμασι.
Είναι πολλά χρόνια τώρα που σε δημοσιευμένα κείμενα μου, πραγματεύομαι συνεχώς με διαφορετικό τρόπο γραφής το κεντρικό μου θέμα.
Ότι δηλαδή οι πραγματικότητες Άνθρωπος – Λόγος – Παιδεία – Δημοκρατία, είναι συγκοινωνούντα δοχεία, ότι η μια συμπληρώνει την άλλη, ότι η ύπαρξη της μιας προϋποθέτει την ύπαρξη όλων, ότι ο θάνατος, της μιας εξ αυτών θα συμπαρασσύρει στον θάνατο όλες…
Οι δοκιμές αυτές μου έδωσαν την αυτοπεποίθηση, ότι αυτά που λέω δεν είναι ανοησίες. Ότι αργά μεν, σταθερά δε, γίνονται αντιληπτά από όλο και περισσότερους.
Αποφάσισα λοιπόν να δώσω μια πιο ολοκληρωμένη μορφή στη σκέψη μου. Το αποτέλεσμα θα κριθεί από τον αναγνώστη.
Ευχαριστώ όσους θα μπουν στον κόπο να με διαβάσουν.
Ευχαριστώ ιδιαιτέρως αυτούς που θα στοχαστούν αυτά που διάβασαν! Τιμή μου!
Γιώργος Χαραλαμπίδης
Αφήστε ένα σχόλιο