Σχόλια, Κρίσεις και Συμπεράσματα για την επίσκεψη του κ. Φιντάν
από την Πολιτική Γραμματεία του Ε.ΠΑ.Μ.
Η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ, κ. Χακάν Φιντάν, που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Αθήνα και η συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Γ. Γεραπετρίτη, έγινε με τα ΜΜΕ να κάνουν λόγο για «ήρεμα νερά», «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», «ελληνοτουρκικού διαλόγου» – όπου οι Τούρκοι διεκδικούν κι εμείς τους ακούμε – «το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη» δια στόματος της πρώην ΥΠΕΞ και αδελφής του Πρωθυπουργού. Επισκιάσθηκε δε, όσο χρειάζονταν, από το θόρυβο γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον απόηχο των αμερικανικών εκλογών. Το έδαφος για τη συνάντηση αυτή των δύο ΥΠΕΞ είχε προετοιμαστεί με κυβερνητικές δηλώσεις από το πουθενά, που κατηγορούσαν προκαταβολικά όσους θα έκαναν λόγο ότι επίκεινται «εθνικές υποχωρήσεις»(!), αλλά και με δηλώσεις του τύπου «τι 8, τι 9 μίλια» από την Γενική Διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ και “διαπραγματεύσεις» για την εθνική μας επικράτεια και τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο με όρους λαϊκής αγοράς, “όπως αγοράζουμε πατάτες”, όπως χαρακτηριστικά ξεστόμισε η εν λόγω κυρία.
Μια προσεκτική ματιά μετά τον ορυμαγδό, με αντιπαραβολή των δηλώσεων που έκαναν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, δεν αφήνει περιθώρια ενθαρρυντικών συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας συμφέροντα:
Ο κ. Γεραπετρίτης, πιστός στο πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών και στα «ήρεμα νερά» του Αιγαίου, υποχωρητικός προς αποφυγήν κάθε ενδεχόμενης κλιμάκωσης, παρουσίασε ως επίτευγμα αυτού του δόγματος, την ανθηρή διμερή οικονομική συνεργασία και υπογράμμισε τον «στόχο» να φτάσουν οι ελληνοτουρκικές μπίζνες τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακόμα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ πρόβαλε εμφατικά, ως ένα ακόμα επίτευγμα, την από κοινού υποψηφιότητα για 2 από τις 4 κορυφαίες θέσεις του ΟΑΣΕ, αυτήν του Γενικού Γραμματέα και του Διευθυντή του Γραφείου για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Είναι ένα σαφέστατο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για τις αγαστές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Κι επομένως, συμπληρώνουμε εμείς, ένα ακόμα τουρκικό επιχείρημα ενάντια σε κάθε μελλοντική προσφυγή της Ελλάδας προς τους διεθνείς θεσμούς, όταν η Τουρκία – κατά την ιστορική συνήθειά της – υποτροπιάσει και αθετήσει τις όποιες δεσμεύσεις της.
Ο κ. Γεραπετρίτης με τις δηλώσεις του συνόψισε τη διαχρονική τουρκική επιθετικότητα κατά της Ελλάδας με τη φράση «προβλήματα μεταξύ δύο γειτόνων που συνυπάρχουν σε μια εξαιρετικά περίπλοκη γειτονιά»! Δηλαδή, ο επεκτατισμός της Τουρκίας, οι εδαφικές διεκδικήσεις της, το casus belli, το τουρκολιβυκό μνημόνιο, η Γαλάζια Πατρίδα, η Κάσος, τα Ίμια, οι βλέψεις της προς τη Δυτική Θράκη, η κατοχή της Κύπρου, δεν είναι για τον κ. Γεραπετρίτη παρά «προβλήματα μεταξύ δύο γειτόνων που συνυπάρχουν σε μια εξαιρετικά περίπλοκη γειτονιά»! Η λύση επομένως που προκρίνεται από την Ελληνική Κυβέρνηση, δεν μπορεί να είναι παρά ανάλογη του είδους παρόμοιων «προβλημάτων»: ο Πολιτικός Διάλογος, η Θετική Ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης!
Το δε ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, παραπέμφθηκε στο μέλλον, κατά δήλωση του κ. Γεραπετρίτη. Αντίθετα όμως, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε προαναγγείλει ότι το θέμα αυτό είναι ο σκοπός της επίσκεψής του στην Αθήνα, αναφέροντας ξεκάθαρα στην εφημερ. τα ΝΕΑ ότι: “έρχεται αύριο στην Αθήνα όπου είναι προγραμματισμένο να έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη προκειμένου να διερευνήσουν από κοινού και κατ’ εντολήν των ηγετών Ελλάδας – Τουρκίας την ύπαρξη ευνοϊκού πλαισίου για πιθανή μελλοντική διευθέτηση του ζητήματος οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ”.
Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να θίχτηκε, ακροθιγώς, ένα ζήτημα που αποτελούσε τον σκοπό της επίσκεψης του Tούρκου ΥΠΕΞ στην Αθήνα; Τι δεν μας λέει ο κ. Γεραπετρίτης;
Ομοίως, και από τις μετέπειτα δηλώσεις του κ. Φιντάν, διαπιστώσαμε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν παρέκκλινε καθόλου από την βαριά ατζέντα των διεκδικήσεων της Τουρκίας και μίλησε για «πολλά αλληλένδετα ζητήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», παραπέμποντας ευθέως στην διαχρονική επιδίωξη της Τουρκίας για πακέτο διαπραγματεύσεων επί όλων των θεμάτων, με κυρίαρχο την μεταβολή του εδαφικού status quo και του νομικού καθεστώτος στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο, που συνιστούν ευθεία παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδας βάσει του διεθνούς δίκαιου και δη του δίκαιου της θάλασσας και του αέρος (UNCLOS και Σύμβαση του Σικάγο 1944).
Μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη
Φυσικά, ο κ. Φιντάν δεν παρέλειψε να τονίσει το ενδιαφέρον της χώρας του «για κατοχύρωση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης». Η ίσων αποστάσεων δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ πως «οφείλουμε, και οι δύο πλευρές, να εξασφαλίζουμε την ισονομία και ισοπολιτεία όλων των πολιτών που βρίσκονται στις χώρες μας» ούτε απαντά, ούτε αρνείται τις παράλογες αιτιάσεις της Τουρκίας περί «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, ενώ επιτρέπει να ανοίξει θέμα συζήτησης και για «τουρκική» μειονότητα των Δωδεκανήσων, την οποία η Τουρκία πρόσφατα «ανακάλυψε»! Η δήλωση αυτή του Έλληνα ΥΠΕΞ εξισώνει τις δύο πλευρές και ξεπλένει ιστορικά την Τουρκία για τον άγριο διωγμό και το ξεκλήρισμα της ιστορικής ελληνικής μειονότητας, της ισοπέδωσης των εθνικών χαρακτηριστικών της, μέχρι την εξαφάνισή της από τα εδάφη της σημερινής Τουρκίας.
Κύπρος
O κ. Φιντάν με τη δήλωσή του ότι “μεταφέραμε στους συνομιλητές μας τις απόψεις μας για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί”, ξεκαθάρισε την de facto διχοτόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με επιβολή των στρατιωτικών τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής του 1974.
Η επιεικώς άστοχη δήλωση του κ. Γεραπετρίτη, για «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία», στο παραπάνω ξεκάθαρο μήνυμα της Τουρκίας, μόνον τον γέλωτα προκαλεί πλέον στην Τουρκία!
Με την προσήλωσή τους στην κατάπτυστη «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία» που προωθούν ως λύση του Κυπριακού οι Κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, απλά διευκολύνουν την διχοτομική πολιτική της Τουρκίας.
Για άλλη μια φορά σημειώνουμε πως η πολιτική υποχωρήσεων και κατευνασμού έναντι της Τουρκίας, η μυστική διπλωματία και οι διαπραγματεύσεις/παζαρέματα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, οδηγεί σε συνθηκολόγηση και συνομολόγηση συμφωνιών εκχώρησης κυριαρχίας.
Eεπισημαίνουμε την ανησυχία από την οποία διακατέχεται ο ελληνικός λαός για τις επιλογές υποχωρήσεων και κατευνασμού της Τουρκίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για διαπραγμάτευση κυριαρχικών δικαιωμάτων μέσω μυστικής διπλωματίας, όπου συζητούν αποκλειστικά οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, προετοιμάζοντας το έδαφος για συνομολόγηση τελικών συμφωνιών από τις ηγεσίες τους. Έτσι μας προέκυψε η “Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας” του Δεκεμβρίου 2023 που υπογράφηκε από τον κ. Μητσοτάκη υπό τη σκιά του τουρκικού casus belli! Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, η εν λόγω συμφωνία δημιουργεί για την Ελλάδα δεσμεύσεις που δεν μπορεί να αγνοηθούν, ενώ επαφίεται στην καλή διάθεση και πίστη του άλλου μέρους, δηλ., της Τουρκίας που μόνον διεκδικεί, για εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης για τα όρια των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας! Η Διακήρυξη των Αθηνών δεν είναι παρά ένας προάγγελος συνυποσχετικού αποδοχής εδαφικών παραχωρήσεων της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας. Γι’ αυτό οι Τούρκοι, όπως και ο κ. Φιντάν κατά την επίσκεψη του, την επικαλούνται σε κάθε ευκαιρία.
Ορισμένα εύλογα ερωτηματικά
– Ποια είναι τα όρια στις διαπραγματεύσεις του όποιου Γεραπετρίτη;
– Ποια είναι η κόκκινη γραμμή της Ελλάδας;
– Η Βουλή των Ελλήνων έχει δώσει κατευθυντήριες γραμμές στην Κυβέρνηση για διαπραγμάτευση κυριαρχικών δικαιωμάτων, οριοθέτησης της ΑΟΖ, του εναέριου χώρου και της Υφαλοκρηπίδας;
– Πώς είναι δυνατόν να διεξάγεται άμεσος και ειλικρινής διάλογος μεταξύ δύο μερών, όταν επικρέμεται «casus belli» του ενός μέρους προς το άλλο;
– Για ποιόν «αμοιβαίο σεβασμό, επί τη βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» γίνεται λόγος, όπως επιβεβαιώνει ο κ. Γεραπετρίτης, όταν η Ελλάδα απειλείται με πόλεμο από την Τουρκία;
– Τι ακριβώς μας επιβεβαιώνει ο κ. Γεραπετρίτης;
Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2024
Η Πολιτική Γραμματεία του Ε.ΠΑ.Μ.
Αφήστε ένα σχόλιο