Το ελληνικό κράτος, με τους δασικούς χάρτες, αποκτά την κυριότητα σε αγροτοκτηνοτροφικές εκτάσεις και στη συνέχεια θα μπορεί να τις νοικιάζει όχι για γεωργική ή κτηνοτροφική δραστηριότητα αλλά για χρήση ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα). Αιτία πολέμου χαρακτηρίζουν τους δασικούς χάρτες στην Κρήτη.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Βιαννιτάκης, Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, «δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να αμφισβητήσει την κυριότητα στους ιδιοκτήτες της αγροτικής γης. Έκαναν ένα νομοσχέδιο που αναφέρει ότι όποιος έχει συμβόλαια για την αγροτική γη που κατέχει πριν το 1945 του ανήκει. Αν δεν έχει τότε χάνει την κυριότητα. Για να δικαιωθεί θα πρέπει να πληρώσει για να κάνει ενστάσεις. Στο μεταξύ με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το κράτος μπορεί να νοικιάζει δασικές εκτάσεις όχι για αγροτική δραστηριότητα αλλά για χρήση ΑΠΕ με συνοπτικές διαδικασίες. Η Κρήτη με τους δασικούς χάρτες εμφανίζεται να έχει πολύ μικρό ποσοστό χορτολιβαδικών εκτάσεων και φαίνεται να είναι ένα καταπράσινο νησί (εμφανίζονται δασικές εκτάσεις ακόμη και αεροδρόμια). Εμείς το επόμενο διάστημα αν δεν αλλάξει κάτι θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις».
Ο πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Σελίνου Χανίων και Αγροτικού Συνεταιρισμού Κουντούρας κ. Γεώργιος Χαλκιάς δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «αποφασίσαμε να καταθέσουμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου που έκανε το έργο των δασικών χαρτών στην Κρήτη. Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Αμυράς δεν μας έδωσε καμιά απάντηση. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ιδιοκτησίας στην Κρήτη. Δεν μπορεί να χάνουμε τις περιουσίες μας με αυτό τον τρόπο. Αυτό που θέλουν να κάνουν είναι να χαθεί αγροτική γη και να γεμίσουν ΑΠΕ το νησί».
Η τελευταία τηλεδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην ΠΕΔ Κρήτης μεταξύ του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Αμυρά και πλήθος θεσμικών και παραγωγικών φορέων, δεν ικανοποίησε σε καμία περίπτωση το σύνολο της κρητικής κοινωνίας.
Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτό – Κτηνοτροφικών φορέων, από την Σητεία ως τα Χανιά, όπου και συνεδρίασαν την Τρίτη (9/3/2021) με τηλεδιάσκεψη για πρώτη φορά.
Όπως επισημαίνει ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, στόχοι της επιτροπής είναι η καθολικοί ενημέρωση των πολιτών για το νομοσχέδιο – έκτρωμα των δασικών χαρτών στην περιφέρεια Κρήτης και την τελική απόσυρσή του. Είναι αίτια πολέμου όπως συμφώνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι και γίνεται προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα.
Το μήνυμα από την Συντονιστική Επιτροπή είναι ένα ξεκάθαρο και προς όλες τις κατευθύνσεις: «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα πολιτικό σχεδιασμό να αμφισβητήσει και να διεκδικήσει την κυριότητα της γης που γενιές ολόκληρες έχουν μεγαλώσει απο αυτή. Όποιος είναι απέναντι σε αυτό είναι απέναντι σε όλη την Κρήτη».
Όπως ανέφερε ο κ. Νίκος Κοτζαμπασάκης, έγκριτος νομικός που παρευρέθηκε στην συνεδρίαση, «το τεκμήριο της «κυριότητας» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν υφίσταται στο νομοσχέδιο και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να χαθούν περιούσιες, χωρίς να υπάρχει η δυνατότατα διεκδίκησης.
Αν στα παραπάνω, προστεθεί και η λεπτομέρεια ότι στις δασικές εκτάσεις προβλέπεται ως μοναδική χρήση η εγκατάσταση Α.Π.Ε. με συνοπτικές διαδικασίες, δημιουργείται ένας εκρηκτικός συνδυασμός, που είναι άγνωστο που θα καταλήξει.
Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία, ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι ένα άλλοθι στα κριτήρια του νομοθέτη, ενώ προέχουν μία σειρά από οικονομικά κριτήρια με απώτερο σκοπό την εκμετάλλευση της γης ως κρατικής περιουσίας.
Δεν υπάρχει πολίτης της Κρήτης (αλλά και εκτός Κρήτης) που να μην θίγεται από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Είναι καθήκον όλων μας να δράσουμε τώρα, υπεύθυνα ώστε να προστατεύουμε το δικαίωμα στις επόμενες γενιές να παραλάβουν στα χέρια τους την περιουσία των προγόνων μας. Είναι καθήκον όλων μας, να ενημερωθούμε και να ενημερώσουμε το σύνολο της κοινωνίας και να προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια».
Παϊσιάδης Σταύρος
Αφήστε ένα σχόλιο