Δύο χρόνια αφότου το Πεντάγωνο απέρριψε το τέχνασμά του για δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο «κορυφαίος διπλωμάτης» των Ηνωμένων Πολιτειών επανέρχεται, προωθώντας μια ακόμη πιο τρελή ιδέα. (Joe Lauria).

Σημείωση Ξαστεριάς: Με αφορμή την προειδοποίηση Πούτιν ότι οποιαδήποτε επίθεση ενάντια στη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αποτελεί πράξη πολέμου του ΝΑΤΟ ενάντια στη χώρα του, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Joe Lauria επιχειρεί μια επιτυχημένη σκιαγράφηση του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, της πολιτικής που ασκεί και του τρόπου που την προωθεί. Ο Joe Lauria, που θεωρεί τον Μπλίνκεν και τους ομοϊδεάτες του σε ΗΠΑ και Ευρώπη ως τους κατεξοχήν υπεύθυνους για τον κίνδυνο πυρηνικής ανάφλεξης, συγκαταλέγει τον Αμερικανό Υπ. Εξ. ανάμεσα στους «τρελούς στο υπόγειο» (όπως αποκαλούσε ο Τζωρτζ Μπους πατήρ τη φουρνιά εκείνη των φανατικών και πολεμοκάπηλων στελεχών, που στη συνέχεια όμως αναρριχήθηκαν στα ρετιρέ των αξιωμάτων στο Λευκό Οίκο). Όπως λέει ο αρθρογράφος: «Αντί να εκδιώξουν αυτούς τους ανθρώπους, τους επιτρέπεται να παραμένουν και να παρασύρουν τις ΗΠΑ σε ολοένα και πιο επικίνδυνες αποτυχίες: Ιράκ, Αφγανιστάν, Γάζα και Ουκρανία, αφήνοντας πίσω τους ένα βουνό από πεταμένα δολάρια και έναν ωκεανό από αίμα».
Ο Joe Lauria είναι βετεράνος δημοσιογράφος διεθνών σχέσεων με έδρα τον ΟΗΕ από το 1990. Έχει γράψει για τη Boston Globe, τη London Daily Telegraph, τη Johannesburg Star, τη Montreal Gazette, τη Wall Street Journal και άλλες εφημερίδες.
Η
αρχική δημοσίευση του άρθρου έγινε στις 24/9/2024 στο consortiumnews.com και το αναδημοσιεύουμε από το strategic-culture.su/news σε μετάφραση της Φλώρας Παπαδέδε.

του Joe Lauria
μετάφραση Φλώρα Παπαδέδε

Στις 7 Μαρτίου 2022, δύο εβδομάδες μετά την είσοδο της Μόσχας στον εμφύλιο πόλεμο της Ουκρανίας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, είπε στο CBS News από τη Μολδαβία ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν στην Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, το «πράσινο φως» για να στείλει μαχητικά αεροσκάφη Mig-29 στην Ουκρανία και να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων κατά των ρωσικών αεροσκαφών.

Η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι και ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ υποστήριξαν επίσης τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Όμως μέσα σε λίγες μέρες το Πεντάγωνο κατέρριψε την ιδέα και ξεκίνησε μια επακόλουθη μάχη με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και με μέλη του Κογκρέσου για να αποτρέψει μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πιο αδιανόητη φρίκη στην Ιστορία της ανθρωπότητας.

Μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων «θα οδηγούσε σε σημαντική ρωσική αντίδραση που θα μπορούσε να αυξήσει τις προοπτικές μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ», σύμφωνα με τον τότε εκπρόσωπο του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρέθηκε στη μέση της διαμάχης. Η πίεση στον Λευκό Οίκο από ορισμένα μέλη του Κογκρέσου και από τη στρατευμένη δημοσιογραφία  ήταν αμείλικτη, προκειμένου να εμπλέξουν απερίσκεπτα το ΝΑΤΟ απευθείας στον πόλεμο.

Ο Μπάιντεν τάχθηκε τελικά στο πλευρό του Υπουργείου Άμυνας και δεν μπορούσε να είναι πιο σαφές το γιατί. Αντιτάχθηκε σε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων του ΝΑΤΟ πάνω από την Ουκρανία που θα μάχονταν ρωσικά αεροσκάφη, όπως είπε, επειδή «αυτό λέγεται Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, εντάξει; Να το ξεκαθαρίσουμε, παιδιά. Δεν θα πολεμήσουμε τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο στην Ουκρανία».

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ο Λόιντ Όστιν, τον υποστήριξε:

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα πολεμήσουν τη Ρωσία στην Ουκρανία και αν δημιουργήσετε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, σίγουρα για να επιβάλετε αυτή τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, θα πρέπει να εμπλακείτε με ρωσικά αεροσκάφη. Και πάλι, αυτό θα μας έθετε σε πόλεμο με τη Ρωσία».

(Το κυβερνητικό σχέδιο ήταν, και προφανώς εξακολουθεί να είναι, να ρίξει τη ρωσική κυβέρνηση μέσω μιας αντεπίθεσης του πληρεξούσιου και ενός οικονομικού και πληροφοριακού πολέμου, όχι ενός άμεσου στρατιωτικού.)

Ο Μπλίνκεν, ο οποίος ξέφυγε από τη γραμμή για να μιλήσει πάνω από τα κεφάλια του προέδρου και του Πενταγώνου, έχασε αυτόν τον γύρο. Είναι περίεργο που κράτησε τη δουλειά του. Αλλά επέζησε και τώρα επέστρεψε για περισσότερα.

Αδυσώπητος

Το θράσος του Μπλίνκεν φάνηκε για άλλη μια φορά την περασμένη εβδομάδα, όταν κυκλοφόρησε μια είδηση – την οποία άρπαξαν πρόθυμα ο Guardian και οι New York Times – ότι ο Μπάιντεν θα ενέκρινε ένα βρετανικό αίτημα για να στείλουν τους πυραύλους τους Storm Shadow βαθιά στη Ρωσία.

Η είδηση του Guardian στις 11 Σεπτεμβρίου ανέφερε:

«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, υπαινίχθηκε έντονα ότι ο Λευκός Οίκος πρόκειται να άρει τους περιορισμούς του στην Ουκρανία, για να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς που παρέχονται από τη Δύση εναντίον βασικών στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία, με μια απόφαση που θεωρείται ότι έχει ήδη ληφθεί μυστικά.
Μιλώντας στο Κίεβο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου,
Ντέιβιντ Λάμι, ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ ήταν ‘από την πρώτη μέρα’ πρόθυμες να προσαρμόσουν την πολιτική τους καθώς άλλαζε η κατάσταση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. ‘Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό’, τόνισε.»

Προκειμένου να μπορέσει να εκτοξεύσει τους βρετανικούς Storm Shadows, η Ουκρανία εξαρτάται από την παρουσία Βρετανών τεχνικών στρατιωτικών στο έδαφός της και από την τεχνολογία γεωεντοπισμού των ΗΠΑ. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αποκάλυψε ότι αυτοί οι Βρετανοί στρατιωτικοί βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία.

Με άλλα λόγια, θα ήταν μια επίθεση του ΝΑΤΟ στη Ρωσία, μεταμφιεσμένη σαν ουκρανική. Αυτό θα σήμαινε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία βρίσκονται σε πόλεμο με τη Μόσχα, κάτι που ο Μπλίνκεν φαίνεται να θέλει και να λέει ότι θα συμβεί.

Την επόμενη μέρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η εκτόξευση τέτοιων πυραύλων ενάντια στη Ρωσία «θα σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ – οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες – βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Και αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε, λαμβάνοντας υπόψη την αλλαγή στη φύση της σύγκρουσης, θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις ως απάντηση στις απειλές που θα μας τεθούν».

Παρ’ όλα αυτά, οι New York Times δημοσίευσαν μια είδηση ​​την ίδια μέρα με τον τίτλο: «Ο Μπάιντεν είναι έτοιμος να εγκρίνει τη χρήση δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία ενάντια στη Ρωσία».

Ο Guardian πρόσθεσε:

«Πηγές της βρετανικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι έχει ήδη ληφθεί η απόφαση να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους κρουζ Storm Shadow σε στόχους εντός της Ρωσίας, αν και δεν αναμένεται να ανακοινωθεί δημόσια την Παρασκευή όταν ο Στάρμερ θα συναντήσει τον Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον».

Τα λόγια του Μπλίνκεν προφανώς αύξησαν τις ελπίδες του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ ότι θα ικανοποιούσε την επιθυμία του να χτυπήσει τη Ρωσία με το οπλοστάσιο των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς της χώρας του, παρ’ ότι ο Πούτιν είπε ότι αυτό θα σήμαινε άμεσο πόλεμο με το ΝΑΤΟ.

Ο Μπλίνκεν και οι Βρετανοί προσπαθούν να μας οδηγήσουν στο χείλος του γκρεμού.

Εχεφροσύνη στο Άρλιγκτον[1]

Μόνο που το Πεντάγωνο, ο έμπορος της πιο τερατώδους βίας στην παγκόσμια ιστορία, κράτησε την υφήλιο πίσω από αυτό το χείλος.

Για δεύτερη φορά –δημοσίως γνωστή τουλάχιστον – το Υπουργείο Πολέμου διασφάλισε την ειρήνη από το απερίσκεπτο θράσος των νεοσυντηρητικών που ηγείται ο Μπλίνκεν.

Ο Στάρμερ, αμέσως μετά τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο, στάλθηκε πίσω με τη ναυλωμένη πτήση της British Airways κι αφέθηκε να γλείφει τις πληγές του. Προφανώς είχε οδηγηθεί από τον Μπλίνκεν στην πεποίθηση ότι επρόκειτο για κλεισμένη συμφωνία: οι ΗΠΑ θα άφηναν τη Βρετανία να επιτεθεί στη Ρωσία με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς της, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία των ΗΠΑ — ακόμα κι αν οι ΗΠΑ δεν θα επέτρεπαν τη χρήση των δικών τους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς.

Οι Times του Λονδίνου ανέφεραν ότι η άρνηση της έγκρισης από τον Μπάιντεν «εξέπληξε τους Βρετανούς αξιωματούχους που είχαν ακούσει προσεκτικά τους υπαινιγμούς του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ότι η Αμερική οδεύει προς την έγκριση της χρήσης των Storm Shadow, ενός αγγλο-γαλλικού όπλου που βασίζεται σε αμερικανικά συστήματα καθοδήγησης με GPS.»

Η μανία του Στάρμερ να χτυπήσει τη Ρωσία απεικονίζει το συνεχιζόμενο παθολογικό μίσος της βρετανικής ελίτ για τη Ρωσία, που εκτείνεται αιώνες πίσω, σε σύγκριση με έναν ίσως πιο μετριοπαθή, αν και αποφασιστικό, αμερικανικό γεωστρατηγικό ανταγωνισμό με τη Μόσχα.

Τα όρια του Μπάιντεν με τους Νεοσυντηρητικούς

Ο Μπάιντεν έχει αποδειχθεί υπέρτατος πολεμοκάπηλος, με πιο κραυγαλέα παραδείγματα την υποστήριξη της παράνομης εισβολής στο Ιράκ και τη συνενοχή του στη γενοκτονία στη Γάζα.

Όπως και οι δύο πρόεδροι πριν από αυτόν, ο Μπάιντεν επέτρεψε στους νεοσυντηρητικούς να διεισδύσουν σε θέσεις εξουσίας στην κυβέρνησή του. Αλλά ο βαθμός στον οποίο ο ίδιος ο Μπάιντεν είναι νεοσυντηρητικός, σε αντίθεση με έναν παραδοσιακό πολεμοκάπηλο, αποτελεί ερώτημα.

Ως πλάσμα της Ουάσιγκτον για περισσότερο από μισό αιώνα, φαίνεται να σέβεται την κρίση του στρατού για στρατιωτικά ζητήματα και, στις καλές του μέρες, καταλαβαίνει ότι ακόμη και η Αμερική έχει όρια.

Ο Μπαράκ Ομπάμα άφησε τη Χίλαρι Κλίντον, τη «Βασίλισσα των πολεμοκάπηλων», να φέρει στην κυβέρνησή του τη νεοσυντηρητική βασίλισσα Βικτόρια Νούλαντ. Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε τους νεοσυντηρητικούς Τζον Μπόλτον και Μάικ Πομπέο να μπουν στη δική του. Και ο Μπάιντεν έχει τον Μπλίνκεν (και για κάποιο διάστημα τη Νούλαντ επίσης).

Αντί να εκδιώξουν αυτούς τους ανθρώπους, τους επιτρέπεται να παραμένουν και να παρασύρουν τις ΗΠΑ σε ολοένα και πιο επικίνδυνες αποτυχίες: Ιράκ, Αφγανιστάν, Γάζα και Ουκρανία, αφήνοντας πίσω τους ένα βουνό από πεταμένα δολάρια και έναν ωκεανό από αίμα.

Ως καριερίστας, ο Μπλίνκεν έλεγε αυτό που έπρεπε να πει για να φτάσει εκεί που είναι. Ο Ομπάμα το 2015, μετά το πραξικόπημα του 2014 που καθοδήγησαν η Νούλαντ και ο Μπάιντεν, αποφάσισε σοφά να μην εξοπλίσει την Ουκρανία, επειδή δεν ήθελε να ανταγωνιστεί τη Ρωσία, για την οποία δήλωσε ότι η Ουκρανία αποτελούσε ζωτικό συμφέρον, ενώ δεν αποτελούσε για τις ΗΠΑ. Ο Ομπάμα φοβόταν επίσης ότι τα όπλα των ΗΠΑ θα έπεφταν στα χέρια «κακούργων» – εννοώντας τους νεοναζί τύπου Αζόφ, για τους οποίους ο Ομπάμα ήταν καλά πληροφορημένος.

Ο Μπλίνκεν εκείνη την εποχή ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ομπάμα. Για να υποστηρίξει τη θέση του προέδρου, σε διάσκεψη στο Βερολίνο δήλωσε:

«Αν θέλετε στρατιωτικά παιχνίδια στην Ουκρανία, παίζετε με τη δύναμη της Ρωσίας, γιατί η Ρωσία είναι ακριβώς δίπλα. Διαθέτει τεράστιες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού και στρατιωτικών δυνάμεων ακριβώς στα σύνορα. Οτιδήποτε κι αν κάνουμε ως χώρες για τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας, είναι πιθανό να ισοφαριστεί και στη συνέχεια να διπλασιαστεί, να τριπλασιαστεί και να τετραπλασιαστεί από τη Ρωσία».

Αλλά μόλις απελευθερώθηκε από τους περιορισμούς του Ομπάμα, εντάχθηκε στην επιθετική πολιτική του Μπάιντεν στην Ουκρανία, ως η κορυφή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Από αυτή τη θέση, και με το κενό εξουσίας στον Λευκό Οίκο λόγω της άνοιας του Μπάιντεν, ο Μπλίνκεν προωθεί ανοιχτά την ατζέντα των νεοσυντηρητικών, που διατυπώθηκε ξεκάθαρα στην έκθεση του 2000 «Σχέδιο για έναν Νέο Αμερικανικό Αιώνα».

Και τι περιέχει αυτή η ατζέντα; Σε μια άλλη εποχή, πριν θεωρηθεί βρώμικη λέξη, θα είχε διακηρυχτεί περήφανα ως ιμπεριαλισμός. Περιέχει όλη την ύβρη και την αίσθηση του αήττητου και της ατιμωρησίας οποιασδήποτε αυτοκρατορίας στην ιστορία.

Το Σχέδιο για έναν Νέο Αμερικανικό Αιώνα διακηρύσσει ξεκάθαρα ότι καμία δύναμη ή συμμαχία δυνάμεων δεν θα επιτραπεί να σηκώσει κεφάλι και να σταθεί εμπόδιο στην τρελή εκστρατεία των νεοσυντηρητικών για να χρησιμοποιήσουν την αμερικανική δύναμη προκειμένου να επιτύχουν την παγκόσμια κυριαρχία. Μια συμμαχία δυνάμεων όπως αυτή της Κίνας, της Ρωσίας και των χωρών BRICS, η οποία έχει επιταχυνθεί ακριβώς λόγω της αντίθεσης με τον αχαλίνωτο, νεοσυντηρητικό τυχοδιωκτισμό.

Ανεξάρτητα από τις πολλές καταστροφές που συσσωρεύονται, αξιοσημείωτα στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη και τώρα στην Ουκρανία, οι νεοσυντηρητικοί είναι απτόητοι και ασυγκράτητοι. Πρόκειται για την εξουσία και για εγκλήματα, αλλά τα κάνουν εύγευστα στους εαυτούς τους με επιτηδευμένη γλώσσα περί της Αμερικής που σώζει τον Κόσμο στο όνομα της δημοκρατίας.

Η πίστη τους στη δική τους ανωτερότητα, καλυμμένη με μια αμερικανική σημαία, παραμένει φανατική, ανεξάρτητα από το θάνατο και την καταστροφή που προκαλούν. Δεν καταλαβαίνουν ότι η αμερικανική ισχύς έχει όρια και για να τα δοκιμάσουν, ρισκάρουν τα πάντα.

Το 2019, ο Μπλίνκεν συνεργάστηκε με τον αρχι – νεοσυντηρητικό Ρόμπερτ Κάγκαν για να γράψουν ένα άρθρο στην Washington Post που επιχειρηματολογεί υπέρ μιας ακόμα πιο επιθετικής χρήσης της ισχύος των ΗΠΑ στο εξωτερικό, αλλά και ενάντια στις εσωτερικές τάσεις των ΗΠΑ προς τον μη παρεμβατισμό.

Με τη σύζυγο του Κάγκαν, τη Νούλαντ, εκτός κυβέρνησης Μπάιντεν και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, να συμπαρατάσσεται κρίσιμα με τους ρεαλιστές, ο Μπλίνκεν έχει αναδειχθεί ως ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης αυτών που Τζορτζ Μπους αποκαλούσε «οι τρελοί στο υπόγειο».

Αυτό ίσχυε πριν από 30 χρόνια. Τώρα οι νεοσυντηρητικοί είναι στο ρετιρέ και μόνο η αυτοσυγκράτηση του Πενταγώνου και η πειθώ του Σάλιβαν έφεραν τον Μπάιντεν πίσω από το χείλος του γκρεμού.

Για αυτή τη φορά.

Σημειώσεις:

[1] Η έδρα του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον. (Σ.μ.Τ.).