Σημείωση Ξαστεριάς: Το ότι ο στρατός των ΗΠΑ θα διόριζε με το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη ανώτερα στελέχη μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, για κάποιους ίσως να ακούγεται απίστευτο. Και μάλιστα δημιουργώντας μια «ειδική» μονάδα για να τους εντάξει στο στρατό, το αποκαλούμενο «Απόσπασμα 201»!
Τα όσα θα διαβάσετε πιο κάτω είναι ανατριχιαστικά. Γνωρίζαμε βέβαια για το ρόλο της τεχνολογίας στις σύγχρονες μορφές πολέμου, αλλά οι λεπτομέρειες που συνέλλεξε υπομονετικά για τις εταιρείες αυτές και μας δίνει στις υποσημειώσεις της η Φλώρα Παπαδέδε που μετέφρασε το ρεπορτάζ του
Wyatt Reed, ξεπερνούν κάθε φαντασία. Σημαντικές υποσημειώσεις αφού, στην Ελλάδα τουλάχιστον, δεν είναι γνωστός ο ρόλος αυτών των εταιρειών στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς των ΗΠΑ. Εταιρείες που, όπως γράφει ο Wyatt Reed, είναι «δουλικά υπάκουες στο στρατιωτικό κατεστημένο», ανήκουν σ’ αυτές με την «υψηλότερη απόδοση του δείκτη 500 της Standard & Poor, σε μεγάλο βαθμό χάρη στα γιγάντια συμβόλαια» με τις στρατιωτικές δομές και τις υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης, και των οποίων «οι μετοχές εκτοξεύτηκαν σε ιστορικό υψηλό μετά την απρόκλητη επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν».

του Wyatt Reed*
μετάφραση Φλώρα Παπαδέδε

The Gray Zone, 18/06/2025

Τέσσερα ανώτατα στελέχη των Palantir[1], Meta[2] και OpenAI[3] διορίστηκαν επίσημα αντισυνταγματάρχες στον αμερικανικό στρατό, μετά τη δημιουργία μιας «ειδικής» μονάδας που δημιουργήθηκε για πλούσιους ειδήμονες των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών που αναζητούν ηγετικούς στρατιωτικούς ρόλους.

Στις 13 Ιουνίου, ο Αμερικανικός Στρατός ανακοίνωσε τη δημιουργία του Αποσπάσματος 201, γνωστού και ως «Σώμα Στελεχών Καινοτομίας», το οποίο περιγράφει ως «μια νέα πρωτοβουλία που έχει σχεδιαστεί για να συγχωνεύσει την τεχνολογική τεχνογνωσία αιχμής με τη στρατιωτική καινοτομία».

Τέσσερα πάμπλουτα στελέχη από κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας ορκίστηκαν στη μονάδα πριν από την έντονα διαφημισμένη στρατιωτική παρέλαση του Προέδρου Τραμπ, που κι αυτή χρηματοδοτήθηκε από την Palantir. Ο κορυφαίος εκπρόσωπος του Στρατού δήλωσε ότι το Απόσπασμα 201 «δημιουργήθηκε ώστε ηγετικά στελέχη στην τεχνολογική καινοτομία να βοηθήσουν τον Στρατό» με την στρατολόγηση και την επακόλουθη εκπαίδευση «ανθρώπων επικεντρωμένων στην τεχνολογία».

«Ενσωματώνοντας την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα στους ένστολους, το Απόσπασμα 201 ενισχύει προσπάθειες όπως η Πρωτοβουλία Μετασχηματισμού του Στρατού, η οποία στοχεύει να καταστήσει τη δύναμη πιο λιτή, πιο έξυπνη και πιο θανατηφόρα», έγραψε ο Αμερικανικός Στρατός σε επίσημη δήλωση.

Secretary of the Army – στο Χ (πρώην Twitter):
Ο Στρατηγός Τζορτζ και εγώ είμαστε ενθουσιασμένοι που καλωσορίζουμε τέσσερα λαμπρά μυαλά από τον τεχνολογικό τομέα στον
@USArmy! Σήμερα, διορίσαμε τέσσερα εξαιρετικά άτομα ως Αντισυνταγματάρχες στο Απόσπασμα 201 του Στρατού (Σώμα Στελεχών Καινοτομίας).
Οι μοναδικές τους δεξιότητες θα είναι καθοριστικές σε…
pic.twitter.com/zyZTaDNKOW
— Υπουργός Στρατιωτικών (@SecArmy) 14 Ιουνίου 2025

Η Palantir είναι για φέτος, η μετοχή με την μακράν υψηλότερη απόδοση του δείκτη 500 της Standard & Poor, σε μεγάλο βαθμό χάρη στα γιγάντια συμβόλαια που έχει αποσπάσει από την κυβέρνηση Τραμπ. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας, Άλεξ Καρπ, η Palantir «είναι εδώ για να διασπά… και όταν είναι απαραίτητο, να τρομάζει τους εχθρούς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να τους σκοτώνει».

Οι μετοχές της δυστοπικής εταιρείας δεδομένων -η οποία πήρε το όνομά της από την ‘πανταχού παρούσα και τα πάντα θωρούσα’ σφαίρα που χρησιμοποιούσε ο κακός μάγος Σάρουμαν για να επιτηρεί τη Μέση Γη στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, εκτοξεύτηκαν σε ιστορικό υψηλό μετά την απρόκλητη επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

Σε άλλη περίπτωση, ο Καρπ έχει υιοθετήσει με ενθουσιασμό το μοντέλο του καπιταλισμού της καταστροφής, σχολιάζοντας: «οι κακές εποχές είναι πολύ καλές για την Palantir επειδή κατασκευάζουμε προϊόντα… που είναι κατασκευασμένα για κίνδυνο».

Φωτο: Η Palantir ήταν βασικός χορηγός της στρατιωτικής παρέλασης του Τραμπ στην Ουάσινγκτον.

Τα τελευταία χρόνια, η Palantir έχει κυριαρχήσει στον τομέα πληροφοριών της Δύσης και τώρα απολαμβάνει απεριόριστη πρόσβαση στα ευαίσθητα δεδομένα πολιτών σε χώρες από τις ΗΠΑ έως το Ηνωμένο Βασίλειο. Με πελάτες όπως το Υπουργείο Άμυνας, η CIA, η NSA, το FBI, η ICE[4] και η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, η Palantir έχει γίνει ένα ολοκληρωμένο κατάστημα για την ανάλυση δεδομένων και βασίζεται στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης ως όπλου. Μέσα από την ερείπωση του κράτους εθνικής ασφάλειας λόγω της εμμονικής αναζήτησης εχθρών στο εξωτερικό, η Palantir έχτισε τη φήμη ότι είναι αφενός φιλική προς τον χρήστη και αφετέρου δουλικά υπάκουη στο στρατιωτικό κατεστημένο.

«Αν δεν αισθάνεστε άνετα να υποστηρίξετε τις θεμιτές προσπάθειες της Αμερικής και των συμμάχων της στα πλαίσια του πολέμου, μην ενταχθείτε στην Παλαντίρ», δήλωσε ο Καρπ.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την ημέρα που οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν τη δημιουργία του Αποσπάσματος 201, ο Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας της Palantir, Shyam Sankar, γεννημένος στη Βομβάη, αποκάλυψε ότι ήταν μεταξύ των τεσσάρων μελών της «επιχειρηματικής ελίτ του έθνους» που επιλέχθηκαν για ένα «ειδικό σώμα» που έχει σαν σκοπό να «θέσει τα τεχνικά τους ταλέντα στην υπηρεσία της κυβέρνησης [των ΗΠΑ]».

«Αργότερα σήμερα, την παραμονή των 250ών γενεθλίων του Στρατού των ΗΠΑ, θα σηκώσω το δεξί μου χέρι, θα ορκιστώ να υποστηρίζω και να υπερασπίζομαι το Σύνταγμα και θα καταταγώ ως αντισυνταγματάρχης στο νεοσύστατο Απόσπασμα 201 του Εφεδρικού Στρατού: το Σώμα Στελεχών Καινοτομίας», καυχήθηκε.

Ο Σανκάρ συνοδευόταν από αυτό που περιέγραψε ως «μερικά από τα πιο εντυπωσιακά μυαλά από τον κόσμο της τεχνολογίας: τον Kevin Weil, γενικό διευθυντή προϊόντων της OpenAI, τον Andrew “Boz” Bosworth, γενικό διευθυντή τεχνολογίας της Meta και τον Bob McGrew, πρώην γενικό διευθυντή έρευνας της OpenAI και διευθυντή κατασκευών της Palantir Technologies, όπου εργάζομαι ως γενικός διευθυντής τεχνολογίας».

Η δημιουργία της τεχνολογικά εξελιγμένης Περίπολου από Σπασίκλες ήταν απαραίτητη, υποστήριξε ο Σανκάρ, λόγω μιας γεωπολιτικής «ριζικής αλλαγής» στην οποία «οι πόλεμοι στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και, πάνω απ’ όλα, η απειλή ενός πολέμου στον Ειρηνικό» έχουν «εστιάσει το εθνικό μυαλό και έχουν ξεκινήσει μια μάχη κινητοποίησης».

Παρά την προφανή χαρά του για την ανάληψη στρατιωτικής ηγεσίας με διαδικασίες fast-track, ο Σανκάρ παραδέχτηκε ότι πρόκειται για μια ασυνήθιστη ρύθμιση.

«Πριν από μια δεκαετία, θα ήταν αδιανόητο για πολλούς τεχνολογικούς κολοσσούς να ευθυγραμμιστούν ανοιχτά με τον αμερικανικό στρατό. Ομοίως, θα ήταν εκτός χαρακτήρα για τον στρατό να ζητήσει την υποστήριξη της επιχειρηματικής ελίτ του έθνους – πόσο μάλλον να δημιουργήσει ένα ειδικό σώμα ώστε να μπορεί να θέσει τα τεχνικά τους ταλέντα στην υπηρεσία της κυβέρνησης».

Το στέλεχος της Palantir υπέδειξε «τις ανατινάξεις των τηλεειδοποιητών και τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλων αποστάσεων μέσα από κοντέινερς» ως επιθέσεις που «αποδεικνύουν ότι η τεχνολογία άλλαξε για άλλη μια φορά το πεδίο της μάχης» και ότι «ο στρατός μας πρέπει να αλλάξει μαζί της».

Με τους νεοσύλλεκτους αντισυνταγματάρχες να ζουν σε άλλο κόσμο, το σώμα αξιωματικών της Palantir δεν θα συγκεντρώσει στρατεύματα για τον επόμενο πόλεμο. Κρυμμένοι με ασφάλεια πίσω από την ψηφιακή τους κουρτίνα, θα παρακολουθούν – και θα πείθουν και την επόμενη γενιά από σπασίκλες να καταταγεί.

Διευκρινιστικές υποσημειώσεις της Μεταφράστριας:

[1] Η Palantir Technologies Inc. είναι μια αμερικανική, εισηγμένη στο χρηματιστήριο, εταιρεία που ειδικεύεται σε πλατφόρμες λογισμικού για την ανάλυση μεγάλων δεδομένων. Έχει έδρα το Ντένβερ, στο Κολοράντο και ιδρύθηκε από τους Peter Thiel, Stephen Cohen, Joe Lonsdale και Alex Karp το 2003.
Οι πελάτες της Palantir, ήδη από το 2013, περιλαμβάνουν τουλάχιστον δώδεκα ομάδες υπηρεσιών εντός της κυβέρνησης των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων της CIA, του Υπ. Εσωτερικών, της NSA, του FBI, του Κέντρου Ελέγχου και Προστασίας από Ασθένειες, του Σώματος Πεζοναυτών, της Πολεμικής Αεροπορίας, της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, της Στρατιωτικής Ακαδημίας των Ηνωμένων Πολιτειών, του Υπ. Άμυνας, του Υπ. Οικονομικών και του Εθνικού Κέντρου για τα Αγνοούμενα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά.
Διεθνής Δράση και «Επιτεύγματα»:
– Αφγανιστάν: Οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το προϊόν Palantir για να βελτιώσουν την ικανότητά τους να προβλέπουν τοποθεσίες αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών στον πόλεμό τους στο Αφγανιστάν. [Σ.τ.Μ.: Το γεγονός ότι από τη χρήση του ξεκληρίστηκαν ολόκληρα χωριά σε γαμήλια τραπέζια, συνιστά, ως γνωστόν, ‘παράπλευρη απώλεια’.]
– COVID: Η εταιρεία έχει συμβόλαια με την Βρετανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) που σχετίζονται με δεδομένα ασθενών. Το 2020, ανέλαβε με απευθείας ανάθεση την εξαγωγή πληροφοριών και μοτίβων από δεδομένα ασθενών με COVID-19 -χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές, όπως στατιστική ανάλυση, μηχανική μάθηση και συστήματα βάσεων δεδομένων, καθώς και την ενοποίηση των κυβερνητικών βάσεων δεδομένων για να βοηθήσει υπουργούς και αξιωματούχους στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Η Foxglove, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός τεχνολογικής δικαιοσύνης, ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 μια εκστρατεία εναντίον της εταιρείας, επειδή «το υπόβαθρό τους βασίζεται γενικά σε συμβόλαια όπου οι άνθρωποι βλάπτονται και δεν θεραπεύονται».
– Παλαιστίνη: Η Palantir θεωρείται συνεργός σε ισραηλινά εγκλήματα πολέμου και στη γενοκτονία της Γάζας, επειδή παρέχει στις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) υπηρεσίες πληροφοριών και επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένης μιας μορφής προγνωστικής αστυνόμευσης. Τον Ιανουάριο του 2024, η Palantir συμφώνησε σε μια στρατηγική συνεργασία με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF), βάσει της οποίας θα παρέχει στις IDF υπηρεσίες για να βοηθήσει τις «αποστολές που σχετίζονται με τον πόλεμο». Ο Karp έχει εκφράσει έντονα και δημόσια την υποστήριξή του προς το Ισραήλ. [Σ.τ.Μ. Ο ευφημισμός ‘προγνωστική αστυνόμευση’ αναφέρεται στη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης από τη σιωνιστική οντότητα για τον εντοπισμό με βάση βιομετρικά και άλλα δεδομένα των μαχητών της Χαμάς και τη δολοφονία τους. Το δημοσιοποιημένο γεγονός ότι ξεκληρίστηκαν εκατοντάδες οικογένειες την ώρα του βραδινού φαγητού από τη χρήση της, δεν συνιστά, όπως θα έλεγε και ο Χίτλερ, ‘γενοκτονία’.]
– Ιράν: Η Palantir χρησιμοποιήθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για να επαληθεύσει εάν το Ιράν συμμορφωνόταν με τη συμφωνία του 2015. [Σ.τ.Μ. Οποιοσδήποτε συνειρμός ότι οι τεχνολογίες της μπορεί να σχετίζονται με την ύπουλη επίθεση της σιωνιστικής οντότητας στο Ιράν, στις 13/6/2025 και τη δολοφονία των πυρηνικών του επιστημόνων, δεν είναι συμπτωματικός.]
– Πρόγραμμα ‘Εμπειρογνώμων’: Το 2018, η Google επέλεξε, μετά από διαμαρτυρίες των υπαλλήλων της, να μην ανανεώσει τη σύμβασή της με το Πεντάγωνο για να εργαστεί στο Project Maven, ένα μυστικό πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που στοχεύει στην μη επανδρωμένη λειτουργία εναέριων οχημάτων. Φυσικά, ανέλαβε το έργο η Palantir. Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να οδηγήσει σε θανατηφόρα αυτόνομα όπλα που θα αποφασίζουν ποιον να χτυπήσουν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
– Ουκρανία: Ο Karp ισχυρίζεται ότι ήταν ο πρώτος διευθύνων σύμβουλος μεγάλης αμερικανικής εταιρείας που επισκέφθηκε την Ουκρανία μετά τη ρωσική Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση, το 2022. Η τεχνολογία της Palantir έχει έκτοτε χρησιμοποιηθεί στην πρώτη γραμμή για να συντομεύσει την «αλυσίδα θανάτου». Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, τον Δεκέμβριο του 2022, η τεχνητή νοημοσύνη της Palantir επέτρεψε στην Ουκρανία να αυξήσει την ακρίβεια, την ταχύτητα και την θανάσιμη δύναμη των επιθέσεων του πυροβολικού της. [Σ.τ.Μ. Επιστροφή στην πραγματικότητα προσπερνώντας τους Times: Απέναντι στο Ρωσικό Στρατό, η Palantir μάλλον ‘τα βρήκε μπαστούνια’. Ως φαίνεται τα ηλεκτρονικά-τεχνολογικά όπλα της σημειώνουν επιτυχία μόνο απέναντι σε άμαχους, αδύναμους κι ανυπεράσπιστους. Απέναντι σε οπλισμένους κι αποφασισμένους, δύσκολα τα πράγματα…]

[2] Η Meta Platforms, Inc. είναι μια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας με έδρα το Μένλο Παρκ, στην Καλιφόρνια. Πρόεδρός της και Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Η Meta κατέχει και λειτουργεί αρκετές διάσημες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και υπηρεσίες επικοινωνίας, όπως το Facebook, το Instagram, το Threads, το Messenger και το WhatsApp.
Μεταξύ 2018 και 2020, η Facebook, Inc. δαπάνησε 50 εκατομμύρια δολάρια σε λόμπινγκ. Το 2020, το Facebook δαπάνησε τα υψηλότερα ποσά για λόμπινγκ μεταξύ των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. Στην ομάδα λόμπινγκ της Meta περιλαμβάνεται ο πρώην επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του Κογκρέσου, John Branscome, τον οποίο προσέλαβε η Meta τον Σεπτέμβριο του 2021, για να βοηθήσει την εταιρεία να αποκρούσει ελέγχους από τους Δημοκρατικούς βουλευτές και την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Τον Δεκέμβριο του 2024, η Meta δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο ορκωμοσίας του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Η Meta έχει κατηγορηθεί πολλάκις για αθέμιτο ανταγωνισμό και μονοπώληση της αγοράς, εκβιασμό των συνδρομητών της και οικειοποίηση των προσωπικών δεδομένων τους, φοροδιαφυγή, εκστρατείες παραπληροφόρησης και υποκίνησης διάφορων πολύχρωμων ‘επαναστάσεων’, αραβικών ‘ανοίξεων’ και εν γένει επιχειρήσεων ανατροπής καθεστώτων από τις ΗΠΑ και τους υποτελείς τους. Εκεί όμως που πραγματικά διαπρέπει αυτός ο ‘φάρος της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της συμπερίληψης’ είναι η λογοκρισία. Ενδεικτικά:
Το 2016, η Meta προσέλαβε την Τζορντάνα Κάτλερ, πρώην υπάλληλο της Ισραηλινής Πρεσβείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως επικεφαλής της πολιτικής της για το Ισραήλ και την Εβραϊκή Διασπορά. Έκτοτε, η Meta λογοκρίνει και διαγράφει σχεδόν κάθε λογαριασμό που σημειώνει κριτική στάση απέναντι στη σιωνιστική οντότητα.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η Meta περιόριζε συστηματικά κι επανειλημμένα λογαριασμούς και περιεχόμενα κριτικά ως προς τις πολιτικές των δυτικών κυβερνήσεων σε σχέση με τον COVID, συμπεριλαμβανομένου του χιούμορ και της σάτιρας, στο Facebook και το Instagram. Το γεγονός το έχει παραδεχθεί δημόσια, το 2024, ο πρόεδρός της, Mark Zuckerberg, επικαλούμενος απαίτηση της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Στις 16 Σεπτεμβρίου 2024, η Meta απαγόρευσε στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες της παγκοσμίως, λόγω ανησυχιών για «ξένη παρεμβατική δραστηριότητα».

[3] Η OpenAI, Inc. είναι ένας αμερικανικός οργανισμός τεχνητής νοημοσύνης (AI) που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 και εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Στόχος της ισχυρίζεται ότι είναι η ανάπτυξη «ασφαλούς και ωφέλιμης» τεχνητής γενικής νοημοσύνης (AGI), την οποία ορίζει ως «εξαιρετικά αυτόνομα συστήματα που ξεπερνούν τους ανθρώπους σε πιο οικονομικά ωφέλιμη εργασία». Η OpenAI είναι γνωστή για την οικογένεια μεγάλων γλωσσικών μοντέλων GPT, τη σειρά μοντέλων κειμένου σε εικόνα DALL-E και ένα μοντέλο κειμένου σε βίντεο με το όνομα Sora. Τον Νοέμβριο του 2022, κυκλοφόρησε το ChatGPT ως παραγωγική AI.
Η Microsoft έχει επενδύσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI και της παρέχει επίσης υπολογιστικούς πόρους μέσω της πλατφόρμας της cloud, Microsoft Azure. Οι μεγαλύτεροι επενδυτές της OpenAI είναι το LinkedIn, το PayPal, η Amazon και ο Έλον Μασκ, που υπήρξε συνιδρυτής της μαζί με τον σημερινό της Διευθύνοντα Σύμβουλο, Σαμ Άλτμαν.
Η OpenAI ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, από τον Sam Altman, τον Elon Musk (που αποχώρησε από τη διοίκησή της το 2018) και αρκετούς άλλους και σχεδιάστηκε αρχικά ως μη κερδοσκοπική εταιρεία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η AGI «ωφελεί όλη την ανθρωπότητα» και όχι «το ιδιωτικό κέρδος οποιουδήποτε ατόμου». Το 2019, η OpenAI μετατράπηκε από μη κερδοσκοπική σε «περιορισμένου ύψους» κερδοσκοπική, με το κέρδος να περιορίζεται στο εκατονταπλάσιο οποιασδήποτε επένδυσης. Τον Δεκέμβριο του 2024, η OpenAI πρότεινε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης για τη μετατροπή της από περιορισμένη κερδοσκοπική εταιρεία σε κλασσική εταιρεία με έδρα το Ντέλαγουερ.
Η OpenAI προχώρησε σε άρση της απαγόρευσης χρήσης του ChatGPT για «στρατιωτικούς και πολεμικούς σκοπούς». Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2024, οι «πολιτικές χρήσης» της περιελάμβαναν απαγόρευση «δραστηριότητας που ενέχει υψηλό κίνδυνο σωματικής βλάβης, συμπεριλαμβανομένων ιδιαίτερα της ανάπτυξης όπλων και του στρατιωτικού και πολεμικού χαρακτήρα». Οι νέες πολιτικές της απαγορεύουν τη «[χρήση] της υπηρεσίας μας για να βλάψετε τον εαυτό σας ή άλλους» και για να «αναπτύξετε ή να χρησιμοποιήσετε όπλα».
Τον Οκτώβριο του 2024, το The Intercept αποκάλυψε ότι τα εργαλεία της OpenAI θεωρούνται «απαραίτητα» για την αποστολή της AFRICOM (Ενοποιημένη Διοίκηση Μάχης, υπεύθυνη για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε 53 αφρικανικά έθνη) και περιλαμβάνονται στη σύμβαση «Εξαίρεση από Δίκαιες Ευκαιρίες» μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και της Microsoft.
Τον Δεκέμβριο του 2024, η OpenAI δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με την εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας Anduril [που χρηματοδοτείται από το εβραϊκό λόμπυ] για την κατασκευή τεχνολογιών drones για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Η Anduril  εκτελεί επίσης το Project Maven.
Τον Ιούνιο του 2025, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανέθεσε στην OpenAI ένα ετήσιο συμβόλαιο 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης για στρατιωτικές εφαρμογές και εφαρμογές εθνικής ασφάλειας.

[4] ICE (U.S. Immigration and Customs Enforcement):  Η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων είναι μια ομοσπονδιακή υπηρεσία επιβολής του νόμου που υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Η δηλωμένη αποστολή της ICE είναι να προστατεύει τις ΗΠΑ από το διεθνές έγκλημα και την παράνομη μετανάστευση που απειλούν την εθνική και τη δημόσια ασφάλεια.

* Ο Wyatt Reed είναι ο διευθυντής σύνταξης του The Grayzone. Ως διεθνής ανταποκριτής, έχει καλύψει θέματα σε πάνω από δώδεκα χώρες.  Εργάζεται επίσης ως δημοσιογράφος στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, καλύπτοντας τη Λατινική Αμερική και τις ΗΠΑ.

Πηγή: The Gray Zone