Ο στόχος του Τελ Αβίβ να διαλύσει την υπηρεσία του ΟΗΕ στο όνομα της ασφάλειας είναι μια στρατηγική κίνηση με στόχο όχι μόνο να στερήσει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες από τη σωτήρια βοήθεια, αλλά να εξαλείψει εντελώς την ιδέα ότι μια μέρα θα επιστρέψουν στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν.
Σημείωση Ξαστεριάς: Ένα άγνωστο ζήτημα για πολύ κόσμο είναι οι ενέργειες του Ισραήλ για την διάλυση του κύριου οργανισμού επισιτιστικής, φαρμακευτικής κλπ βοήθειας προς τους Παλαιστινίους στη Γάζα, της UNRWA, υπηρεσίας του ΟΗΕ. Οι ενέργειες αυτές είχαν ως τραγική συνέπεια να στερηθούν οι Παλαιστίνιοι της Γάζας μεγάλο και απόλυτα αναγκαίο για την επιβίωσή τους όγκο της αρωγής της UNRWA σε τρόφιμα, υγειονομικό υλικό κλπ. Στην εγκληματική αυτή στάση συνέδραμαν πολλές χώρες της Δύσης. Το κορυφαίο αυτό θέμα για το οποίο δεν ακούγεται σχεδόν τίποτε από τα δυτικά ΜΜΕ, αναδεικνύει το άρθρο του William Van Wagenen που αναδημοσιεύουμε από το The Gradle σε μετάφραση της Φλώρας Παπαδέδε.
Σημείωση της Μεταφράστριας: Το άρθρο έχει δημοσιευτεί εδώ και μήνες (15/2/2024), μετά την πρώτη προσπάθεια διάλυσης της UNRWA. Η μετάφραση και η δημοσίευσή του ξαναποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς στις 29/10/2024 το ισραηλινό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για την απαγόρευση της λειτουργίας της UNRWA στο Ισραήλ και τις περιοχές των Παλαιστινίων, προσδιορίζοντάς την ως τρομοκρατική οργάνωση και αποφάσισε τη διακοπή κάθε σχέσης της Υπηρεσίας του ΟΗΕ με την Ισραηλινή Κυβέρνηση. Υπενθυμίζουμε ότι δύο εβδομάδες νωρίτερα το Ισραήλ χαρακτήρισε Persona non Grata (Ανεπιθύμητο Πρόσωπο) τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Με απλά λόγια, έθεσε εκτός νόμου τον ΟΗΕ προκειμένου να συνεχίσει τη γενοκτονία και την καταστροφή του Παλαιστινιακού λαού.
Σήμερα, μάλιστα, 1/11/2024 το Ισραήλ προχώρησε στην κατεδάφιση με μπουλντόζες των γραφείων της UNRWA σε στρατόπεδο προσφύγων στη Δυτική Όχθη και στην καταστροφή του δικτύου ηλεκτροδότησης και ύδρευσης του στρατοπέδου…
Ο William Van Wagenen είναι συγγραφέας του Libertarian Institute. Έχει γράψει εκτενώς για τον πόλεμο της Συρίας, με ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των σχεδιαστών των ΗΠΑ στην πυροδότηση και την όξυνση της σύγκρουσης. Ο William Van Wagenen είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Θεολογικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και επέζησε από απαγωγή στην περιοχή Σιντζάρ του Ιράκ το 2007.
του William Van Wagenen
μετάφραση Φλώρα Παπαδέδε
15/02/2024
Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη υπαρξιακή κρίση στην 74χρονη ιστορία της, καθώς οι περικοπές χρηματοδότησης από πολλές δυτικές χώρες επισφραγίζουν τις συνεχιζόμενες φρικαλεότητες που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα.
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών είναι μοναδική στο ότι είναι αφιερωμένη μόνο σε μια συγκεκριμένη ομάδα προσφύγων σε συγκεκριμένες περιοχές και η μόνη οργάνωση παροχής βοήθειας που λειτουργεί ένα πλήρες εκπαιδευτικό σύστημα. Η UNRWA είναι επίσης η μόνη οργάνωση που έχει εξουσιοδοτηθεί να εργάζεται στη Γάζα και να διανέμει βοήθεια στα δύο εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα παγιδευμένοι και λιμοκτονούν στον πολιορκημένο θύλακα.
Για να επιδεινωθούν αυτές οι συνέπειες, η Κατοχή θέλει να τη δει να διαλύεται.
Η UNRWA πρέπει να καταστραφεί
Τον Ιανουάριο, το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι οι Παλαιστίνιοι-μέλη του επιτελείου της UNRWA συμμετείχαν στην Επιχείρηση της Αντίστασης Al-Aqsa Flood[1] στις 7 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ και άλλα 18 κράτη[2] να αναστείλουν γρήγορα τη χρηματοδότηση του οργανισμού.
Οι αναστολές προκάλεσαν σοκ, καθώς η UNRWA διαδραματίζει βασικό ρόλο στην παροχή τροφίμων και φαρμάκων στους πεινασμένους κατοίκους της Γάζας που αγωνίζονται να επιβιώσουν από την πολιορκία του Ισραήλ και τον βομβαρδισμό του παράκτιου θύλακα.
Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του Ισραήλ δεν βασίζονται σε κανένα στοιχείο. Αντίθετα, αποτελούν μέρος ενός διαβαθμισμένου σχεδίου που έχει προετοιμάσει εκ των προτέρων το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ για την καταστροφή της UNRWA. Πιστεύει ότι η UNRWA «εργάζεται ενάντια στα συμφέροντα του Ισραήλ» διαιωνίζοντας το όνειρο για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων και την ιδέα του ένοπλου αγώνα κατά της κατοχής.
Το σχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών, που διέρρευσε στο Κανάλι 12 του Ισραήλ στις 28 Δεκεμβρίου, καθόριζε μια διαδικασία τριών σταδίων για την εξάλειψη της UNRWA στη Γάζα, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την επιχείρηση αντίστασης υπό την ηγεσία της Χαμάς:
Πρώτον, να ετοιμαστεί μια υπόθεση που να ισχυρίζεται τη συνεργασία της UNRWA με τη Χαμάς. Δεύτερον, να μειωθεί το πεδίο δραστηριότητας της UNRWA και να βρεθούν αντικαταστάτες πάροχοι των υπηρεσιών της. Και τρίτον, να μεταβιβαστούν οι αρμοδιοτήτες της UNRWA σε άλλη οντότητα.
Το Κανάλι 12 σημείωσε ότι το Ισραήλ θέλει να κινηθεί αργά, δεδομένου ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ βλέπει την UNRWA ως ζωτικής σημασίας υπηρεσία για τις ανθρωπιστικές προσπάθειες στη Γάζα.
Το υπουργείο Εξωτερικών επιδιώκει να οικοδομήσει σταδιακά την υπόθεση για την εκδίωξη του οργανισμού ως μέρος των συζητήσεων για την «επόμενη ημέρα» του πολέμου – εφόσον διαλυθεί η Χαμάς.
Μια αλληλουχία γεγονότων
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η «ακολουθία των γεγονότων» που οδήγησε τις ΗΠΑ να αναστείλουν τη χρηματοδότηση της UNRWA ξεκίνησε στις 18 Ιανουαρίου όταν ο Αμίρ Βάισμπροντ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στο ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών, συναντήθηκε με τον Φιλίπε Λατσαρίνι, επικεφαλής του UNRWA στο Τελ Αβίβ.
Ο Βάισμπροντ έδειξε στον Λατσαρίνι έναν φάκελο από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες που ισχυριζόταν ότι 12 υπάλληλοι της UNRWA συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
Μετά τη συνάντηση στο Ισραήλ, ο Λατσαρίνι δεν έκανε καμία προσπάθεια να επαληθεύσει την εγκυρότητα των ισχυρισμών. Αντίθετα, πέταξε στη Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και άρχισε αμέσως να απολύει τους υπαλλήλους, δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Ο Guardian ανέφερε ότι ο Λατσαρίνι ρωτήθηκε αργότερα σε συνέντευξη Τύπου εάν είχε εξετάσει εάν υπήρχαν στοιχεία για τους ισχυρισμούς που του παρουσίασε ο Βάισμπροντ.
«Όχι», απάντησε ο Λατσαρίνι, «η έρευνα γίνεται τώρα».
Ο Λατσαρίνι είπε ότι πήρε την «εξαιρετικά γρήγορη απόφαση» λόγω «της εκρηκτικής φύσης των ισχυρισμών» και όχι λόγω της ύπαρξης οποιωνδήποτε αποδεικτικών στοιχείων.
Ο Λατσαρίνι είπε ότι δεν διάβασε καν τον φάκελο γιατί ήταν στα εβραϊκά. Αντίθετα, είπε, ο Βάισμπροντ «το διάβασε και μου το μετέφρασε».
Πώς το ήξεραν οι ΗΠΑ;
Στην ίδια έκθεση των New York Times σημειώνεται ότι η UNRWA ενημέρωσε τους αξιωματούχους των ΗΠΑ για τους εν λόγω ισχυρισμούς στις 24 Ιανουαρίου. Μόλις δύο ημέρες αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε την αναστολή της χρηματοδότησης της UNRWA.
Σοκαριστικά, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε την ανακοίνωση εν μέσω αναφορών ότι η Γάζα βρισκόταν στα πρόθυρα της πείνας και παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε ότι «η UNRWA διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην παροχή σωτήριας βοήθειας για τους Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων βασικών τροφίμων, φαρμάκων και καταφυγίων».
Όπως και ο Λατσαρίνι, ο Μπλίνκεν πήρε την απόφαση χωρίς να ζητήσει αποδεικτικά στοιχεία από το Ισραήλ, αλλά αποκλειστικά και μόνο με βάση τη δήθεν σοβαρή φύση των ισχυρισμών. Ο Μπλίνκεν δικαιολόγησε την απόφασή του να αναστείλει τη βοήθεια προς τους λιμοκτονούντες Παλαιστίνιους λέγοντας: «Δεν είχαμε τη δυνατότητα να ερευνήσουμε [τους ισχυρισμούς] μόνοι μας. Αλλά είναι πολύ, πολύ αξιόπιστοι».
Με μια συντονισμένη, όπως φαίνεται, κίνηση, άλλες χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Αυστραλίας – ακολούθησαν γρήγορα το παράδειγμά τους.
Ακόμη και η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Πένυ Γουόνγκ, παραδέχτηκε ότι ανέστειλε τη βοήθεια χωρίς προηγουμένως να λάβει κανένα στοιχείο από το Ισραήλ ή ακόμη και να ζητήσει από τον Λατσαρίνι να μοιραστεί οποιαδήποτε στοιχεία μπορεί να είχε.
Η κρίση χρηματοδότησης κλιμακώθηκε σε τέτοιο βαθμό που η Ζυλιέτ Τουμά, η διευθύντρια επικοινωνίας της UNRWA, είπε ότι μετά από «δεκαετίες συνεργασίας», σε «λίγο περισσότερο από 24 ώρες, εννέα από τους δωρητές μας ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της UNRWA».
Άλλος ένας ύποπτος φάκελος
Καθώς οι επικρίσεις για τις αναστολές της βοήθειας αυξάνονταν, αξιωματούχοι του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών έστειλαν έναν φάκελο σε αρκετούς ξένους ειδησεογραφικούς οργανισμούς.
Αλλά αφού είδαν τον φάκελο, τόσο οι Financial Times όσο και το Channel 4 του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν ότι δεν παρείχαν «κανένα αποδεικτικό στοιχείο» για τους ισχυρισμούς.
Ο πρώην επικεφαλής της UNRWA, Κρις Γκούνες, το συνέκρινε με τον «άκυρο φάκελο» που χρησιμοποίησε ο Τόνυ Μπλερ για να οδηγήσει τη Βρετανία στον πόλεμο στο Ιράκ.
«Δεν υπάρχουν πραγματικές αποδείξεις. Υπάρχουν μόνο κατηγορίες», κατέληξε ο Γκούνες.
Ο Λάιορ Χάιατ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, προσπάθησε να δικαιολογήσει την άρνησή του να παράσχει οποιαδήποτε πραγματική απόδειξη ισχυριζόμενος ότι «η ίδια η φύση των κατηγοριών καθιστά αδύνατο για το Ισραήλ να μοιραστεί όλα τα στοιχεία που έχει με την UNRWA». «Πιστεύουν ότι μπορούμε να τους δώσουμε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών, γνωρίζοντας ότι κάποιοι από τους υπαλλήλους τους εργάζονται για τη Χαμάς; Μιλάτε σοβαρά;» ρώτησε.
Ωστόσο, ο Ισραηλινός προπαγανδιστής και εκπρόσωπος Έιλον Λεβί αρνήθηκε να πει εάν το Ισραήλ είχε παράσχει στοιχεία τουλάχιστον στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. «Δεν γνωρίζω προσωπικά τι υλικό μπορεί να έχει διαβιβαστεί μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών μας», δήλωσε στο Channel 4 όταν πιέστηκε για απόδειξη των ισχυρισμών του.
Σύνδεσμοι με τη Χαμάς;
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών συνέχισε να εφαρμόζει το σχέδιο τριών βημάτων που διέρρευσε για την καταστροφή της UNRWA προβάλλοντας πρόσθετους ισχυρισμούς για συνεργασία της UNRWA με τη Χαμάς.
Στις 29 Ιανουαρίου, η Wall Street Journal (WSJ) ανέφερε ισχυρισμούς με βάση ισραηλινές πληροφορίες ότι «1.200 από τους περίπου 12.000 υπαλλήλους της UNRWA στη Γάζα έχουν δεσμούς με τη Χαμάς ή την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και περίπου οι μισοί έχουν στενούς συγγενείς που ανήκουν στις ισλαμιστικές μαχητικές ομάδες.»
Το άρθρο επίσης δεν παρείχε κανένα στοιχείο, επικαλούμενο μόνο τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών και συντάχθηκε από την Κάρι Κέλλερ-Λυν, μια Αμερικανίδα που κατατάχθηκε εθελοντικά στον ισραηλινό στρατό και έχει προσωπική σχέση με έναν εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού.
Ακόμα κι αν αληθεύουν, οι ισχυρισμοί δεν έχουν νόημα. Η Χαμάς είναι το κυβερνών κόμμα στη Γάζα, καθιστώντας αυτονόητο ότι πολλοί υπάλληλοι της UNRWA θα ήταν συμπαθούντες ή θα είχαν οικογενειακούς δεσμούς με το κίνημα της αντίστασης.
Όπως δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν ένας υπάλληλος μιας ισραηλινής ΜΚΟ ή μιας ομάδας ανθρωπιστικής βοήθειας συμπαθούσε τον ισραηλινό στρατό ή είχε μέλη της οικογένειάς του στο κυβερνών κόμμα Λικούντ.
Όπως σημείωσε η Haaretz, οι υπάλληλοι της UNRWA στη Δυτική Όχθη και σε άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείται η οργάνωση πρόσκεινται συνήθως σε οποιαδήποτε παλαιστινιακή φατρία κυριαρχεί σε αυτήν την περιοχή.
«Δεν μπορέσαμε να το επαληθεύσουμε αυτό»
Το σχέδιο του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών να χαρακτηρίσει την UNRWA ως συνδεδεμένη με τη Χαμάς συνέχισε σύντομα με νέους και αλλόκοτους ισχυρισμούς, ότι η Χαμάς είχε τοποθετήσει ένα τεράστιο κέντρο δεδομένων ακριβώς κάτω από τα κεντρικά γραφεία της UNRWA στη Γάζα.
Οι Times του Israel ισχυρίστηκαν ότι το κέντρο δεδομένων «χτίστηκε ακριβώς κάτω από τη θέση όπου το Ισραήλ δεν θα σκεφτόταν να κοιτάξει αρχικά, πόσο μάλλον να στοχεύσει σε αεροπορική επιδρομή».
Όμως το Ισραήλ βομβαρδίζει σχολεία της UNRWA και άλλες εγκαταστάσεις του ΟΗΕ εδώ και δεκαετίες, ακόμη και όταν μεγάλος αριθμός αμάχων έχουν καταφύγει σε αυτές. Κανένας ηγέτης της Χαμάς δεν θα φανταζόταν ότι αυτή η τοποθεσία θα παρείχε προστασία.
Αλλά, όπως έδειξε ο αναλυτής Ανοικτών Πηγών Πληροφοριών (OSINT), Μάικλ Κομπς, το υποτιθέμενο κέντρο δεδομένων που έδειξε ο ισραηλινός στρατός σε ξένους δημοσιογράφους δεν βρισκόταν κάτω από τα κεντρικά γραφεία της UNRWA.
Ο Κομπς σημειώνει επίσης ότι όταν η δημοσιογράφος του Tageschau, Σόφι βαν τερ Ταν, μεταφέρθηκε μέσα από ένα τούνελ για να δει το υποτιθέμενο κέντρο δεδομένων, δήλωσε: «Δεν μπορούσαμε να επαληθεύσουμε» ότι βρισκόταν κάτω από τα κεντρικά γραφεία της UNRWA.
Διαγράφοντας το δικαίωμα επιστροφής
Γιατί όμως το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να καταστρέψει την UNRWA;
Ένας λόγος είναι η συνεχιζόμενη προσπάθεια του Ισραήλ να λιμοκτονήσει αργά τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας.
Στην αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, ο διαβόητος υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλλάντ διέταξε την «πλήρη πολιορκία» της Γάζας, λέγοντας: «Δεν θα υπάρχει ηλεκτρισμός, δεν θα υπάρχει τροφή, ούτε καύσιμα, όλα θα κλείσουν». Η εκστρατεία στα τέλη Ιανουαρίου για την αναστολή της χρηματοδότησης της UNRWA ήρθε σε μια στιγμή που η «πείνα» ήταν ήδη «προ των πυλών» στη Γάζα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής Έκτακτης Ανάγκης του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι γνώριζαν ότι η αναστολή της χρηματοδότησης της UNRWA εκείνη τη στιγμή θα έφερνε το λιμό πιο κοντά. Ένας Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος αναγνώρισε στη WSJ, στις 13 Φεβρουαρίου, ότι «Χωρίς την UNRWA, δεν υπάρχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα».
Όμως, υπάρχει κι ένας άλλος λόγος που το Ισραήλ θέλει να καταστρέψει την UNRWA, ο οποίος προϋπάρχει του τρέχοντος πολέμου.
Ο Παλαιστίνιος πολιτικός αναλυτής και ερευνητής Χανίν Αμπού Σαλέμ εξήγησε ότι το Ισραήλ θέλει να διαλύσει την UNRWA επειδή αποδίδει το καθεστώς του πρόσφυγα από γενιά σε γενιά, γεγονός που διατηρεί ζωντανό το δικαίωμα επιστροφής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και «εξασφαλίζει ότι οι ελπίδες τους για επιστροφή στη γη των προγόνων τους δεν θα χαθούν μετά τον θάνατο των αρχικών προσφύγων του 1948».
Εάν η UNRWA διαλυθεί και αντικατασταθεί από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), όπως ελπίζει το Ισραήλ, αυτό θα εγγυηθεί ότι οι Παλαιστίνιοι θα μπορούν να επανεγκατασταθούν μόνο σε τρίτες χώρες και δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα σπίτια και τα εδάφη από τα οποία το Ισραήλ απέλασε βίαια τους παππούδες τους κατά τη διάρκεια της Νάκμπα.
Το 2017, το Ισραήλ ξεκίνησε μια προπαγανδιστική εκστρατεία κατά της UNRWA και πέτυχε να πείσει την κυβέρνηση Τραμπ να περικόψει περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια από τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας αυτής το επόμενο έτος. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αποκατέστησε μόνο 235 εκατομμύρια δολάρια το 2021.
Καταστρέφοντας μια ιδέα
Αλλά με την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ αισθάνεται ότι έχει μια δεύτερη ευκαιρία, όχι μόνο για να καταστρέψει το δικαίωμα της επιστροφής, αλλά και την «ιδέα» του ένοπλου αγώνα για να επιτευχθεί.
Ο Νογκά Αρμπέλ, ερευνητής στο δεξιό φόρουμ Κοχελέτ του Ισραήλ, εξήγησε πρόσφατα ότι η UNRWA πρέπει να «εκμηδενιστεί» επειδή είναι η «πηγή της ιδέας». «Γεννά όλο και περισσότερους τρομοκράτες με κάθε είδους τρόπους. Η UNRWA πρέπει να εξαλειφθεί αμέσως – τώρα – διαφορετικά το Ισραήλ θα χάσει το παράθυρο ευκαιρίας».
Η UNRWA κατηγορείται ότι «γεννά τρομοκράτες» μέσω των 706 σχολείων της, όπου περίπου 543.075 παιδιά πρόσφυγες από την Παλαιστίνη λαμβάνουν δωρεάν βασική εκπαίδευση.
Στη Γάζα, η UNRWA χρησιμοποιεί εγχειρίδια της Παλαιστινιακής Αρχής (PA) και τα συμπληρώνει με το δικό της υλικό. Το Ισραήλ ενοχλείται εδώ και καιρό που αυτά τα εγχειρίδια περιλαμβάνουν μαθήματα για τη ζωή ενός από τα πιο διάσημα σύμβολα της παλαιστινιακής ένοπλης αντίστασης, μιας 18χρονης νεαρής γυναίκας και Παλαιστίνιας πρόσφυγα που γεννήθηκε στον Λίβανο, της Νταλάλ αλ-Μουγραμπί.
Το 1978, η Μουγραμπί ηγήθηκε μιας ομάδας Παλαιστινίων ανταρτών από το κόμμα Φάταχ του προέδρου της PLO Γιασέρ Αραφάτ που πραγματοποίησαν μια επιχείρηση στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με την ισραηλινή εκδοχή των γεγονότων, η Μουγραμπί «ηγήθηκε σε μια από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις αυτοκτονίας στην ιστορία του Ισραήλ», με την κατάληψη ενός λεωφορείου και την ομηρεία των επιβατών του στον αυτοκινητόδρομο μεταξύ Χάιφας και Τελ Αβίβ. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, το λεωφορείο εξερράγη και «38 Ισραηλινοί δολοφονήθηκαν, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά».
Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι, ως εκ τούτου, η UNRWA διδάσκει «μαζικές δολοφονίες» χρησιμοποιώντας βιβλία της Παλαιστινιακής Αρχής που ενθαρρύνουν όλους να γίνουν σαν την Μουγραμπί.
Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι ισχυρίζονται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τους ομήρους.
Μπορείς να σκοτώσεις έναν επαναστάτη, αλλά όχι την επανάσταση
Σύμφωνα με μια αναφορά του 2008 στον Guardian, η Μουγραμπί και οι Παλαιστίνιοι αντάρτες σκόπευαν να επιτεθούν στο Υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ και κατέλαβαν δύο λεωφορεία που μετέφεραν πολίτες στον παραλιακό δρόμο κοντά στη Χάιφα. Στην πορεία, ενεπλάκησαν σε μια έντονη 15ωρη ανταλλαγή πυρών με τις ισραηλινές δυνάμεις.
Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι το λεωφορείο εξερράγη, σκοτώνοντας αντάρτες και ομήρους, αφού βλήθηκε από αέρος από ισραηλινά ελικόπτερα ή επίλεκτους Ισραηλινούς κομάντο, σε μια πιθανή πρώιμη περίπτωση εφαρμογής της μαζικής Οδηγίας Αννίβας.[3]
Οι ισραηλινές δυνάμεις εφάρμοσαν την Οδηγία Αννίβας στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας μεγάλους αριθμούς αμάχων τους –και καίγοντας πολλούς από αυτούς ζωντανούς– χρησιμοποιώντας επιθετικά ελικόπτερα, τανκς και drones, ενώ κατηγορούν για όλους αυτούς τους θανάτους τη Χαμάς.
Ακόμα κι αν το Ισραήλ καταφέρει να εκτελέσει το σχέδιό του για την καταστροφή της UNRWA, ενώ ταυτόχρονα λιμοκτονεί και βομβαρδίζει μέχρι θανάτου δεκάδες χιλιάδες στη Γάζα, δεν θα μπορέσει να σβήσει το πνεύμα της Νταλάλ αλ-Μουγραμπί και των χιλιάδων μαρτύρων σαν αυτήν που θυσιάστηκαν για την ελευθερία των Παλαιστινίων.
Μέσα σε 24 ώρες από την εκτόξευση των αβάσιμων κατηγοριών κατά της UNRWA, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και 14 άλλα έθνη ανέστειλαν τη χρηματοδότηση του οργανισμού που η Wall Street Journal περιέγραψε ως τον «κύριο πυλώνα των επιχειρήσεων μεταφοράς επισιτιστικής βοήθειας, φαρμάκων και άλλων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα.»
Η σκαιότητα αυτών των περικοπών ήταν ιδιαίτερα τρανταχτή υπό το φως της διαφαινόμενης απειλής πείνας, όπως τόνισε ο Γκρίφιθς, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Γάζα βρισκόταν στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής.
Αυτά τα δραστικά μέτρα υποκινήθηκαν από ισχυρισμούς που βασίζονται σε έναν αμφίβολο εξασέλιδο φάκελο, αναμφισβήτητα μέρος ενός σχολαστικά σχεδιασμένου σχεδίου που ενορχηστρώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, με στόχο την εξάρθρωση της ανθρωπιστικής και εκπαιδευτικής υποδομής που εξυπηρετεί τους εσωτερικά εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.
Αυτή η συντονισμένη προσπάθεια υπονόμευσης της UNRWA δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια υπολογισμένη στρατηγική για να ασκηθεί έλεγχος στην αφήγηση που περιβάλλει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και να αναδιαμορφώσει ξανά τη δημογραφική κατάσταση στην Παλαιστίνη.
Πηγή: The Gradle
Σημειώσεις της Μεταφράστριας
[1] Επιχείρηση Al-Aqsa Flood: Στις 7/10/2023, η Χαμάς και πολλές άλλες παλαιστινιακές εθνικές μαχητικές ομάδες εκτόξευσαν ρουκέτες κι έστειλαν επίσης μαχητές τους από τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ, όπου επιτέθηκαν σε στρατιωτικούς στόχους, έθεσαν για λίγο υπό τον έλεγχό τους ορισμένους ισραηλινούς οικισμούς και πήραν ομήρους δεκάδες πολίτες και στρατιώτες.
Η επίσημη αιτιολόγηση για την επιχείρηση που έδωσε η Χαμάς ήταν η βεβήλωση από τους Ισραηλινούς του τζαμιού Al-Aqsa, του τρίτου ιερότερου τόπου του Ισλάμ, και η αυξημένη βία των εποίκων εναντίον των Παλαιστινίων.
Αλλά τίποτα σχετικά με αυτήν την επιχείρηση δεν πρέπει να θεωρείται εκπληκτικό ή απρόκλητο. Ούτε είναι απλώς το αποτέλεσμα των κενών στα ισραηλινά μέτρα ασφαλείας. Είναι μια απάντηση που έπρεπε να αναμένεται από τον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει την αποικιακή κυριαρχία και την κατοχή των Ισραηλινών εποίκων εδώ και δεκαετίες. (ΣτΜ).
[2] Σύμφωνα με την Ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου του ΟΗΕ, οι χώρες που ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της UNRWA είναι:
- ΗΠΑ
- Γερμανία (αποκατέστησε τη χρηματοδότηση στις 24/4/2024)
- Ευρωπαϊκή Ένωση (αποκατέστησε τη χρηματοδότηση στις 1/3/2024)
- Σουηδία (αποκατέστησε τη χρηματοδότηση στις 9/3/2024)
- Ιαπωνία (αποκατέστησε τη χρηματοδότηση στις 2/4/2024)
- Γαλλία (αποκατέστησε τη χρηματοδότηση στις 28/3/2024)
- Ελβετία (αποκατέστησε τη μισή χρηματοδότηση στις 24/4/2024)
- Καναδάς (αποκατέστησε τη χρηματοδότηση στις 8/3/2024)
- Ηνωμένο Βασίλειο (αποκατέστησε τη χρηματοδότηση στις 19/7/2024)
- Ολλανδία
- Αυστραλία (αποκατέστησε τη χρηματοδότηση στις 15/3/2024)
- Ιταλία
- Αυστρία (αποκατέστησε τη χρηματοδότηση στις 18/5/2024)
- Φινλανδία (αποκατέστησε τη χρηματοδότηση στις 22/3/2024)
- Νέα Ζηλανδία
- Ισλανδία (αποκατέστησε τη χρηματοδότηση στις 1/4/2024)
- Ρουμανία
- Εσθονία (αποκατέστησε τη χρηματοδότηση στις 8/5/2024)
(https://unwatch.org/updated-list-of-countries-suspending-unwra-funding/) (ΣτΜ).
[3] Η οδηγία Αννίβας (Hannibal Directive), που επίσης μεταφράζεται ως Διαδικασία Αννίβας ή Πρωτόκολλο Αννίβας, είναι το όνομα μιας αμφιλεγόμενης διαδικασίας που χρησιμοποιείται από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) για να αποτρέψουν τη σύλληψη Ισραηλινών στρατιωτών από τις εχθρικές δυνάμεις. Σύμφωνα με μια εκδοχή, αναφέρει ότι «η απαγωγή πρέπει να σταματήσει με κάθε μέσο, ακόμη και με τίμημα να χτυπηθούν και να υποστούν απώλειες οι δικές μας δυνάμεις».
Εισήχθη το 1986, μετά από μια σειρά απαγωγών στρατιωτών του Ισραηλινού Στρατού στο Λίβανο και επακόλουθων αμφιλεγόμενων ανταλλαγών κρατουμένων. Το πλήρες κείμενο της οδηγίας δεν έχει δημοσιευθεί ποτέ και μέχρι το 2003, η ισραηλινή στρατιωτική λογοκρισία απαγόρευε οποιαδήποτε συζήτηση του θέματος στον Τύπο. (ΣτΜ).
Αφήστε ένα σχόλιο