Την ώρα που η πλειονότητα ζει με 534€ τον μήνα, αποδείχθηκε ότι λεφτά υπάρχουν, αλλά μόνο για τους δανειστές!

Πολλά ερωτήματα και δικαιολογημένες ενστάσεις εγείρει η σπουδή της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει -εν μέσω μιας τέτοιας συγκυρίας- προτεραιότητα στην πρόωρη εξόφληση του δανείου που έχει λάβει η χώρα μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο!

Η σχετική πρόταση για αποπληρωμή μέρους του δανείου αυτού, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, έλαβε την έγκριση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει παράσχει ακόμη πειστικές εξηγήσεις για τους λόγους που το έκανε. Σε μια φάση κατά την οποία -λόγω και της πανδημίας– τα ταμειακά διαθέσιμα φθίνουν διαρκώς, τα λουκέτα στην αγορά αυξάνονται, η εθνική μας οικονομία έχει κυριολεκτικά στεγνώσει και ημέρα με την ημέρα καταστρέφεται ολοένα και πιο πολύ, οι κυβερνητικές προτεραιότητες αποδεικνύονται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση.

Πέραν των οικονομικών στοιχείων, το αρνητικό και απαράδεκτο πολιτικό μήνυμα που δίνεται με αυτή την κίνηση είναι ότι η κυβέρνηση θέτει το ΔΝΤ και τους δανειστές σε καλύτερη μοίρα από τους Έλληνες φορολογουμένους, πολίτες και επιχειρήσεις, που βρίσκονται σε δεινή θέση έπειτα από έναν χρόνο αλλεπάλληλων lockdowns και περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα και ύστερα από μια προηγούμενη δεκαετή μνημονιακή περιπέτεια!

Επίσης, το όφελος για τη χώρα μας από τη διαδικασία καταβολής του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ που φέρει επιτόκιο 5,13% δεν ξεπερνά τα 75.000.000 ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό και σε κάθε περίπτωση είναι πραγματικά ψίχουλα μπροστά στη ρευστότητα που χρειάζεται η πραγματική οικονομία μας. Είναι προφανές ότι, εάν αντί αυτού του μικρού κέρδους δεν πήγαιναν στις τσέπες των δανειστών τα 3,3 δισ. ευρώ αλλά διοχετεύονταν στην ελληνική αγορά, τα μεγέθη θα ήταν πολύ διαφορετικά. Τα 75.000.000 ευρώ που «διαφημίζει» η κυβέρνηση ότι εξοικονομεί δεν δίνουν καμία ουσιαστική ανάσα στα κρατικά ταμεία, τουλάχιστον στην παρούσα χρονική συγκυρία που προέχουν η οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων και η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.

Άλλωστε το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει να επιβάλλει «κόφτες» στα μέτρα στήριξης, δίνοντάς τους τον χαρακτηρισμό «στοχευμένα», για να αποκρύψει τον δραστικό περιορισμό των δικαιούχων, αναμένοντας τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. την ερχόμενη Δευτέρα 8 Μαρτίου, προκειμένου να παραλάβει τις πρώτες εκτιμήσεις για τη συνολική πορεία του ΑΕΠ στο σύνολο του 2020. Πρόκειται για τα στοιχεία που θα κρίνουν εν πολλοίς τις δημοσιονομικές δυνατότητες του 2021 για τη λήψη επιπλέον μέτρων ή την πρόωρη… απόσυρσή τους. Κι αυτό που αποδεικνύεται επίσης είναι ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως έχει τα πάντα υπό έλεγχο, φάνηκε πως δεν είχε υπολογίσει ένα πολύμηνο lockdown, το οποίο θα απαιτούσε σημαντική «δύναμη πυρός» στα ταμειακά διαθέσιμα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Και, παρά ταύτα, επιμένει να βάζει τους δανειστές πάνω από τους Ελληνες!

Ο Χρήστος Σταϊκούρας είχε αποστείλει επιστολή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF) για την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος του δανείου του ΔΝΤ, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, στις 8 Φεβρουαρίου. Η διαδικασία είχε ξεκινήσει στα τέλη του 2020 για την καταβολή δανείων προς το ΔΝΤ τα οποία λήγουν το 2021 και το 2022. Υπενθυμίζεται πως η χώρα μας πρέπει να καταβάλει φέτος το συνολικό ποσό των 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300.000.000 ευρώ πληρώθηκαν τον Ιανουάριο και εκκρεμεί η πληρωμή δόσης 200.000.000 μέσα στον Μάρτιο.

Κατά την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης η ενέργεια αυτή θα βελτιώσει το προφίλ του ελληνικού χρέους, καθώς τα δάνεια του ΔΝΤ φέρουν «τσουχτερό» επιτόκιο, πολύ ακριβότερο από το κόστος δανεισμού που προσφέρουν οι διεθνείς αγορές στο Ελληνικό Δημόσιο. Τον Οκτώβριο του 2019 το Ελληνικό Δημόσιο είχε προχωρήσει σε ακόμα μία πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Πηγή: Δημοκρατία