Από τον Hans Drager

Ενόψει της αυξανόμενης κλιμάκωσης των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία και του άμεσου κινδύνου πυρηνικής σύρραξης με τις καταστροφικές συνέπειες για όλη την ανθρωπότητα και τον πλανήτη, αναδημοσιεύουμε από το γερμανικό διαδικτυακό περιοδικό Rubikon της Παρασκευής 15 Απριλίου 2022 (την Καθολική Μεγάλη Παρασκευή), την ακόλουθη έκκληση ενός συνταξιούχου Αυστριακού πατέρα.

Κατά την αναπαραγωγή του κειμένου, περιοριστήκαμε σε ελάχιστες επεμβάσεις, όπως το να ενσωματώσουμε στο ίδιο το κείμενο ορισμένα γραφήματα και πίνακες που παραθέτει ο συγγραφέας στις υποσημειώσεις του, για λόγους μεγαλύτερης σαφήνειας για τον αναγνώστη. Ο συγγραφέας ενθαρρύνει τον αναγνώστη να ερευνήσει μόνος του όλες τις υποσημειώσεις. Δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις πηγές που αναφέρονται στις υποσημειώσεις αφορούν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, αλλά επειδή, από την άλλη πλευρά, έχουν επίσης αναφερθεί κυρίως σε προηγούμενα άρθρα τα οποία έχουν δημοσιευτεί στην ΞΑΣΤΕΡΙΑ, παραπέμπουμε στην αντίστοιχη αρθρογραφία μας. Όπου οι γερμανόφωνες πηγές βασίζονται σε αγγλόφωνες πηγές, ψάξαμε στο Διαδίκτυο για να τις βρούμε και να τις παραθέσουμε.

Σημείωση: Η έκφραση του συγγραφέα Hic Rhodus, hic salta, σημαίνει κυριολεκτικά: “Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα” όπως ακριβώς λέγεται η φράση και στην Ελλάδα, προερχόμενη από τον αρχαίο ελληνικό μύθο του Αισώπου για κάποιον που καυχιόταν στην Αθήνα ότι είχε κάνει ένα δυνατό άλμα στη Ρόδο, η οποία ήταν τόσο μακριά που κανείς δεν θα έκανε ένα ταξίδι για να ρωτήσει τους Ροδίτες και να το επιβεβαιώσει. Ώσπου κάποιος έγραψε πάνω στην άμμο ‘‘Ρόδος’’  και τον προκάλεσε να πηδήξει και να το αποδείξει επί τόπου. Ο συγγραφέας εννοεί, όπως εξηγεί και στην υποσημείωσή του, ότι αν η Ευρώπη θέλει να είναι πιστή στις αξίες που καυχιέται ότι την διακρίνουν, ας το αποδείξει κάνοντας το άλμα μακριά από τις εντολές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Hans Drager

Ουδετερότητα ή κατάρρευση

Πρέπει τώρα να γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αποφευχθεί μια στρατιωτική κλιμάκωση και τελικά ένας πυρηνικός πόλεμος.

από τον Bertram Burian*

Μετάφραση του Hans Drager

Hic Europa, hic salta. “Ιδού η Ευρώπη, ιδού και το πήδημα!”[1] Πού θα πρέπει να μεταπηδήσει η Ευρώπη; Καλύτερα να ρωτήσετε, πού πρέπει να πηδήξει η Ευρώπη, επί ποινή θανάτου; Σε έναν ουδέτερο ρόλο, χωρίς στρατό, χωρίς απειλητικές χειρονομίες, χωρίς εξοπλισμούς. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η απειλή κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου πυρηνικού πολέμου, μας δείχνουν ότι η ουδετερότητα για την Ευρώπη είναι ο δρόμος που θα μπορούσε να δώσει στον κόσμο την αποφασιστική ώθηση.

Εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση παγκοσμίως

Ενώ η δυτική πολιτική και τα μέσα ενημέρωσης, πίσω από την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ξεδιπλώνουν με τη σειρά τους το είδος του πολέμου τους σύμφωνα με την πολεμοχαρή εικόνα του “μόνο εμείς είμαστε οι καλοί και πολεμάμε το κακό”, και ενώ οι άνθρωποι συζητούν προβληματισμένοι πώς να αξιολογήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ίδια στιγμή που άλλοι αγνοούν τις συνέπειες που προκύπτουν από την κλιμάκωση που επεκτείνεται, αυτός ο πόλεμος ήδη λαμβάνει χώρα και θα επιφέρει ή θα αφήσει πίσω του έναν διαφορετικό κόσμο.

Ο Μαξ Πλανκ, ο θεμελιωτής της κβαντικής θεωρίας, είπε:

Η χρεοκοπία της παραδοσιακής αντίληψης του πολέμου, της επίθεσης και της άμυνας είναι προφανής. Χωρίς επαναθεώρηση, δεν υπάρχει διέξοδος από τον κίνδυνο“.[2]

Κάθε κλιμάκωση είναι ένα βήμα προς την επικείμενη καταστροφή. Στις 9 Ιουλίου 1955 στο Μανιφέστο Ράσελ – Αϊνστάιν το οποίο υπέγραφαν έντεκα εξέχοντες διανοούμενοι και επιστήμονες, περιλαμβανομένου του Άλμπερτ Αϊνστάιν (ο οποίος το υπέγραψε μόλις μερικές ημέρες πριν από το θάνατό του) οι υπογράφοντες προειδοποίησαν:

Η αχαλίνωτη δύναμη του ατόμου έχει αλλάξει τα πάντα – εκτός από τον τρόπο σκέψης μας, και έτσι οδεύουμε προς μια καταστροφή για την οποία δεν υπάρχει ακόμη προηγούμενο[3].

Υπάρχει μόνο μία διέξοδος για την ανθρωπότητα και αυτή είναι να σταματήσουν όλοι οι εξοπλισμοί, όλη η παραγωγή εξοπλισμών και γενικά ο στρατός. Όλες οι λύσεις των συγκρούσεων να γίνονται μόνο μέσω συνομιλιών, διαπραγματεύσεων, παραχωρήσεων, δίκαιων συνθηκών, ανθρωπισμού.

Είναι απολύτως προβλέψιμο ότι αν δεν επιτύχουμε αυτόν τον στόχο, αργά ή γρήγορα θα “συμβεί” η εκτεταμένη αυτοεξόντωση της ανθρωπότητας, είτε “κατά λάθος”[4] είτε επειδή ο συλλογικός ανθρώπινος νους δεν είναι επαρκής για να διαμορφώσει τα συστήματα που ο ίδιος δημιούργησε με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκλείεται ότι οι εσωτερικές αντιφάσεις σε περιόδους κλιμάκωσης στενεύουν το τούνελ της αντίληψης με τέτοιο τρόπο ώστε στο τέλος μόνο ο πόλεμος, η δολοφονία, η ανθρωποκτονία και ακόμη και ένας πυρηνικός πόλεμος να εμφανίζονται ως “λογικά”. Προς το παρόν, ο κίνδυνος να συμβεί νωρίτερα είναι μάλλον εξαιρετικά μεγάλος.

Ένας πόλεμος που ξεκίνησε όχι μόνο από τη Ρωσία

Τούτο πρέπει να είναι σαφές: Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν ξεκίνησε μόνο από τη Ρωσία. Είναι γεγονός ότι η ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποφάσισε -απαραιτήτως, από τη δική της σκοπιά- να αντιδράσει στρατιωτικά:[5]

  • στις συνεχιζόμενες και αυξανόμενες στρατιωτικές επιθέσεις των ουκρανικών κυβερνητικών στρατευμάτων εναντίον τμημάτων του ίδιου του ρωσόφωνου ουκρανικού πληθυσμού της[6] ή εναντίον μιας περιοχής που ζητούσε αυτονομία,
  • τη στρατιωτική επέκταση του ΝΑΤΟ, η οποία ήταν επίσης και πρωτίστως στοχευμένη στην Ουκρανία,[7]

  • την απότομη απόρριψη από τις ΗΠΑ των αιτημάτων της Ρωσίας για ουδετερότητα και αφοπλισμό, η οποία απόρριψη σκόπιμα διακινδύνευσε τον πόλεμο,[8]
  • την ανακοίνωση του Σελένσκι ότι θα κατασκευαστούν και πάλι πυρηνικές βόμβες στην Ουκρανία,[9]
  • στην προώθηση των ναζιστικών δραστηριοτήτων και ταγμάτων από την ουκρανική κυβέρνηση[10] με την ανοχή της Δύσης,[11]
  • ο φόβος ότι τα πολλά βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία στα σύνορα με τη Ρωσία θα μπορούσαν επίσης να εξυπηρετήσουν την ανάπτυξη βιολογικών όπλων,[12]
  • στον μαζικό αποκλεισμό του ρωσόφωνου πληθυσμού στην Ουκρανία,[13]
  • και επίσης ως αντίδραση στην υπόθεση ότι ο πραγματικός στόχος της Δύσης είναι να “καταστρέψει τη Ρωσία”[14], όπως δηλώνεται πλέον ανοιχτά[15],
  • και να επιφέρει και πάλι στη Ρωσία – μετά την περίοδο Γέλτσιν – μια “αλλαγή καθεστώτος” υπέρ της “φωτεινής”, “αληθινής”, “ακτινοβόλα νικηφόρας”, “υπερισχύουσας του σκότους” δυτικής “δημοκρατίας”.[16]

Σωστό ή λάθος; – Όσο εξακολουθεί να υπάρχει πόλεμος ως μέσο πολιτικής…

Το αν η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας ήταν σωστή ή λανθασμένη[17] και αν θα υπήρχαν άλλες επιλογές -που πάντα υπάρχουν, εκτός αν η απειλή είναι τόσο μεγάλη που πρέπει να δράσει κανείς άμεσα υπό πίεση χρόνου- είναι σήμερα ένα “διανοητικό ερώτημα” για το οποίο η ιστορία θα μας απαντήσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί κανείς να κρίνει τον πόλεμο ως καλό ή κακό κατά βούληση.

Ο πόλεμος είναι πάντα ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ωστόσο, η ανθρωπότητα δεν έχει ακόμη καταφέρει να θέσει οριστικό τέλος σε αυτό το έγκλημα που λαμβάνει χώρα μόνιμα στην ανθρώπινη οικογένεια, το οποίο προκαλείται από “ανάγκες” και δυνάμεις που ελπίζουν να αποκομίσουν οφέλη από την προετοιμασία ή τη χρήση βίας.

Εκεί βρίσκεται το κύριο πρόβλημα.

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου ο πόλεμος δεν έχει ακόμη καταργηθεί και διεξάγεται διαρκώς κάπου στον κόσμο – και φυσικά πάντα στο πλευρό των “καλών” εναντίον ενός “κακού”, “ύπουλου”, “βάρβαρου” “εχθρού”. Όσο ισχύει αυτό, είμαστε αναγκασμένοι να κρίνουμε το ζήτημα του πολέμου και της ειρήνης επίσης μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο, είτε μας αρέσει είτε όχι, ακόμη και αν φυσικά καταδικάζουμε ηθικά κάθε πόλεμο.

Για σύγκριση: οι Αμερικανοί, προκειμένου να εμπνεύσουν τον κόσμο να εισέλθει στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρουσίασαν προπαγανδιστικά τη Γερμανία με αυτόν τον τρόπο:

Φωτο – Οι ΗΠΑ στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο: καταστρέψτε αυτό το τρελό θηρίο – Οι Γερμανοί όπως τους είδε η προπαγάνδα στις ΗΠΑ.

Επιστροφή στο διεθνές δίκαιο

Το διεθνές δίκαιο επιχείρησε, σε ένα ιστορικά εξαιρετικά σημαντικό βήμα, να χαράξει μια ξεκάθαρη γραμμή σε αυτό το επίπεδο. Είναι σαφές ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί καταδικαστέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η υποκρισία πολλών, ωστόσο, που εξοργίζονται εδώ για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ενώ έχουν εγκρίνει και υποστηρίξει ενεργά πολλές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου,[18] είναι ανυπόφορη, αλλά αυτό δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός ότι μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια άλλη.

Και, όπως είπα, το κυριότερο είναι να βγούμε από αυτή τη λανθασμένη λογική. Πρέπει οπωσδήποτε να επιδιωχθεί η επιστροφή στο διεθνές δίκαιο, όπως αυτό αναπτύχθηκε με βάση τα διδάγματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να σημαίνει μια αυθαίρετη ανακατασκευή του διεθνούς δικαίου με τη μορφή μιας παγκόσμιας τάξης που βασίζεται σε “κανόνες” και η οποία δεν θέλει πρωτίστως τίποτα περισσότερο από το να επιβάλλει το “δίκαιο” της υποτιθέμενης ισχυρότερης Δύσης.

Ένας λανθασμένος πόλεμος και από τη Δύση

Με την ίδια βεβαιότητα που μπορούμε να γνωρίζουμε ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και διεξάγει εκεί έναν λανθασμένο πόλεμο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Δύση διεξάγει επίσης έναν λανθασμένο πόλεμο. Η Δύση διεξάγει αυτόν τον πόλεμο με διαφορετικό τρόπο εδώ και πολύ καιρό[19] και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, “όλοι εμείς” από τη Δύση, υποτίθεται ενωμένοι όσο ποτέ άλλοτε, ρίχνουμε όλα τα όπλα στη μάχη, τα περισσότερα από τα οποία είχαν προετοιμαστεί εδώ και πολύ καιρό, προκειμένου να κερδίσουμε τον πόλεμο.

Για ποιο λόγο; Για την ελευθερία και τη δημοκρατία; Για ποια ελευθερία; Για την ελευθερία των ολιγαρχών του πλουτισμού ή για την “ελευθερία” των Ουκρανών συνταξιούχων που πρέπει να προσπαθήσουν να επιβιώσουν με 30 ή 50 ευρώ το μήνα;[20] Για ποια δημοκρατία; Ποιος ρώτησε δημοκρατικά τους Ουκρανούς τι θέλουν – ουδετερότητα ή πόλεμο και δυστυχία για τους “ευγενείς στόχους” της Δύσης;

Κανείς δεν τους ρώτησε![21] Γι’ αυτό και μόνο, η “δημοκρατία” δεν ήταν αρκετή! Αλλά αυτοί που κυβερνούν, εμπλουτίζουν, ενδίδουν στην ιδεολογία τους και παίζουν αριστοτεχνικά το βιολί της προπαγάνδας έχουν αποφασίσει ότι ο ουκρανικός πληθυσμός “θέλει”, “πρέπει” ή “μπορεί” να γίνει η αιχμή του δόρατος και ο πολιορκητικός κριός της “ελεύθερης Δύσης” για την υπεράσπιση των “αξιών” της. Η αλήθεια είναι ότι ο πληθυσμός υποκινείται, χρησιμοποιείται και τώρα επίσης πολεμείται, όπως γνωρίζουμε από αμέτρητα παραδείγματα της ιστορίας.

Η Δύση έχει προετοιμάσει τον πόλεμο: με “στρατιωτικούς συμβούλους” και στρατιωτική εκπαίδευση στην Ουκρανία, με εξοπλισμούς, με προκλήσεις και άγνοια και με έναν οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας που χρησιμοποιήθηκε ως όπλο πολέμου πολύ πριν από τη σημερινή κλιμακούμενη τρέλα.

Τώρα αυτή η Δύση προμηθεύει επίσης τα στρατιωτικά[22] όπλα στο όνομα της “ελευθερίας”, για την οποία οι Ουκρανοί υποτίθεται ότι πρέπει να πολεμήσουν με τα ίδια τους τα σώματα, ενώ “οι κυβερνήτες του κόσμου” “ευγενικά” και “διορατικά” συγκρατούνται[23] και – ακόμα – “μόνο” πυροδοτούν τον οικονομικό πόλεμο με φωτιά και φλόγα – και πάλι, ως συνήθως, με πλήρη άγνοια του ίδιου τους του πληθυσμού. Έχει ρωτήσει κανένας από τους ένδοξους δυτικούς δημοκράτες “στο σπίτι” τους σε αυτές τις ιερές “δημοκρατίες” τον ίδιο τους τον πληθυσμό αν θέλει να παγώσει, αν θέλει πληθωρισμό, αν μετά το ίχνος της καταστροφής που προκάλεσαν τα μέτρα Κορόνα, πρόκειται τώρα να επέλθει συνειδητά περαιτέρω καταστροφή του βιοπορισμού μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού;

Ο καπιταλισμός μεταφέρει τον πόλεμο όπως το σύννεφο τη βροχή

Ναι, όλοι γνωρίζουν πλέον ότι η Ρωσία έχει επιλέξει τον στρατιωτικό δρόμο. Όλοι όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο πόλεμος είναι τελικά το αποτέλεσμα της οικονομικής πλουτοκρατίας που δημιούργησε η Δύση και οδηγήθηκε στην απόλυτη υπερβολή. “Ο καπιταλισμός μεταφέρει τον πόλεμο μέσα του όπως το σύννεφο μεταφέρει τη βροχή”.[24] Αυτό είχε ήδη γίνει σαφώς αντιληπτό από τον Γάλλο σοσιαλιστή Jean Jaurès τον 19ο αιώνα.

Αυτό ίσχυε ακόμη πιο μανιωδώς στο “παιχνίδι” κρίσης-μάχης-εκμηδενισμού του 20ού αιώνα με τις δύο δολοφονικές παγκόσμιες εξάρσεις του. Και αυτό δεν ισχύει λιγότερο σήμερα, αφού εδώ και μερικές δεκαετίες μόνο ένας “καπιταλιστικός” ηγεμόνας κάνει κουμάντο στον κόσμο, ο οποίος αναπόφευκτα έπρεπε να καλέσει τις αντίπαλες δυνάμεις στη σκηνή και να τις ωθήσει προς την κατεύθυνση ενός Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου, ο οποίος κατά μία έννοια ήδη λαμβάνει χώρα.

Έτσι ο πόλεμος γίνεται “ιστορικό πεπρωμένο”

Το ποιος επιτίθεται, αμύνεται, αντεπιτίθεται ή επιτίθεται προληπτικά κ.ο.κ., είναι τότε μόνο θέμα συγκεκριμένης “ιστορικής πεπρωμένης”. Από τη σκοπιά ορισμένων νεοσυντηρητικών[25] και των πνευματικών τους παιδιών μεταξύ των “δημοκρατών” στη “Χώρα του Θεού” (“God’s own country”) , όλα επιτρέπονται, ακόμη και η πιο μοχθηρή στρατηγική.[26]

Και αν στη συνέχεια αυτοί οι ηγέτες του ηγεμόνα -έχοντας βγάλει συμπεράσματα από το φιάσκο στο Αφγανιστάν, το Ιράκ κ.ο.κ.- δεν παρεμβαίνουν οι ίδιοι άμεσα και ορατά, αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι, αν και στην πραγματικότητα τροφοδότησαν ή και σχεδίασαν τις εξελίξεις, εξακολουθούν να στέκονται ως οι συνετοί, δεν χρειάζεται να λερώσουν τα χέρια τους και μπορούν να παρακολουθούν από απόσταση ασφαλείας τα πιόνια της σκακιέρας, στην Ευρώπη και τη Ρωσία, να εξοντώνονται μόνα τους, ενώ ο δικός τους βασιλιάς, η δυτική ολιγαρχία του πλουτισμού, παραμένει προστατευμένος και πρόκειται να αναδειχθεί για άλλη μια φορά νικητής.

Για το σκοπό αυτό, η αυτοκρατορία κάνει ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, είτε στο μέτωπο της προπαγάνδας, συμπεριλαμβανομένης της λογοκρισίας, της υποκίνησης, του ψεύδους, των ψευδών εικόνων, των επιχειρήσεων με ψευδείς σημαίες (‘false flag’), των παραπλανητικών εκτιμήσεων, είτε μέσω της πίεσης και του εξαναγκασμού εναντίον ελεύθερων χωρών, είτε με προμήθειες όπλων και “συμβουλές”, είτε με τα μέσα του οικονομικού πολέμου, σε μια προσπάθεια να καταστρέψει τον εχθρό, ώστε να μην μπορεί πλέον να ανακάμψει και να καταληφθεί ξανά. Αν η αυτοκρατορία προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο, οι αμέτρητες ανθρώπινες ζωές που κρέμονται από τις πολλαπλές παγκόσμιες οικονομικές καταρρεύσεις[27] δεν έχουν καμία σημασία.[28]

Το έχουμε ξαναδεί αυτό.

Όταν αγωνίζεσαι για το απόλυτο “καλό” ενάντια στο απόλυτο “κακό”, οι ανθρώπινες ζωές δεν έχουν σημασία, εφόσον εσύ ο ίδιος είσαι ένας από τους “καλούς”.

Το αιματοβαμμένο μονοπάτι διατρέχει εδώ και πολλές δεκαετίες την ιστορία της αυτοκρατορίας, η οποία έχει επιπροσθέτως νεοφιλελευθεροποιηθεί για πάνω από σαράντα χρόνια.[29]

Η Ρωσία και η Κίνα δεν βρίσκονται πραγματικά στην ίδια τροχιά του συστήματος. Όμως, ενώ έχουν ένα πιο αυτόνομο κράτος, πιο ανεξάρτητο από την ολιγαρχία του πλουτισμού, δεν έχουν εγκαταλείψει την παλιά σκέψη σε στρατιωτικές κατηγορίες, ή δεν μπόρεσαν να το κάνουν, αν και μπορεί εν μέρει να το ήθελαν.[30]

Πόσος καιρός θα περάσει λοιπόν μέχρι η κλιμάκωση της κατάστασης να ξεφύγει από τον έλεγχο και ο πόλεμος να μετατραπεί ανοιχτά σε πόλεμο του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή του ΝΑΤΟ εναντίον της Κίνας – συμπεριλαμβανομένης της “πιθανότητας” οποιασδήποτε περαιτέρω κλιμάκωσης;[31]

Ξυπνήστε, βάλτε τέλος στον εφιάλτη

Είναι επείγον να ξυπνήσουμε όλοι και να βάλουμε τέλος σε αυτόν τον κακό εφιάλτη!

Ναι, είναι ηθικά αναζωογονητικό όταν συνειδητοποιούμε ότι το βήμα που έκανε η ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήταν λάθος. Είναι πολύ λιγότερο ηθικά αναζωογονητικό αν δεν αναγνωρίσουμε ταυτόχρονα ότι η Δύση έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη.

Αλλά αν ειλικρινά και αληθινά στεκόμαστε ενάντια στην καταστροφή της ζωής και υπέρ της ανθρωπότητας στον κόσμο, και μάλιστα παντού σ’ αυτόν τον κόσμο, τότε αυτό το ερώτημα έχει πανίσχυρη, παντοδύναμη σημασία: Τι σημαίνει για τον ανθρωπισμό και την ανθρωπότητα αν εμείς, οι “καλοί”, κλιμακώνουμε και αυξάνουμε συνεχώς τον κίνδυνο ενός παγκόσμιου πολέμου, ή αν απλώς επιτρέπουμε μια τέτοια εξέλιξη; Ή για να το θέσω αλλιώς:

Μπορεί η ευρωπαϊκή ηθική μας υποχρέωση να εξαντληθεί με το να είμαστε κατά του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά την ίδια στιγμή, από καθαρή υποταγή σε μια καθολική δυτική παράπλευρη λογική, να δεχόμαστε τρέμοντας αλλά σιωπηλά ότι όλος ο κόσμος, ειδικά η Ευρώπη, θα γίνει ο τόπος πρωτοφανούς καταστροφής της ζωής και του ανθρωπισμού;

Αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι σε αυτή την κατάσταση πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη, τότε ως Ευρωπαίοι αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά ότι δεν είμαστε ικανοί να μεταφέρουμε την κληρονομιά της ανθρωπότητας και να εξασφαλίσουμε ένα ειρηνικό μέλλον για τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας. Από λεπτό σε λεπτό, η Ευρώπη μπορεί να τελειώσει μια για πάντα. Αν η αποφασιστική κλιμάκωση λάβει χώρα, δεν θα το μάθουμε από την εφημερίδα, το Twitter ή τις καθημερινές ειδήσεις. Οι περίοδοι λήψης αποφάσεων για το πάτημα του κόκκινου κουμπιού είναι απλώς πολύ σύντομες – περίπου δέκα λεπτά![32]

Κλιμάκωση – παίζοντας με την Παγκόσμια Κόλαση

Αλλά παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι από τους υπεύθυνους της πολιτικής και των μέσων ενημέρωσης παίζουν με τη φωτιά και απευθύνουν ύστατες εκκλήσεις για τη δημιουργία ζωνών απαγόρευσης πτήσεων, την αποστολή αεροσκαφών με νατοϊκά πληρώματα ή ακόμη και περισσότερο ή λιγότερο άμεσα νατοϊκών στρατευμάτων και πολλά άλλα.

Ο Selenskyj, αλλά και ο Ουκρανός πρέσβης στη Γερμανία, έχοντας περιέλθει σε απελπιστική κατάσταση, παίζουν προφανώς το ρόλο του θεατρικού φωστήρα των γεωπολιτικά ριζοσπαστικών αμερικανικών παρατάξεων και δεν ενδιαφέρονται για την ειρήνη προς όφελος του λαού τους, αλλά για τη θέρμανση της αντιπαράθεσης με σκόπιμα προετοιμασμένες απεικονίσεις φρικαλεοτήτων που δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο και μάλλον δεν αντέχουν σε έλεγχο. Τα εντελώς ανεύθυνα μέσα ενημέρωσης έχουν φτάσει στο σημείο να λένε ότι πάνω από το ένα τρίτο των Αμερικανών είναι ήδη υπέρ της άμεσης στρατιωτικής επέμβασης.[33]

Μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των “υπευθύνων” – είτε πρόκειται για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είτε για την πολιτική, είτε για τις εξαγορασμένες “δεξαμενές σκέψης” – δεν έχουν ιδέα τι λένε ή τι κάνουν. Πολλοί από τους “υπεύθυνους” στη Δύση είναι τόσο αδαείς και αλαζόνες, και μάλιστα ηλίθιοι, που θα μπορούσαν σχεδόν να προκαλέσουν πυρηνικό πόλεμο. Όπως και οτιδήποτε άλλο τους “συμβαίνει” συνεχώς σε βάρος του πληθυσμού – ο “κορωνοϊός” ή τώρα οι επιπτώσεις των κυρώσεων στέλνουν τους χαιρετισμούς τους.

Πολλοί σκληροπυρηνικοί, ακόμη και μέσα στην ιδεολογική τους αυταπάτη, προφανώς δεν ενδιαφέρονται για τις επιπτώσεις των πράξεών τους στους “κανονικούς ανθρώπους”. Δεν μπορούν, όπως φαίνεται, να κατανοήσουν καθόλου τις συνέπειες των πράξεών τους, ζουν ούτως ή άλλως σε έναν διαφορετικό κόσμο, ή δεν ξέρουν τι να κάνουν, αλλά, επειδή δεν έμαθαν ποτέ κάτι διαφορετικό, μπορούν να σκέφτονται μόνο με όρους τελικής νίκης των δυτικών ολιγαρχών του πλουτισμού.

Αν η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock είναι “η καλύτερη” που έχει αναδείξει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στην εκπαίδευση των “Νέων Παγκόσμιων Ηγετών”, αυτό τα λέει όλα.

Ένας Γερμανός καγκελάριος, ο Σολτς, είχε τουλάχιστον αρχικά αντιταχθεί λίγο σε αυτό και αρχικά απέκλεισε την παράδοση όπλων στην εμπόλεμη ζώνη. Όμως, όπως δείχνει η ιστορία, οι ηγέτες των σοσιαλδημοκρατών τείνουν να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των κυβερνώντων την κρίσιμη στιγμή χωρίς αν και αλλά.

Αυτό συνέβη το 1914 όταν συμφώνησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο,[34] και αυτό συμβαίνει και τώρα: Μέσα σε λίγες ημέρες, ο καγκελάριος – ο οποίος, όπως είναι λογικό, είχε ήδη μιλήσει σε άλλους τομείς ότι δεν θα υπήρχαν κόκκινες γραμμές γι’ αυτόν – έγινε κάποιος που προμηθεύει όπλα στην εμπόλεμη ζώνη, που βγάζει πολεμικό λόγο[35] μπροστά στην Μπούντεσταγκ και κινητοποιεί εκατό δισεκατομμύρια ευρώ για τον επόμενο πόλεμο και εφαρμόζει έναν ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο, όπως του λένε από το κέντρο ελέγχου στην Ουάσιγκτον, όπου την ίδια στιγμή άλλοι φωνάζουν στη χορωδία των αποφάσεων ότι η Γερμανία εξασθενεί και ότι θα αποσύρει το πολεμικό μέτωπο εναντίον της Ρωσίας.[36]

Ναι, ο Τζο Μπάιντεν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξακολουθούν να αποκλείουν το ενδεχόμενο να στείλουν το ΝΑΤΟ απευθείας σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Αλλά δεν έχουμε μόλις δει πόσο γρήγορα μπορεί να συμβεί μια ανατροπή, πόσο υστερικοί “σκληροπυρηνικοί” και αρχαϊκά σχήματα σκέψης ξεπηδούν εν μία νυκτί; Οι απελάσεις διπλωματών, η συστηματική εξάλειψη της δυνατότητας να ακούσει κανείς την άλλη πλευρά, η ρωσοφοβία και η συνεχής ρίψη βενζίνης στη φωτιά των κυρώσεων αποτελούν ένα άκρως εκρηκτικό μείγμα.

Οι παλιοί γνώστες δεν γνωρίζουν από αυτοσυγκράτηση: η Χίλαρι Κλίντον, που κάποτε εθεάθη να γελάει χαρούμενα όταν έλαβε την είδηση της επιτυχημένης δολοφονίας του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, θέλει να κάνει ό,τι μπορεί για να κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση:

Μπορούν να γίνουν περισσότερα για να αυξηθεί η πίεση και το άγχος. Πρόσθετες κυρώσεις, περισσότερη βοήθεια με τη μορφή θανατηφόρων όπλων“.[37]

Η πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, είχε ήδη την ιδέα για “περισσότερη βοήθεια με τη μορφή θανατηφόρων όπλων” πριν από πέντε χρόνια: Ενημέρωσε τον κόσμο μέσω του υπουργού Εξωτερικών της: “Το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν το πρώτο που θα έριχνε πυρηνικά όπλα”.[38]

Και για άλλη μια φορά, δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτό που πιθανότατα ήταν ο φαντασιωμένος στόχος όχι αμελητέων ομάδων αυτής της “ευγενούς Δύσης” πριν και είναι ακόμα περισσότερο σήμερα: η καταστροφή της Ρωσίας και η (επανα)κατάκτηση αυτής της μεγαλύτερης σε έκταση χώρας στον κόσμο στο σύστημα της Δύσης, έτσι ώστε οι δυτικοί ολιγάρχες να έχουν τον λόγο πάνω σε όλες τις πρώτες ύλες[39] και τους ανθρώπους αυτής της χώρας. Και μόλις η Ρωσία ηττηθεί, η υπεροχή των ΗΠΑ-Ευρώπης-Ρωσίας και μερικών ακόμη χωρών θα είναι αρκετά μεγάλη για να νικήσουν τον τελευταίο ισχυρό εχθρό στον κόσμο, την Κίνα.

Αυτός ο χάρτης δείχνει στρατιωτικές βάσεις και στρατιωτικές ζώνες επιρροής εκτός της ίδιας της χώρας σε άλλες χώρες. Η αντίστοιχη χώρα (ΗΠΑ, RU, CN) παραμένει με λευκό χρώμα. Οι χώρες που διατίθενται για τις δυτικές στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας εμφανίζονται με μπλε χρώμα. Οι χώρες που έχουν μόνο ρωσικές στρατιωτικές βάσεις εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα. Και με κίτρινο χρώμα είναι οι χώρες που φιλοξενούν αποκλειστικά κινεζικές στρατιωτικές βάσεις. Ωστόσο, οι χώρες αυτές δεν μπορούν να βρεθούν στο χάρτη, επειδή δεν υπάρχουν τέτοιες χώρες! Οι χώρες με βάσεις πολλών μεγάλων δυνάμεων επισημαίνονται με πράσινο (ΗΠΑ και Ρωσία) και τυρκουάζ (πολλές χώρες και Κίνα – στο Τζιμπουτί).  Ο χάρτης δείχνει την κατάσταση το 2017, αλλά δεν έχει αλλάξει σημαντικά, παρόλο που η οικονομική και πολιτική επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας έχει αυξηθεί από τότε, ιδίως στην Αφρική.

Μια σύγκριση των στρατιωτικών δαπανών δείχνει επίσης ότι η ιδέα των εξοπλισμών και του πολέμου είναι πολύ αγαπητή, ιδίως στα δυτικά κράτη – καθοδηγούμενη από το παρασιτικό στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα:

Ενώ σύμφωνα με τον Sipri οι στρατιωτικές δαπάνες των 30 κρατών του ΝΑΤΟ ανήλθαν στο απίστευτο ποσό του 1,1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ το 2020, η Ρωσία δαπάνησε μόλις το ένα δέκατο όγδοο αυτού του ποσού! Αν συμπεριλάβει κανείς στο “δυτικό μπλοκ” τα κράτη στα οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δώσει επίσημα το καθεστώς “σημαντικών για τις ΗΠΑ”, αυτή η Δύση δαπανά 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια για πολεμική ετοιμότητα, 21 φορές περισσότερα από τη Ρωσία.[40] Και ακόμα δεν είναι αρκετή αυτή η “Δύση της ειρήνης και των αξιών” γι’ αυτό η ιστορικά βαριά επιβαρυμένη Γερμανία ανακοινώνει τη δημιουργία ενός “ειδικού ταμείου” για τον στρατό. Όσοι δεν καταλαβαίνουν ότι όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν μόνο στην Αποκάλυψη, είναι είτε τυφλοί είτε ελπίζουν ότι μπορούν με κάποιο τρόπο να νικήσουν στρατιωτικά για να φέρουν το “τέλος της ιστορίας”.[41] Όσο παράλογη και μη ρεαλιστική κι αν είναι αυτή η εικόνα, όποιος νομίζει ότι οι αρρωστημένες φαντασιώσεις ορισμένων γερακιών δεν θα έφταναν τόσο μακριά, κάνει λάθος.

Ο Τζον Μπόλτον, συνιδρυτής της δεξαμενής σκέψης “Project for a New American Century” και ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες του πολέμου στο Ιράκ το 2003, ο οποίος ήταν παράνομος βάσει του διεθνούς δικαίου και εγκληματικός, επέκρινε έντονα τον Τζο Μπάιντεν για υπερβολική διστακτικότητα.[42] Ο Μπάιντεν δεν έπρεπε να πει ότι δεν ήθελε πυρηνικό πόλεμο![43] Έτσι, ο κίνδυνος κλιμάκωσης θα έπρεπε να είχε αυξηθεί ακόμη περισσότερο σύμφωνα με τις επιθυμίες αυτού και άλλων νεοσυντηρητικών.

Ήδη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, υπήρχαν λεπτομερή σχέδια για την ισοπέδωση της Ρωσίας με ένα αιφνιδιαστικό πρώτο χτύπημα. Αυτό είναι γεγονός. Ίσως κάποιοι βλέπουν τη μεγάλη ευκαιρία αυτή τη στιγμή. Αν κοιτάξετε τι επιτρέπουν αυτοί οι δευτερεύοντες ιθύνοντες και επίσης κάποιοι κορυφαίοι ιθύνοντες να λένε σε μέσα ενημέρωσης, μπορείτε να δείτε ότι συμβαίνει αυτό που είναι η τάση σε όλους τους πολέμους: οι αναστολές των δρώντων πέφτουν πολύ πιο γρήγορα από τα καλύμματα της προπαγάνδας τους.

Αυτοί που πιστεύουν τη δική τους ψεύτικη προπαγάνδα και λανθασμένη κρίση, είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι

Τον καθοριστικό ρόλο όσον αφορά τον κίνδυνο κλιμάκωσης, παίζει η αξιολόγηση της κατάστασης. Εάν η εκτίμηση αυτή είναι λανθασμένη, θα οδηγήσει σε ενέργειες που μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές.[44] Αυτό μπορεί να συνέβη και με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Αλλά αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα με την εκτίμηση της Δύσης για τη Ρωσία και τις τρέχουσες στρατιωτικές της δυνατότητες.[45]

Όσοι πιστεύουν ότι η Ρωσία είναι μια “περιφερειακή δύναμη”[46] που μπορεί εύκολα να καταστραφεί[47] μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν υπερβολικά σίγουροι. Και όσοι είναι αδίστακτοι – και αυτό πρέπει να το υποθέσουμε μετά από όλους τους πολέμους από το Βιετνάμ μέχρι το Ιράκ – μπορούν επίσης να πιστεύουν ότι δεν έχει σημασία αν το φως που λάμπει στην άκρη του τούνελ της επιθυμίας προέρχεται από ένα ατομικό μανιτάρι.

Υπάρχει διέξοδος; Ναι! Η Ευρώπη πρέπει να γίνει ουδέτερη!

Η μόνη διέξοδος είναι να γίνει η ίδια η Ευρώπη ουδέτερη. Ακριβώς αυτό που σχεδόν κανείς δεν τολμά να σκεφτεί σήμερα λόγω της πολεμικής υστερίας, πρέπει να κάνουμε. Αυτή η Ευρώπη, το λίκνο του καπιταλισμού αλλά και του κομμουνισμού, το άσχημο λίκνο των δύο παγκόσμιων πολέμων, της αποικιοκρατίας και του ιμπεριαλισμού, καθώς και του φασισμού και του εθνικοσοσιαλισμού, η πραγματική ρίζα της “μεγαμηχανής”,[48] αυτή η Ευρώπη, έχει τώρα την ευκαιρία να αναλογιστεί τις θετικές της πλευρές, τον πραγματικό πολιτισμό της, καθώς και την πνευματική και ανθρώπινη πρόοδό της και να δείξει στον κόσμο τη διέξοδο από τη στενή, απελπισμένη πορεία προς την αυτοκαταστροφή του ανθρώπινου πολιτισμού.

Και ακόμη και αν όλα τα συστημικά ζητήματα δεν φαίνεται να έχουν επιλυθεί ακόμη, υπάρχει αυτή η διέξοδος για την ώρα, γι’ αυτή την ιστορική στιγμή: η Ευρώπη πρέπει να γίνει ουδέτερη.

Η αυτοκρατορία των ΗΠΑ, η στρατιωτική υπερδύναμη Ρωσία, η ανερχόμενη υπερδύναμη Κίνα, μπορούν να αναλάβουν την πίεση της Ευρώπης. Αλλά αυτή τη φορά όχι μια ώθηση καταστροφής και αποικιοκρατίας, αλλά μια ώθηση προς την πραγματική ειρήνη και τη σωτηρία του μέλλοντος της ανθρωπότητας: Εμείς, εμείς οι Ευρωπαίοι γινόμαστε ουδέτεροι! Έξω από το ΝΑΤΟ, εθελοντικός αφοπλισμός, καμία δική μας στρατιωτική συμμαχία, αντίθετα ένα κοινό ειρηνικό Σπίτι της Ευρώπης.

Πόσο εύκολος και ειρηνικός τρόπος θα ήταν για το συμφέρον του λαού της να παραμείνει η Ουκρανία ουδέτερη[49] και να αναπτύξει τις οικονομικές της δραστηριότητες προς όλες τις κατευθύνσεις! Κάποιοι δεν το ήθελαν αυτό, αντίθετα, ενήργησαν από εγωιστικά και γεωστρατηγικά κίνητρα ισχύος[50] και έβλαψαν σοβαρά την Ουκρανία.[51] Πόσα δεινά δεν θα είχε αποφύγει αυτή η χώρα αν είχε δηλώσει ουδέτερη! Το ίδιο ισχύει και για την Ευρώπη.

Η Ευρώπη πρέπει να παλέψει για το μέλλον της σήμερα με το να γίνει ουδέτερη. Ας προσπαθήσουμε να ξεσηκώσουμε μια θύελλα ετοιμότητας για την πραγματική ειρήνη, όχι για μια ειρήνη που στην πραγματικότητα είναι το κάλεσμα σε μάχη, όπου αυτή η ειρήνη θα έρθει μόνο όταν ο εχθρός θα έχει κατατροπωθεί στον πόλεμο!

Ένα κύμα ενθουσιασμού για πραγματική ειρήνη – Ουδετερότητα για την Ευρώπη

Ένα κύμα ενθουσιασμού για πραγματική ειρήνη που θα ξεκινούσε τώρα με την ουδετερότητα, θα ήταν μια πραγματική αναγέννηση αυτής της παλιάς Ευρώπης. Ας δείξουμε στον κόσμο ότι τώρα, που βρισκόμαστε στο χείλος της αυτοεκμηδένισης, έχουμε μάθει από την ιστορία του πολιτισμού με τις θετικές και τις καταστροφικές πλευρές του και καταθέτουμε όλα τα όπλα.

Ο σπουδαίος Ευρωπαίος και Ρώσος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, είχε δείξει πριν από τρεισήμισι δεκαετίες ότι ο μονομερής προφορικός αλλά και ο de facto αφοπλισμός είναι ένας δρόμος προς τα εμπρός, ακόμη και αν σήμερα δεν φαίνεται αυτό.[52] Οι ΗΠΑ πίστευαν τότε ότι είχαν νικήσει τη Ρωσία. Στην πραγματικότητα, η Ρωσία έδειξε στον κόσμο έναν νέο δρόμο. Μια πορεία που θα μπορούσε να είχε συνεχιστεί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, αν το ΝΑΤΟ είχε διαλυθεί με τον ίδιο τρόπο που διαλύθηκε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

Κάποιοι πολιτικοί μπορεί ήδη να καταλάβουν ότι μόνο η ευρωπαϊκή ουδετερότητα μπορεί να λύσει τον κόμπο. Ο Γάλλος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Jean-Luc Mélenchon, για παράδειγμα, τάσσεται σαφώς υπέρ της εξόδου από το ΝΑΤΟ και επιθυμεί να καταστήσει τη Γαλλία αδέσμευτη χώρα.[53]

Όχι άλλη ανοχή σε κυβερνήσεις που βλάπτουν τους πληθυσμούς της Ευρώπης!

Τώρα, επιτέλους, όταν ο ευρύτερος πληθυσμός μπορεί να σχηματίσει τη δική του ανεξάρτητη γνώμη, η δημοκρατία θα πρέπει πραγματικά να έχει τον λόγο της. Αυτή η δημοκρατία που οι κυβερνώντες πάντα χρησιμοποιούν ψευδώς στο στόμα τους.

Εδώ πρόκειται επίσης για μια ευρύτερη ευκαιρία: διώξτε τις κυβερνήσεις που οργανώνουν την κλοπή, την εξαπάτηση και το ψέμα και ας τις αντικαταστήσουμε με κυβερνήσεις που είναι τίμιες και κατανοούν την ουδετερότητα ως ακρογωνιαίο λίθο. Αυτή είναι επίσης η ευκαιρία να προσχωρήσουμε επιτέλους και με ενθουσιασμό στη Συνθήκη του ΟΗΕ για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.[54]

Και ίσως ακόμη περισσότερο, είναι επίσης μια ευκαιρία να καθοριστεί ένα μέγιστο εισόδημα σε σχέση με ένα ελάχιστο εισόδημα σε μια μεταρρυθμιστική επανάσταση, να απαγορευτεί το τύπωμα χρήματος προς όφελος των πλουσίων και, μακροπρόθεσμα, να υλοποιηθεί η δημοκρατία με το να αποφασίζει ο ίδιος ο λαός για τις μεγάλες επενδύσεις μέσω δημοκρατικών επιτροπών. Αλλά πρώτα, και πιο σημαντικό, είναι η στρατιωτική ουδετερότητα της Ευρώπης.

Και τι θα σημαίνει αυτό για την Ευρώπη; Πώς θα σταθεί αν είναι ουδέτερη; Η Ρωσία θα την κατακλύσει; Η Αμερική θα την πολεμήσει; Αντιθέτως, βλέπουμε πώς οι πυρηνικές βάσεις, η αύξηση των εξοπλισμών και ο αναγκαστικός γάμος με την αμερικανική αυτοκρατορία προάγουν παράλογα τον πόλεμο, τις προληπτικές ή τις αντεπιθέσεις. Όχι, οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα έχουν αρκετά να κάνουν με τον εαυτό τους. Η Ρωσία δεν θα αισθάνεται πλέον ότι απειλείται από την Ευρώπη και η αμερικανική αυτοκρατορία θα γλείφει τις πληγές της καθώς θα πρέπει να περιοριστεί σε ένα φυσιολογικό επίπεδο.

‘Hic Ευρώπη, hic salta’

Διότι ας έχουμε κατά νου ότι ο κόσμος υφίσταται ούτως ή άλλως θεμελιώδεις αλλαγές.[55] Αυτό δεν μπορεί να σταματήσει. Η ιστορία πολύ συχνά διαδραματίζεται πίσω από την πλάτη των δρώντων. Εμείς στις ευρωπαϊκές χώρες – και εδώ μπορεί επιτέλους να υπάρξει ξανά ένα “εμείς” – θα υπερασπιστούμε την ουδέτερη θέση μας – χωρίς όπλα και με φιλική οικονομική, επιστημονική και πολιτιστική συνεργασία. Και έτσι θα γυρίσουμε τον τροχό του πλοίου της ανθρωπότητας από την άβυσσο.

Οι πιθανότητες για μια καλή ζωή για όλους τους ανθρώπους σε ένα δίκαιο οικονομικό σύστημα, που δεν είναι προσανατολισμένο στον υπερβάλλοντα πλουτισμό αλλά στην ευημερία του πληθυσμού, είναι τουλάχιστον εξίσου μεγάλες με εκείνες που θα μπορούσαν να σημάνουν την καταστροφή της ανθρωπότητας.

Αυτό που γράφω εδώ μπορεί να φαίνεται μελό και, για κάποιους, κάπως αφελές. Αντιστοιχεί όμως στην αντίδραση σε μια πραγματικότητα που δεν μας επιτρέπει πλέον καμία διέξοδο. Είναι η καθαρή λογική και η βάση για μια ευρεία ενότητα ανθρώπων που, ανεξάρτητα από το τι άλλο σκέφτονται, θέλουν να λύσουν τον κόμπο με μια θετική σκέψη για το μέλλον. Αντιστοιχεί σε μια επανάσταση ειρήνης και πραγματικής ανθρωπιάς και αυτή η επανάσταση μπορεί και πρέπει να έρθει από την Ευρώπη.

Hic Eυρώπη, hic salta

Υστερόγραφο

Ναι, φοβάμαι να αφήσω τα παιδιά μου να διαβάσουν αυτό το άρθρο, παρόλο που έχουν μεγαλώσει. Αλλά ποιος πατέρας θέλει να υποβάλει τα παιδιά του σε τέτοιο μαρτύριο, ώστε να πρέπει να ζήσουν τη ζωή τους με αυτή την πιθανή απειλή στο μυαλό τους και τα συναισθήματα που σε μουδιάζουν; Είχα όμως την ευκαιρία να παραδώσω έναν διαφορετικό κόσμο στα παιδιά και τα εγγόνια μου; Ατομικά, προσπαθώ να τους ενδυναμώσω και να τους δώσω ελευθερία από την εσωτερική μεγαλοσύνη και την ενσυνειδητότητα, αλλά δεν μπορώ να πάρω τα μεγάλα παγκόσμια γεγονότα από τους ώμους τους.

Ταυτόχρονα, ας μην επιτρέψουμε να κάνουμε λάθος.

Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει κάποια στιγμή ότι η απειλή της εξαφάνισης της ανθρωπότητας μπορεί να γίνει πραγματικότητα – έστω και τυχαία. Οι περισσότεροι το έχουν καταστείλει.

Αλλά και πάλι, κάποια εσωτερική αντίδραση έπρεπε να έρθει από κάθε άνθρωπο, νέο ή ηλικιωμένο. Ο φόβος δεν μειώνεται αν δεν αντιμετωπίσουμε τα πράγματα που τον προκαλούν. Γίνεται λιγότερος αν επικοινωνούμε γι’ αυτό από κοινού και το καταπολεμάμε. Και όπως πάντα, αυτό περιλαμβάνει τις προοπτικές. Η ουδετερότητα της Ευρώπης είναι μια τέτοια προοπτική. Ας αξιοποιήσουμε την πλούσια εμπειρία αυτής της Ευρώπης. Σε αυτή τη διαδικασία, μπορούμε να απελευθερωθούμε από την τρέλα της απερίσκεπτης κλιμάκωσης επικαλούμενοι τις θετικές μας ρίζες. Κάτω από αυτή τη σημαία, μπορούμε να ενωθούμε. Αυτό απομακρύνει το φόβο.

* Ο Bertram Burian, γεννημένος το 1954, διετέλεσε δάσκαλος και προσωρινός διευθυντής σε γυμνάσιο της Βιέννης. Ολοκλήρωσε πανεπιστημιακές σπουδές στην πολιτική εκπαίδευση, εργάστηκε ως εφευρέτης για πολλά χρόνια και γνώρισε τον μαρξισμό ως νεαρός στα τέλη του ’68. Λέει: “Το ερώτημα δεν είναι αν ο Καρλ Μαρξ ή ο Καρλ Πόπερ είχαν δίκιο – είχαν και δίκιο και άδικο ταυτόχρονα. Εκ των πραγμάτων, πρόκειται για την καλή ζωή όλων ως μέρος μιας άθικτης βιόσφαιρας. Αυτό σημαίνει επίσης ότι χρειαζόμαστε μια νέα οικονομία και ότι πρέπει να στοχεύσουμε πάνω απ’ όλα στην ευημερία του 99% του πληθυσμού.

Σημειώσεις:

[1] Hic Rhodus, hic salta. Κυριολεκτικά: ‘‘Εδώ είναι η Ρόδος, εδώ πηδάς’’. Όσοι, όπως στον αρχαίο ελληνικό μύθο του Αισώπου, λένε ότι έκαναν ένα δυνατό άλμα στη Ρόδο, μπορούν να το αποδείξουν επί τόπου. Αν η Ευρώπη διατείνεται ότι την χαρακτηρίζει ο πολιτισμός και ότι εμφορείται από τα ιδανικά της δημοκρατίας και της ανθρωπιάς, είναι τώρα η ευκαιρία της να αποδείξει ότι μπορεί πραγματικά να κάνει αυτό το γιγαντιαίο άλμα για το οποίο μιλάει.

[2] Η δήλωση αυτή του Μαξ Πλανκ (1858-1947) έγινε αμέσως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το πλήρες απόσπασμα έχει ως εξής: “Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σήμερα είναι οι άνθρωποι που δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι η εποχή που τώρα ανατέλλει είναι θεμελιωδώς διαφορετική από το παρελθόν. Δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση με τις παραδοσιακές πολιτικές αντιλήψεις. Η χρεοκοπία της παραδοσιακής έννοιας του πολέμου, της επίθεσης και της άμυνας είναι προφανής. Χωρίς επαναθεώρηση, δεν υπάρχει διέξοδος από τον κίνδυνο“. Ο Μαξ Πλανκ εξέθεσε έτσι τις ψευδαισθήσεις κάθε στρατιωτικού αμυντικού σχεδιασμού μπροστά στο καταστροφικό δυναμικό που επιτυγχάνεται με τη χρήση της ατομικής βόμβας. ” Επαναθεώρηση” για την εξασφάλιση της ανθρώπινης επιβίωσης απέναντι στην ατομική απειλή.

[3]  https://www.atomicheritage.org/key-documents/russell-einstein-manifesto

Ήδη από τον Μάιο του 1946, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν απηύθυνε έκκληση σε αρκετές εκατοντάδες επιφανείς Αμερικανούς, ζητώντας την ίδρυση μιας οργάνωσης “για να γνωστοποιήσει στους ανθρώπους ότι ένας νέος τρόπος σκέψης είναι απαραίτητος στην ατομική εποχή”. Ο Αϊνστάιν έγραφε στο τηλεγράφημά του: “Η αχαλίνωτη δύναμη του ατόμου έχει αλλάξει τα πάντα, εκτός από τον τρόπο σκέψης μας, και έτσι οδεύουμε προς μια πρωτοφανή καταστροφή”. Κατά την άποψη του Αϊνστάιν, η “παλαιά σκέψη” περιλάμβανε την πεποίθηση ότι οι πόλεμοι είναι αναπόφευκτοι, ότι η καλύτερη άμυνα είναι μια καλή επίθεση, ότι κάθε στρατιωτική ανάπτυξη πρέπει να ισοφαρίζεται ή να ξεπερνιέται από τον εχθρό και ότι οι πόλεμοι μπορούν και πρέπει να διεξάγονται εναντίον μισητών και επικίνδυνων εννοιών όπως η τρομοκρατία και ο κομμουνισμός. Η νέα σκέψη, από την άλλη πλευρά, θεωρούσε ότι η παγκόσμια τάξη και η διαρθρωτική πολιτική, η επίλυση των συγκρούσεων και η κοινή ασφάλεια πρέπει να αντικαταστήσουν την ετοιμότητα για πόλεμο.

Πρβλ. επίσης Reiner Braun και Horst Trapp – Αποτίμηση της Έκκλησης του Krefeld 2020, 40 χρόνια μετά τη δημοσίευσή της (Η Έκκληση του Krefeld, η οποία παρουσιάστηκε δημόσια στις 16 Νοεμβρίου 1980, ήταν μια έκκληση προς την τότε γερμανική κυβέρνηση να αποσύρει τη συγκατάθεσή της για την τοποθέτηση νέων πυρηνικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη – λέξη-κλειδί: NATO Double Decision – και να πιέσει εντός του ΝΑΤΟ για τον τερματισμό της κούρσας των πυρηνικών εξοπλισμών. Υπογράφηκε από σχεδόν πέντε εκατομμύρια ανθρώπους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκκληση για ειρήνη στη γερμανική ιστορία) : “Ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου που θα καταστρέψει την ανθρωπότητα και τον πλανήτη Γη είναι πιο επίκαιρος από ποτέ, σύμφωνα με τη γνώμη πολλών νομπελίστες, οι οποίοι έθεσαν το ρολόι της Ημέρας της Κρίσεως (ατομικό ρολόι) στα 100 δευτερόλεπτα πριν από τις 12. Θέλουν να καταστήσουν σαφές ότι ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλος, ιδίως ενόψει των νέων πυρηνικών όπλων ακριβείας που φτάνουν στο στόχο τους ταχύτερα, των σχεδίων για περιφερειακό πυρηνικό πόλεμο, των κινδύνων πυρηνικού πολέμου από ατύχημα, της περαιτέρω εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων και των κινδύνων της τρομοκρατίας. Η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής από τη χρήση έστω και λίγων πυρηνικών όπλων παραμένει μια, αν όχι η κεντρική πρόκληση για τα κινήματα ειρήνης παγκοσμίως – ιδίως τώρα μετά τη μεγάλη επιτυχία της Συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων που θα τεθεί σε ισχύ σε λιγότερο από 90 ημέρες. Ωστόσο, η συνθήκη αυτή θα αποκτήσει ασφαλώς την πλήρη πολιτική της απήχηση μόνο αν καταφέρει να πείσει τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, τις λεγόμενες χώρες που βρίσκονται υπό την πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ, όπως η Ιαπωνία ή η Νότια Κορέα, ή χώρες με πυρηνικό συμμετοχικό εξοπλισμό, όπως η Γερμανία ή η Ιταλία, και σημαντικές αναδυόμενες χώρες (Αργεντινή, Βραζιλία, Φιλιππίνες), να την υπογράψουν“. https://www.nachdenkseiten.de/?p=66794

[4]Βλ. https://www.npr.org/sections/thetwoway/2017/09/18/551792129/stanislavpetrovthemanwhosavedtheworlddiesat-77?t=1650276366303

[5] Βλ. Το Διάγγελμα του Πούτιν, η Ελληνική ‘‘ευθυγράμμιση’’ με ‘‘εταίρους’’ και ‘‘συμμάχους’’ και ο πόλεμος

[6] Βλ. Ντονμπάς (Donbass) – Ήταν γενοκτονία σύμφωνα και με το Διεθνές Δίκαιο

[7] Βλ. Βυθιζόμαστε στη δίνη ενός νέου παγκόσμιου πολέμου

[8] Βλ. Συνθήκη (σχέδιο) μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας. Treaty between The United States of America and the Russian Federation on security guarantee of December 17, 2021 https://mid.ru/ru/foreign_policy/rso/nato/1790818/?lang=en

Συνιστώ ανεπιφύλακτα να διαβάσετε αυτό το κείμενο συνθήκης! Η Ρωσική Ομοσπονδία ζήτησε ασφάλεια μέσω του αφοπλισμού στο σχέδιο συνθήκης της 17ης Δεκεμβρίου 2021. Απαίτησε τα πυρηνικά όπλα όλων των χωρών να βρίσκονται μόνο στα εδάφη της χώρας τους και το ΝΑΤΟ να σταματήσει να δέχεται νέα μέλη σε χώρες που γειτονεύουν με τη Ρωσία. Η πρόταση της Ρωσίας απορρίφθηκε από την αμερικανική ηγεσία, γεγονός που δικαίως μπορεί να θεωρηθεί έγκλημα κατά της ειρήνης. Η Ευρώπη δεν ρωτήθηκε καν.

[9] Μετά την απόκτηση της ανεξαρτησίας το 1991, συνολικά 1832 στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές σταθμεύουν στην Ουκρανία. Επιπλέον, υπήρχαν περίπου 3.000 τακτικά πυρηνικά όπλα στο ουκρανικό έδαφος. Έτσι, η Ουκρανία διέθετε τότε σχεδόν 5.000 πυρηνικά όπλα.

Στο Μνημόνιο της Βουδαπέστης της 5ης Δεκεμβρίου 1994, η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκαν από κοινού προς το Καζακστάν, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, σε τρεις ξεχωριστές δηλώσεις η καθεμία, να σεβαστούν την κυριαρχία και τα υφιστάμενα σύνορα των χωρών αυτών (άρθρο 1) με αντάλλαγμα την αποκήρυξη των πυρηνικών όπλων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Leonid D. Kuchma, δήλωσε σε ομιλία του στις 2 Ιουνίου 1996 ότι η Ουκρανία είναι απαλλαγμένη από πυρηνικά όπλα. Η τελευταία πυρηνική κεφαλή επιστράφηκε στη Ρωσία την 1η Ιουνίου. Η Ουκρανία ολοκλήρωσε έτσι το δικό της μέρος της τριμερούς συμφωνίας (ΗΠΑ, Ρωσία και Ουκρανία) της 14ης Ιανουαρίου 1994.

Στις 15 Απριλίου 2021, ο Ουκρανός πρέσβης στη Γερμανία απείλησε δημοσίως ότι η χώρα του θα πρέπει να επανεξοπλιστεί – ενδεχομένως και με πυρηνικά όπλα – για να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας, εάν η Ουκρανία δεν γίνει σύντομα μέλος του ΝΑΤΟ.

Σε ομιλία του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια το Σάββατο (05/02/2022), ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε τις δυτικές χώρες ότι δεν τηρούν τις υποσχέσεις που έδωσαν όταν έπεσε η Σοβιετική Ένωση, όταν έπεισαν την Ουκρανία να εγκαταλείψει το τρίτο μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων στον κόσμο.
Η Ουκρανία έλαβε εγγυήσεις ασφαλείας για την εγκατάλειψη της τρίτης πυρηνικής ικανότητας στον κόσμο“, δήλωσε ο κ. Ζελένσκι. “Εμείς δεν έχουμε αυτό το όπλο. Δεν έχουμε επίσης καμία ασφάλεια“.
Από το 2014, η Ουκρανία έχει προσπαθήσει τρεις φορές να συγκαλέσει διαβουλεύσεις με τα εγγυητικά κράτη του Μνημονίου της Βουδαπέστης. Τρεις φορές χωρίς επιτυχία. Σήμερα η Ουκρανία θα το κάνει για τέταρτη φορά. Εγώ, ως Πρόεδρος, θα το κάνω για πρώτη φορά. Αλλά τόσο η Ουκρανία όσο και εγώ το κάνουμε για τελευταία φορά. Ξεκινώ διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Μνημονίου της Βουδαπέστης. Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέλαβε να τις συγκαλέσει. Εάν δεν ξαναγίνουν ή τα αποτελέσματά τους δεν εγγυώνται την ασφάλεια της χώρας μας, η Ουκρανία θα έχει κάθε δικαίωμα να πιστεύει ότι το Μνημόνιο της Βουδαπέστης δεν λειτουργεί και ότι όλες οι αποφάσεις του πακέτου του 1994 είναι υπό αμφισβήτηση.”
Αυτό σημαίνει σαφώς μια ανοιχτή απειλή για την (εκ νέου) απόκτηση πυρηνικών όπλων. “Όλα όσα αποφασίστηκαν το 1994 τίθενται υπό αμφισβήτηση“.

Συγκρίνετε επίσης το άρθρο του William J. Board στους New York Times της 8ης Φεβρουαρίου 2022 Some in Ukraine, a former nuclear power, now regret disarmement (Ορισμένοι στην Ουκρανία, μια πρώην πυρηνική δύναμη, λυπούνται τώρα για τον αφοπλισμό).

[10]  Βλ. Global Times, 07/03/2022: GT investigates: Evidence suggests US may have supported neoNazi Azov Battalion (Το GT ερευνά: Τάγμα Αζόφ: Στοιχεία δείχνουν ότι οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν υποστηρίξει το νεοναζιστικό Τάγμα Αζόφ) https://www.globaltimes.cn/page/202203/1254217.shtml?id=11%C2%A0

[11] Βλ. Global Times, 22/03/2022 Unholy Crusade: White House leads KOL on antiRussia propaganda, Westernrights groupsturn blind eye to hate speech (Ανίερη Σταυροφορία: Ο Λευκός Οίκος ηγείται του Συνασπισμού για την αντιρωσική προπαγάνδα, δυτικές ” οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ” κλείνουν τα μάτια στη ρητορική μίσους) https://www.globaltimes.cn/page/202203/1256457.shtml

[12] Βλ. Global Times, 19/03/2022, China urges relevant parties to clarify over US bio labs in Ukraine at UNSC meeting (Η Κίνα καλεί τα αρμόδια μέρη να διευκρινίσουν σχετικά με τα βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ στην Ουκρανία στη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ) https://www.globaltimes.cn/page/202203/1255273.shtml, και Glenn Greenwald, 09/03/2022, Victoria Nuland: Ukraine Has “Biological Research Facilities,” Worried Russia May Seize Them. The neocon’s confession sheds critical light on the U.S. role in Ukraine, and raises vital questions about these labs that deserve answers. (Victoria Nuland: Η Ουκρανία διαθέτει “εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας”, Ανησυχεί ότι η Ρωσία μπορεί να τις καταλάβει. Η ομολογία της νεοταξίτισσας ρίχνει κρίσιμο φως στο ρόλο των ΗΠΑ στην Ουκρανία και εγείρει ζωτικά ερωτήματα σχετικά με αυτά τα εργαστήρια που χρήζουν απαντήσεων). https://greenwald.substack.com/p/victoria-nuland-ukraine-has-biological?s=r

[13] Βλ. Der Standard, 25/04.2019, Ukrainisches Parlament beschließt Gesetz gegen russische Sprache (Το ουκρανικό κοινοβούλιο ψηφίζει νόμο κατά της ρωσικής γλώσσας). https://www.derstandard.de/story/2000102038947/ukrainische-parlament-beschliesst-gesetz-gegen-russische-sprache

Απαγορεύτηκαν έντεκα κόμματα της αντιπολίτευσης, τηλεοπτικοί σταθμοί και ιστότοποι https://www.zdf.de/nachrichten/politik/verbotparteienukrainekriegrussland-100.html 

Οι Βρυξέλλες δεν έχουν πρόβλημα με τη λογοκρισία και την εξάλειψη της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία: https://lostineu.eu/repressioninderukrainebruesselsiehtkeinproblem/ 

[14] Εδώ είναι μόνο ένα παράδειγμα: RAND-Cooperation: “Αυτή η σύντομη αναφορά συνοψίζει μια έκθεση που διερευνά διεξοδικά μη βίαιες, υψηλού κόστους επιλογές που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα μπορούσαν να ακολουθήσουν σε όλες τις οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σφαίρες για να καταπονήσουν – να συντρίψουν και να αποσταθεροποιήσουν – την οικονομία και τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, καθώς και την πολιτική θέση του καθεστώτος στο εσωτερικό και στο εξωτερικόhttps://www.rand.org/pubs/research_briefs/RB10014.html 

[15] Βλ. RND (Redaktionsnetzwerk Deutschland), 25/02/2022 Baerbock για το πακέτο κυρώσεων: “Αυτό θα καταστρέψει τη Ρωσία” (https://www.rnd.de/politik/ukraine-krieg-baerbock-ueber-sanktionen-das-wird-russland-ruinieren-RZDYS2DEPRK5OST7ZGGRZ6UN4I.html )

[16] Βλ. Global Times, 27/03/2022, Biden makes US tensions with Russiapersonal’; calling forregime changein a nuclear power dangerous (Ο Μπάιντεν κάνει τις εντάσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία “προσωπικές”- η έκκληση για “αλλαγή καθεστώτος” σε μια πυρηνική δύναμη είναι επικίνδυνη), https://www.globaltimes.cn/page/202203/1256924.shtml

[17] Προς το παρόν πιστεύω ότι ήταν λάθος. Γιατί επί του παρόντος; εάν δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει επαρκώς ορισμένα ευρύτερα συγκείμενα και πολλές λεπτομέρειες, είναι δύσκολο να κάνει μια σχετική αξιολόγηση. Πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι περισσότεροι Αμερικανοί ήταν κατά της εισόδου των ΗΠΑ στον πόλεμο. Εκ των υστέρων, μπορούμε να πούμε ότι η είσοδος των ΗΠΑ στον πόλεμο για την καταπολέμηση του ναζισμού ήταν λάθος; Η πρόκληση των ΗΠΑ να υποκινήσουν ουσιαστικά την Ιαπωνία να επιτεθεί στο Περλ Χάρμπορ, προκειμένου να επιτευχθεί η είσοδος των ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (βλ. Daniele Ganser, “Imperium USA” σελίδα 153, Orell Füssli Verlag 2020), ήταν τότε σωστή ή λάθος;  Ναι, μια ηθική αξιολόγηση είναι πάντα σωστή. Τότε κάθε πόλεμος είναι λάθος. Αυτό είναι επίσης αλήθεια, αλλά ισχύει πλήρως μόνο όταν ο πόλεμος έχει εκδιωχθεί εντελώς από τον κόσμο. Πρόκειται για ένα τρομερό δίλημμα, αλλά δεν βλέπω τρόπο να ξεφύγουμε από αυτό παρά μόνο αν πετύχουμε τον στόχο της εξάλειψης του πολέμου μια για πάντα.

Ωστόσο, αν ισχύει ότι η Ρωσία απαλλάσσει τον κόσμο από μια ύβρη που ήδη έχει χτυπήσει, τότε πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν νόμιμες και σωστές. Πόσο αλαζονικό θα ήταν τότε να στέκεστε και να καταδικάζετε από ασφαλή απόσταση. Αλλά η κρίση είναι δύσκολη έως αδύνατη. Γι’ αυτό λέω “προς το παρόν”.

[18] Βλ. το άρθρο του Mathias Tretschog στο RUBIKON: Die simulierte Moral: Heuchelei, Doppelmoral und Verlogenheit machen den selbst ernannten Wertewesten immer lächerlicher und unglaubwürdiger (Η προσομοίωση της ηθικής: η υποκρισία, τα διπλά πρότυπα και η ψευδολογία καθιστούν τις αυτοαποκαλούμενες αξίες της Δύσης όλο και πιο γελοίες και αναξιόπιστες”), https://www.rubikon.news/artikel/die-simulierte-moral

[19] Δείτε το δοκίμιο του Γερμανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Herrmann Ploppa “Die Daseinsberechtigung der NATO aus dem Geist falscher Narrative(Ο λόγος ύπαρξης του ΝΑΤΟ από το πνεύμα των ψεύτικων αφηγήσεων) που δημοσιεύθηκε στο https://apolut.net/historydiedaseinsberechtigungdernatoausdemgeistfalschernarrative/ 

[20] Μια αντιπροσωπευτική ουκρανική έρευνα του Ιουνίου 2021 διαπίστωσε ότι το 54,4% του ουκρανικού πληθυσμού δήλωσε ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους επιδεινώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια. 9 στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι τον τελευταίο χρόνο είχαν να αντιμετωπίσουν αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας κατά 91,5% και αύξηση των τιμών των βασικών τροφίμων κατά 90,6%. Οι πολίτες απέδωσαν το 76,7% των προβλημάτων στη διαφθορά και την ανικανότητα των αρχών. Παρεμπιπτόντως, το ποσοστό αποδοχής του Selenskyj ως προέδρου εκείνη την εποχή ήταν μόλις 21,8% των ανθρώπων που δήλωσαν ότι θα πήγαιναν στις επόμενες εκλογές και το κόμμα του “Υπηρέτες του Λαού” θα εκλεγόταν με 15,3% του συνόλου των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι θα πήγαιναν στις κάλπες! Αυτά για την “αντιπροσωπευτική δημοκρατία” που εκπροσωπεί ηρωικά τον ουκρανικό λαό στην Ουκρανία υπό τον “δημοκρατικά εκλεγμένο” αντιπρόσωπό του. https://uacrisis.org/de/weeklyupdateonukraine-22-14-20-june-2021 

[21] Κανείς δεν τους ρώτησε – εκτός από τις “δημοσκοπήσεις”, οι οποίες, όπως γνωρίζουμε, μπορούν να ελεγχθούν. Και ακόμη και σε αυτές τις δημοσκοπήσεις, η υποστήριξη προς το ΝΑΤΟ δεν αποδείχθηκε. Η δήλωση που κυκλοφορεί συχνά ότι η πλειοψηφία των Ουκρανών θα ψήφιζε υπέρ του ΝΑΤΟ δεν είναι προφανώς σωστή. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μέγιστη έγκριση 48% μέχρι το 2021, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη το Ντονμπάς, όπου ζουν περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περίπου το 10% του πληθυσμού. Σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις, η αποδοχή ήταν ακόμη και σημαντικά χαμηλότερη! https://www.bpb.de/themen/europa/ukraine/343747/umfragenhaltungderukrainerinnenundukrainerzueinemmoeglichennatobeitritt/

[22] Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ μετέφεραν περισσότερα από 17.000 αντιαρματικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Javelin, μέσω των συνόρων της Πολωνίας και της Ρουμανίας και τα ξεφόρτωσαν από τεράστια στρατιωτικά φορτηγά αεροπλάνα για να ταξιδέψουν χερσαία στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα και άλλες μεγάλες πόλεις. Επίσης: Το Κίεβο παραδέχεται τη χρησιμοποίηση ξένων μισθοφόρων στο Ντονμπάς. https://allinfo.space/2022/03/07/bewaffnung-der-ukraine-17-000-panzerabwehrwaffen-in-6-tagen-und-ein-heimliches-cyberkorps/

[23] Η Ουκρανία ελπίζει σε στρατιωτική υποστήριξη στον αγώνα κατά της ρωσικής εισβολής. Αλλά οι εταίροι του ΝΑΤΟ θέλουν να συνεχίσουν να περιορίζονται στην προμήθεια όπλων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το επιβεβαίωσε την Παρασκευή (11/03/2022). “Αλλά δεν θα πάμε σε πόλεμο με τη Ρωσία στην Ουκρανία. Μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας είναι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος – και κάτι που πρέπει να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε”, έγραψε ο Δημοκρατικός. https://www.rnd.de/politik/krieg-in-ukraine-biden-gegen-eingriff-der-nato-dritten-weltkrieg-verhindern-DSV43VDY32QOAA6PHCAAD6T6VM.html%C2%A0

[24]Le capitalisme porte en lui la guerre comme la nuée porte l’orage ! ” Ομιλία του Jean JAURÈS, 25 Ιουλίου 1914. Σε αυτή την ομιλία, ο Jean Jaurès περιγράφει ορισμένες από τις αιτίες της επερχόμενης παγκόσμιας σύγκρουσης και προτρέπει το ακροατήριό του να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγει τον πόλεμο.

[25] Οι Neocons, οι νεοσυντηρητικοί, ανάγονται σε διαφορετικές καταβολές. Στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε αυτούς περιλαμβάνονται η Κοντολίζα Ράις, ο Πολ Γούλφοβιτς και ο Νιουτ Γκίνγκριτς, καθώς και ο Ντόναλντ Ράμσφελντ και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι. Υπάρχουν επίσης ισχυρές δεξαμενές σκέψης, όπως το Project for the New American Century (PNAC) και το Council of Foreign Relations. Και τέλος, πολυάριθμοι ακαδημαϊκοί σε φημισμένα πανεπιστήμια δηλώνουν πίστη στους νεοσυντηρητικούς. Τους αρέσει να ανεβαίνουν σε ηγετικές θέσεις, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν την πολιτική τους πειθώ στην επιστημονική έρευνα και στο δικαστικό σώμα (Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και το παιχνίδι της εξουσίας). https://www.heise.de/tp/features/Die-Machtergreifung-der-Neocons-in-Washington-3430819.html

[26] Nachdenkseiten, Albrecht Müller: „Das US-Imperium überzieht die Welt mit Krieg. Absichtlich. Zwei aufschlussreiche Belege.“ (Η αυτοκρατορία των ΗΠΑ καλύπτει τον κόσμο με πόλεμο. Επίτηδες. Δύο αποκαλυπτικά στοιχεία). Ο αναγνώστης του NachDenkSeiten Alois Klees μπήκε στον κόπο να παραθέσει τα σχετικά αποσπάσματα από δύο βίντεο. Το ένα (Α) είναι μια ομιλία του Wesley Clark από τις 3 Οκτωβρίου 2007 και το άλλο (Β) είναι μια ομιλία του σημαίνοντος νεοσυντηρητικού στρατηγικού των ΗΠΑ George Friedman από τις 4 Φεβρουαρίου 2015. Και τα δύο ντοκουμέντα είναι γνωστά στους αμερικανικούς κριτικούς κύκλους. Αλλά στη γενική συζήτηση και στο καθιερωμένο κοινό, προσποιείται ότι οι πόλεμοι στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν ξεκίνησαν και διεξήχθησαν από άλλους. https://www.nachdenkseiten.de/?p=47919 

[27] Ας μη μιλήσουμε καν για τη Ρωσία ή την ίδια την Ευρώπη. Ο Αφρικανός διπλωμάτης και πρώην πρόεδρος του Μπενίν, Lionel Zinsou, το έθεσε ως εξής: “Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτή η κρίση για την Αφρική, για παράδειγμα; Η Ρωσία μας προμηθεύει με σιτάρι και καλαμπόκι. Όλα τα logistics περνούν από τη Μαύρη Θάλασσα. Και ο αφρικανικός κόσμος πάγωσε με τρόμο μπροστά σε αυτό που συνέβαινε. Τρομοκρατημένοι από τις ενέργειες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. […] Ξέρω ότι υπάρχουν διπλωμάτες, προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών στην αίθουσα. Απευθύνομαι σε εσάς, στη γαλλική διπλωματία: αναζητήστε λύση στο πρόβλημά σας το συντομότερο δυνατό, διότι αν η σύγκρουση δεν λήξει σε ένα μήνα, θα ξεσπάσει η Αφρική. Για εσάς, τα ενεργειακά προβλήματα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Στη χειρότερη περίπτωση, θα έχετε λιγότερη θέρμανση και λιγότερα αυτοκίνητα, ενώ εμείς θα έχουμε πρόβλημα πείνας στην Αφρική! Ακούστε, η κρίση στην Αφρική θα επιφέρει την καταστροφή της Ευρώπης, συνετιστείτε, αναζητήστε διπλωματικές λύσεις. […] Άλλη μια φορά! Αναζητήστε συμβιβασμούς, αφήστε τους διπλωμάτες να εργαστούν. Ο χρόνος είναι εναντίον μας. Έχουμε τριάντα ημέρες! Τριάντα! Όχι άλλο!” https://chernayakobra.ru/havingtakenupukrainefrancelostafrica 

[28] Η οικονομική κρίση στη Ρωσία από το 1990 και μετά μείωσε το προσδόκιμο ζωής στη χώρα αυτή κατά 4,7 χρόνια! Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει τίποτε άλλο από το ότι εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν “πρόωρα”! https://www.laenderdaten.info/Europa/Russland/bevoelkerungswachstum.php

[29] Η Βικιπαίδεια απαριθμεί 86 πολέμους που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ από την ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών (1783). Από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τη Wikipedia, έχουν γίνει 57 πόλεμοι και από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο 48!
Ένα κύριο άρθρο στην κινεζική εφημερίδα People’s Daily στα τέλη Μαρτίου ανέφερε μάλιστα: “Οι ΗΠΑ έχουν διεξάγει περισσότερες από 200 ένοπλες συγκρούσεις τις τελευταίες επτά δεκαετίες. Η “αυτοκρατορία του ψεύδους” που οικοδόμησε η Δύση βοήθησε στη διεξαγωγή αυτών των πολέμων.

[30] Η Ρωσία μείωσε τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά 20% το 2017

https://de.euronews.com/2018/05/02/wievielgeldgebenlanderineuropafurverteidigungaus και το έπραξε με την πρόθεση να σηματοδοτήσει στη Δύση ότι ενδιαφέρεται για τον αφοπλισμό https://ostexperte.de/russlandwillmilitaerhausgabenkuerzen/

[31] “Θα χυθεί αίμα, πολύ αίμα”, Eric Hobsbawm σε συνέντευξη το 2009: https://www.nachdenkseiten.de/?p=82552 

[32] Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 21 Ιανουαρίου 2022: “Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι στοιχεία του παγκόσμιου αμυντικού συστήματος των ΗΠΑ σταθμεύουν κοντά στη Ρωσία. Οι εκτοξευτές MK-41 που βρίσκονται στη Ρουμανία και πρόκειται να τοποθετηθούν στην Πολωνία έχουν σχεδιαστεί για την εκτόξευση των πυραύλων Tomahawk. Εάν αυτή η υποδομή αναπτυχθεί περαιτέρω και τα πυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σταθμεύσουν στην Ουκρανία, ο χρόνος πτήσης τους προς τη Μόσχα θα είναι μόνο 7 έως 10 λεπτά, και ακόμη και μόνο πέντε λεπτά για τα υπερηχητικά συστήματα. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση για εμάς και την ασφάλειά μας” https://www.heise.de/tp/features/Russland-ringt-um-seine-Machtrolle-6631331.html?seite=all

[33] Συνέντευξη Πόλεμος & Ειρήνη Chomsky: Lets Focus on Preventing Nuclear War, Rather Than DebatingJust War” (Ας επικεντρωθούμε στην πρόληψη του πυρηνικού πολέμου, αντί να συζητάμε για τον “δίκαιο πόλεμο”) https://truthout.org/articles/chomskyletsfocusonpreventingnuclearwarratherthandebatingjustwar/

[34] Στα τέλη Ιουλίου του 1914, κατά το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το εργατικό κίνημα, με επικεφαλής τους Σοσιαλδημοκράτες, εξακολουθούσε να υποστηρίζει δυναμικά και σταθερά την ειρήνη. Λίγες ημέρες αργότερα, στις αρχές Αυγούστου, οι ηγέτες της Σοσιαλδημοκρατίας εξακολουθούσαν να υπερασπίζονται την ειρήνη. Τώρα, όμως, έπρεπε πρώτα να κερδηθεί η νίκη επί του εχθρού. Έτσι, μολυσμένοι από μια στενή αντίληψη της πραγματικότητας, μπήκαν αποφασιστικά στο πανκομματικό πολεμικό μέτωπο υπό την ηγεσία του μισητού αυτοκράτορα. “Ποιος μας πρόδωσε; Σοσιαλδημοκράτες: https://erinnerungsorte.fes.de/burgfrieden/ 

[35] Βλ. Ξαστεριά: Γερμανία: Δηλητήριο και χολή αντί για ψύχραιμη λογική και διπλωματία

[36] New York Times, Άρθρο άποψης: “Το Βερολίνο αποτελεί πλέον σημαντικό διπλωματικό εμπόδιο στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία και η Γερμανία συνεχίζει να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα. […] Πρόκειται για χρήματα που βοηθούν να διατηρηθεί το ρούβλι ζωντανό και να λειτουργήσει η πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου. Αυτός σίγουρα δεν μπορεί να είναι ο ρόλος που θέλει να παίξει το Βερολίνο“. https://www.nytimes.com/2022/04/05/opinion/joe-biden-putin.html

[37] Yahoo News 3. April 2022: https://www.yahoo.com/news/hillary-clinton-says-apos-more-162017583.html 

[38]Theresa May would fire UK‘s nuclear weapons as a ‚first strike‘, says Defence Secretary Michael Fallon“
https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/theresa-may-nuclear-weapons-first-strike-michael-fallon-general-election-jeremy-corbyn-trident-labour-cnd-a7698621.html

[39] Η Ρωσία διαθέτει το 11% της συνολικής χερσαίας μάζας του πλανήτη. Με την έλλειψη πρώτων υλών, όπως υπάρχει εδώ και καιρό σε πολλές περιοχές του κόσμου (βλέπε: “Scarcity – Humanity’s Final Chapter” Christopher O. Clugston Booklocke.com, 2012), κανείς δεν θα μπορεί να κάνει χωρίς τις πρώτες ύλες από τη Ρωσία.

[40] Βλ. https://sipri.org/sites/default/files/SIPRI-Milex-data-1949-2020_0.xlsx και
https://de.wikipedia.org/wiki/Major_non-NATO_ally#Gelistete_L%C3%A4nder

[41] Francis Fukuyama, 1989

[42] Συνέντευξη του John Bolton στο Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND): Ακόμη και πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden τόνισε ότι η χώρα του δεν θα στείλει στρατεύματα σε πόλεμο. Στρατηγικό λάθος, λέει ο πρώην πρέσβης και πρώην σύμβουλος ασφαλείας Μπόλτον. Είναι πεπεισμένος: ο Μπάιντεν απλώς δεν έπρεπε να πει τίποτα.
Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Ρότζερ Γουίκερ δήλωσε επίσης στις 8 Δεκεμβρίου 2021: “Δεν θα απέκλεια τη στρατιωτική δράση. Νομίζω ότι κάνουμε λάθος αν βγάλουμε τις επιλογές από το τραπέζι. Ελπίζω λοιπόν ο πρόεδρος των ΗΠΑ να διατηρήσει αυτή την επιλογή στο τραπέζι. […] Δεν θα απέκλεια την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφος”.  https://twitter.com/SenatorWicker/status/1468375689456152578 

[43] Το ερώτημα για το πώς οι πυρηνικές δυνάμεις στέκονται στο ενδεχόμενο ενός πρώτου πυρηνικού πλήγματος, ή “πλήγματος αποκεφαλισμού”, όπως αρέσκεται να αποκαλείται στη Δύση, αποκαλύπτει μια σαφή διαφορά μεταξύ της Δύσης αφενός και αφετέρου της Ρωσίας και της Κίνας: Η Κίνα ήταν πάντα η πιο ξεκάθαρη όσον αφορά τη μη χρήση πυρηνικών όπλων ως πρώτη . http://www.chinadaily.com.cn/a/201802/05/WS5a77c114a3106e7dcc13ac54.htm

Το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα διατυπώνει ότι η Ρωσία “προβλέπει ένα πρώτο χτύπημα με πυρηνικά όπλα μόνο στην περίπτωση που μια εχθρική ανώτερη δύναμη επιτεθεί στο ρωσικό έδαφος” https://monde-diplomatique.de/artikel/!5487423.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο διαφέρουν: Πρώτον, η Ρωσία και η Κίνα κηρύσσονται εχθροί από τις ΗΠΑ μέσω του στρατιωτικού δόγματος (iii) και στη συνέχεια το Πεντάγωνο διατυπώνει ότι “η (πρώτη) χρήση πυρηνικών όπλων μπορεί να είναι χρήσιμη” (iiii). Όπως έχει ήδη αναφερθεί: Η ακομπλεξάριστη πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε ήδη πει στον κόσμο μέσω του υπουργού Εξωτερικών της πριν από πέντε χρόνια: “Το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν το πρώτο που θα έριχνε πυρηνικά όπλα”. https://www.defense.gov/News/News-Stories/Article/Article/604938/dempsey-releases-national-military-strategy/

[44] Consortium News στις 23 Μαρτίου 2022, Joe Lauria: “Το Πεντάγωνο ρίχνει βόμβες αλήθειας για να αποτρέψει τον πόλεμο με τη Ρωσία”: “Το Πεντάγωνο έχει εμπλακεί σε έναν βαρυσήμαντο αγώνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και το Κογκρέσο για να αποτρέψει μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία που θα μπορούσε να εξαπολύσει την αφάνταστη φρίκη του πολέμου. […] Πρέπει να κατανοήσουμε την πραγματική συμπεριφορά της Ρωσίας. Αν το μόνο που λέμε στον εαυτό μας είναι ότι η Ρωσία βομβαρδίζει αδιακρίτως ή ότι δεν προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά επειδή το προσωπικό της δεν είναι ικανό για το έργο ή επειδή είναι τεχνικά αδέξιο, τότε δεν βλέπουμε την πραγματική σύγκρουση. […] “Ξέρω ότι είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το μακελειό και η καταστροφή θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα από ό,τι είναι”, λέει ο αναλυτής της DIA. “Αλλά αυτό δείχνουν τα γεγονότα. Αυτό υποδηλώνει, τουλάχιστον σε μένα, ότι ο Πούτιν δεν επιτίθεται σκόπιμα εναντίον αμάχων, ότι μπορεί να έχει πρόθεση να περιορίσει τη ζημιά για να βρει διέξοδο για διαπραγματεύσεις”. Ένας δεύτερος συνταξιούχος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ λέει: “Είμαι απογοητευμένος από την τρέχουσα αφήγηση ότι η Ρωσία επιτίθεται σκόπιμα σε αμάχους, ότι καταστρέφει πόλεις και ότι ο Πούτιν δεν νοιάζεται. Μια τέτοια διαστρεβλωμένη άποψη στέκεται εμπόδιο στον τερματισμό του πολέμου πριν αυτός γίνει πραγματική καταστροφή ή εξαπλωθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη”. https://consortiumnews.com/2022/03/23/pentagon-drops-truth-bombs-to-stave-off-war-with-russia/ 

[45] Δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF): “Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος έχει σταματήσει σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας. […] Οι Ρώσοι στρατιώτες φαίνονται επίσης συχνά πολύ νέοι και άπειροι. […] Το γεγονός ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε τόσο κακό υπολογισμό οφείλεται επίσης σε μια λανθασμένη αφήγηση που η Ρωσία διαδίδει εδώ και χρόνια. […] Η ρωσική προπαγάνδα δεν πιάνει τόπο όπως το Κρεμλίνο ήθελε. […] Η επίθεση στην Ουκρανία ένωσε πολιτικά τα δυτικά κράτη. […] Ενδεχομένως οι σύμβουλοι του Πούτιν αποκρύπτουν τη στάση της Ρωσίας”.https://www.zdf.de/nachrichten/politik/putin-fuenf-fehler-ukraine-krieg-russland-100.html 

[46] Der Spiegel, 2014: “Ο Ομπάμα χλευάζει τη Ρωσία ως περιφερειακή δύναμη”. https://www.spiegel.de/politik/ausland/ukraine-krise-obama-verspottet-russland-als-regionalmacht-a-960715.html 

[47] Βλ. RND (Redaktionsnetzwerk Deutschland), 25/02/2022 Baerbock για το πακέτο κυρώσεων: “Αυτό θα καταστρέψει τη Ρωσία” (https://www.rnd.de/politik/ukraine-krieg-baerbock-ueber-sanktionen-das-wird-russland-ruinieren-RZDYS2DEPRK5OST7ZGGRZ6UN4I.html )

[48] Ο Fabian Scheidler στο „Das Ende der MegamaschineGeschichte einer scheiternden Zivilisation“: “Το τέλος της μεγαμηχανής – Ιστορία ενός αποτυχημένου πολιτισμού”: “Όταν θυμάται κανείς ότι στον Υψηλό Μεσαίωνα οι ηγεμόνες μπορούσαν να συγκεντρώσουν μόνο μερικές χιλιάδες άνδρες με δυσκολία ακόμη και για τις μεγαλύτερες στρατιωτικές αποστολές, γίνεται αντιληπτό πόσο τεράστια μηχανή έχει γίνει η κοινωνία κατά τη διάρκεια της σύγχρονης εποχής, μια μηχανή που επιτρέπει στον μισό κόσμο να μετατραπεί σε πεδίο μάχης μέσα σε μια νύχτα, αν μια χούφτα ηγεμόνων το διέταζε“. Fabian Scheidler, Promedia Verlag, 2015 σελίδα 149.

[49] Τώρα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός στην Τουρκία, η ουδετερότητα της Ουκρανίας ετέθη επίσης στο παιχνίδι από τον ίδιο τον Ουκρανό διαπραγματευτή. Πόσο ακατάληπτο! Θα μπορούσε εύκολα να επιτευχθεί χωρίς πόλεμο, αλλά ορισμένοι υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων δεν το ήθελαν. Η Wallstreet Journal ανέφερε την 1η Απριλίου 2022 σχετικά με τις κρίσιμες ημέρες πριν από τις 24 Φεβρουαρίου 2022: “Ο κ. Σολτς έκανε τότε μια τελική προσπάθεια για μια συμφωνία μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου. Στις 19 Φεβρουαρίου στο Μόναχο (στη λεγόμενη “διάσκεψη ασφαλείας”), είπε στον κ. Selensky ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παραιτηθεί από τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να δηλώσει την ουδετερότητα της Ουκρανίας ως μέρος μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής συμφωνίας ασφαλείας μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας. Το σύμφωνο θα υπογραφεί από τον κ. Πούτιν και τον κ. Μπάιντεν, οι οποίοι θα εγγυώνται από κοινού την ασφάλεια της Ουκρανίας[…] Ο κ. Σελένσκι δήλωσε ότι ο κ. Πούτιν δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανείς ότι θα τηρήσει μια τέτοια συμφωνία και ότι οι περισσότεροι Ουκρανοί επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Η απάντησή του άφησε τους Γερμανούς αξιωματούχους να ανησυχούν ότι οι πιθανότητες για ειρήνη μειώνονταν”. https://www.wsj.com/articles/vladimir-putins-20-year-march-to-war-in-ukraineand-how-the-west-mishandled-it-11648826461 ; https://test.rtde.live/meinung/135568-us-bericht-tragodie-in-ukraine/ 

[50] Είναι απολύτως σαφές: αν οι ΗΠΑ ήθελαν ειρήνη, θα έπρεπε να συμφωνήσουν με το σχέδιο συνθήκης της Ρωσικής Ομοσπονδίας (βλ. Σημείωση 8). Για αυτούς, αυτό θα σήμαινε μόνο ότι δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν την επεκτατική και απειλητική τους πορεία σε σχέση με την Ουκρανία και την Ευρώπη. Με το να μη συμφωνήσουν σε αυτό το σχέδιο συνθήκης, οι ΗΠΑ δρομολόγησαν ένα έγκλημα κατά της ειρήνης και της ανθρωπότητας!

[51] Φυσικά, αυτή τη στιγμή η Ρωσία είναι αυτή που βλάπτει την Ουκρανία. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν αυτό θα φανεί διαφορετικό σε ιστορική αναδρομή. Αλλά σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι δεν μπορείς να πετάς μια πέτρα στο παράθυρο του γείτονά σου (πραξικόπημα του 2014 – μια πέτρα που οι ΗΠΑ την ενίσχυσαν με 5 δισεκατομμύρια) και ταυτόχρονα να μην περιμένεις καμία αντίδραση από τον γείτονα.

Victoria Nuland, απεσταλμένη των ΗΠΑ στην Ευρώπη (13 Δεκεμβρίου 2013): “Έχουμε επενδύσει περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να εγγυηθεί την ευημερία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία“.

[52]Παρόλο που τώρα υπάρχουν πισωγυρίσματα, χωρίς την πορεία που ακολούθησε ο Γκορμπατσόφ, ο κίνδυνος να μη σωθεί ο κόσμος από έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο θα ήταν πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος. Στο βιβλίο του What/s at Stake NowMy Call for Peace and Freedom, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ μας καλεί «να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο». Εκδοτικός οίκος Siedler, 2019.

[53] Βλ. https://www.srf.ch/news/international/das-programm-von-jean-luc-melenchon 

[54] Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Βλ. https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_on_the_Prohibition_of_Nuclear_Weapons  

[55] Ο Τζο Μπάιντεν διατύπωσε στις 21 Μαρτίου 2022: «Θα υπάρξει μια νέα παγκόσμια τάξη και οι ΗΠΑ πρέπει να ηγηθούν αυτής»
Global Times (Κίνα): “Οι άνευ προηγουμένου δεσμοί Κίνας-Ρωσίας θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή διεθνών σχέσεων που δεν καθορίζεται από τις ΗΠΑ. – Η κοινή δήλωση υπογραμμίζει τον στενό συντονισμό, απορρίπτει την ηγεμονία των ΗΠΑ“. Το κείμενο της κοινής δήλωσης Ρωσίας και Κίνας (4/2/2022) σχετικά με τις διεθνείς σχέσεις που εισέρχονται σε μια νέα εποχή