Καθώς η Ρωσία αναζωογονεί τον ρόλο του Δία, η Κίνα είναι απασχολημένη με την αναζωογόνηση του ρόλου του Ερμή.
του Pepe Escobar*
μετάφραση Φλώρα Παπαδέδε
Strategic – Culture.su
29/11/2024
Ω, τι θαύματα μπορούν να εξαπολύσουν τα τσιπ από τα πλυντήρια πιάτων.[1]
Πώς και ο Δίας, ο Βασιλιάς των Θεών, δεν μπόρεσε να το προβλέψει; Ειδικά όταν η θεϊκή του διαίσθηση γνώριζε ότι στο μέλλον οι κεραυνοί του θα αναπαράγονταν στη Ρωσία μέσω του Ορέσνικ – μιας φαινομενικά ακίνδυνης φουντουκιάς.
Η μυθολογία προεικονίζει την μετά-μοντέρνα μετά-τα πάντα πραγματικότητα.
Τώρα ας επιστρέψουμε για λίγο στον Νεύτωνα. Με βάση τους υπολογισμούς του, ένα βλήμα από ουράνιο μήκους ενός μέτρου που πετά με πολύ υψηλή ταχύτητα είναι ικανό να διατρήσει 6 μέτρα σκληρού βράχου (υπό τους ήχους του Highway Star των Deep Purple;[2])
Μια κεφαλή πυραύλου που ταξιδεύει με 1.200 μέτρα το δευτερόλεπτο είναι ικανή να διατρήσει 46 μέτρα σκυροδέματος.
Τώρα φανταστείτε μια ταχύτητα κρούσης μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου. Το βάθος της σύγκρουσης, φυσικά, είναι εκθετικά πιο ασύλληπτο.
Η πρόσκρουση, σε πολύ υψηλή ταχύτητα, μετατρέπει ό,τι βρίσκεται μπροστά της σε αέριο. Ένα – κινητικό – ωστικό κύμα φτάνει σε βάθος έως και 50 μέτρα, κατακλύζοντας τα βαθιά υπόγεια και συντρίβοντας, καταστρέφοντας – στην πραγματικότητα ανατινάζοντας – τα πάντα στο πέρασμά του.
Αυτό συνέβη στα βαθιά υπόγεια του εργοστασίου Γιούζμας στο Ντνιεπροπετρόφσκ – καθώς ο πύραυλος Ορέσνικ επινοήθηκε βελτιώνοντας αυτές τις φυσικές αρχές. Και η Ρωσία χρησιμοποίησε μόνο άσφαιρα -αντί για εκρηκτικές κεφαλές- σε αυτήν την πρώτη δοκιμή του Ορέσνικ.
Εγγυημένη ικανοποίηση ή επιστροφή χρημάτων
Τώρα πάμε στους προέδρους της Ρωσίας και του Καζακστάν, Βλαντιμίρ Πούτιν και Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγιεφ, που εμβαθύνουν τη στρατηγική τους εταιρική σχέση πρόσωπο με πρόσωπο στην Αστάνα – συμπεριλαμβάνοντας μια ανανεωμένη κατεύθυνση για ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο του Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO[3]).
Επιπλέον, το Καζακστάν προσκλήθηκε επίσημα να γίνει εταίρος των BRICS.
Ο Πούτιν απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις των ΜΜΕ σχετικά με τον Ορέσνικ και τον ευρύτερο πόλεμο δια αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ. Αλλά αναμφισβήτητα η πιο ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του σε μια κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Συλλογικής Ασφάλειας του CSTO. Μερικά τμήματά της αξίζει να παρατεθούν εκτενώς – κυρίως επειδή ο Πρόεδρος αστειεύτηκε περί της «ικανοποίησης του πελάτη»:
«Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα Ισκαντέρ[4] και οι εκδόσεις του αντιπροσωπεύουν το ρωσικό ανάλογο και των τριών εκδόσεων των πυραύλων ATACMS. Το βάρος της κεφαλής σε ισοδύναμο TNT είναι περίπου το ίδιο, αλλά ο Ισκαντέρ έχει μεγαλύτερη εμβέλεια. Ο νέος αμερικανικός πύραυλος PrSM[5] δεν είναι ανώτερος από τους ρωσικούς ομολόγους του σε καμία προδιαγραφή. Ο εκτοξευόμενος από αέρος πύραυλος Storm Shadow, ο γαλλικός SCALP και ο γερμανικός Taurus έχουν κεφαλή βάρους μεταξύ 450 και 480 κιλών σε ισοδύναμο TNT και βεληνεκές 500 έως 650 χιλιόμετρα. Ο γερμανικός πύραυλος Taurus έχει βεληνεκές 650 χιλιομέτρων. Ο εκτοξευόμενος από αέρος πύραυλος Kh-101 είναι το ρωσικό ανάλογο αυτών των συστημάτων, ο οποίος είναι συγκρίσιμος ως προς την ισχύ της κεφαλής του, αλλά ξεπερνά σημαντικά κάθε ένα από τα συστήματα ευρωπαϊκής κατασκευής ως προς το βεληνεκές. Οι νέοι πύραυλοι PrSM κατασκευής των ΗΠΑ, όπως ανέφερα προηγουμένως, καθώς και οι JASSM, είναι κατώτεροι από τους ρωσικούς ομολόγους τους όσον αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές. Χωρίς αμφιβολία, γνωρίζουμε τον αριθμό των σχετικών οπλικών συστημάτων που βρίσκονται στην υπηρεσία των πιθανών αντιπάλων μας. Γνωρίζουμε πόσα από αυτά φυλάσσονται σε αποθηκευτικούς χώρους. Γνωρίζουμε την ακριβή τοποθεσία τους, πόσα όπλα έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία και πόσα άλλα σχεδιάζεται να παραδοθούν. Όσον αφορά στην παραγωγή σχετικών πυραυλικών συστημάτων και σχετικού εξοπλισμού, η Ρωσία διαθέτει 10 φορές περισσότερα από τη συνολική παραγωγή όλων των χωρών του ΝΑΤΟ. Το επόμενο έτος, θα επαυξήσουμε την παραγωγή κατά 25 με 30 τοις εκατό. Βλέπουμε ότι οι αρχηγοί του καθεστώτος του Κιέβου εκλιπαρούν τα αφεντικά τους για στρατιωτικό εξοπλισμό διαφορετικού είδους. Ας μην ξεχνά κανείς τα υπερηχητικά πυραυλικά συστήματα Καλίμπρ, Κινζάλ και Ζιρκόν, τα οποία είναι ασύγκριτα σε όλο τον κόσμο ως προς τις τεχνικές τους προδιαγραφές. Η παραγωγή τους επίσης ενισχύεται και αυξάνεται ολοταχώς. Σύντομα ενδέχεται να εμφανιστούν περισσότερα από αυτά στο μενού μας με τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας, αν μπορώ να το θέσω έτσι. Όπως λένε, η ικανοποίηση των πελατών είναι εγγυημένη».
Προς σύγκρουση με μετεωρίτη
Ο Πούτιν συνέκρινε ένα χτύπημα με τον Ορέσνικ με τον αντίκτυπο από τη σύγκρουση με μετεωρίτη: «Γνωρίζουμε από την ιστορία ποιοι μετεωρίτες έπεσαν, πού έπεσαν και ποιες ήταν οι συνέπειες. Μερικές φορές ήταν αρκετό για να σχηματιστούν ολόκληρες λίμνες». Αν και όπως τόνισε «η δημοσιότητα είναι αδόκιμη όταν έχουμε να κάνουμε με νέα όπλα». Αυτή ακριβώς ήταν η περίπτωση του Ορέσνικ: «Περιμέναμε μέχρι τη στιγμή που διεξήγαμε τη δοκιμή και είδαμε το αποτέλεσμα στην πράξη. Και μετά βγάλαμε μια ανακοίνωση».
Αυτό θέτει το πλαίσιο για αυτά που δήλωσε στην Ιζβέστια, ο Μιχαήλ Κοβαλτσούκ, ο πραγματικός δημιουργός αυτών των φαινομενικά αθώων φουντουκιών, του μεταμοντέρνου αντιγράφου των κεραυνών του Δία, στο περιθώριο του 4ου Συνεδρίου Νέων Επιστημόνων στην ομοσπονδιακή επικράτεια του Σείριου.
Ο Κοβαλτσούκ είναι πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Ερευνών του Ινστιτούτου Κουρτσάτοφ. Ουσιαστικά, παρατήρησε πώς «τα υλικά που διαθέτει η Ρωσία και που μπορούν να αντέξουν τις υπερυψηλές θερμοκρασίες κατέστησαν δυνατή τη δημιουργία του συστήματος Ορέσνικ και θα επιτρέψουν τη δημιουργία κι άλλων τύπων υπερηχητικών όπλων».
Όλος ο πλανήτης μπορεί να αναρωτιέται πώς κατάφερε η Ρωσία να ξεπεράσει όλους τους άλλους: «Επειδή είμαστε ένας από τους πέντε παγκόσμιους ηγέτες (…) Δημιουργήσαμε υπερηχητικά όπλα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και αυτά είναι υλικά που συνήθιζαν να λειτουργούν στους 1.500 βαθμούς, μετά στους 1.800 και μετά στους 2.000, και εμείς το κάναμε, ενώ άλλοι όχι».
Και υπάρχουν και άλλα: ο Κοβαλτσούκ είπε «άλλα υλικά που μπορούν να αντέξουν τις υψηλές θερμοκρασίες θα καταστήσουν δυνατή τη δημιουργία ακόμη πιο προηγμένων όπλων. Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι υλικά που να αντέχουν στους 2.500-3.000 βαθμούς».
Αυτό θα καταστήσει δυνατούς, για παράδειγμα, πύραυλους που θα πετούν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στα 15 Mach ή ακόμη και 20 Mach δημιουργώντας ακόμη πιο καταστροφικές επιπτώσεις – συμπεριλαμβανομένου του σοκ πλάσματος – από το ήδη δοκιμασμένο Ορέσνικ.
Ο Πούτιν, από την πλευρά του, είπε επίσης –σχεδόν αδιάφορα– ότι το Υπουργείο Άμυνας αυτή τη στιγμή «επιλέγει στόχους» για περισσότερα πλήγματα με Ορέσνικ, συμπεριλαμβανομένων των ουκρανικών «κέντρων λήψης αποφάσεων», τοποθεσιών βιομηχανικής παραγωγής και στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Ακούει το ΝΑΤΟ; Προφανώς όχι.
Τι σημαίνει η Μέγιστη Ήπια Ισχύς
Καθώς η Ρωσία αναζωογονεί τον ρόλο του Δία, η Κίνα είναι απασχολημένη με την αναζωογόνηση του ρόλου του Ερμή.
Το Πεκίνο πουλάει τώρα ομόλογα σε δολάρια ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο η Κίνα πουλάει αυτά τα ομόλογα, αυτά τα «αραβικά» δολάρια ΗΠΑ μπορούν να δοθούν σε χώρες εταίρους της Πρωτοβουλίας Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος (Belt and Road – BRI) ως δάνεια, ώστε να είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα χρέη τους στους εκβιαστές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ελέγχονται από τον Ηγεμόνα.
Το καλύτερο μέρος είναι ότι αυτοί οι εταίροι του BRI μπορούν να αποπληρώσουν στην Κίνα αυτά τα δάνεια σε δολάρια χρησιμοποιώντας –τι άλλο– το γιουάν, καθώς και τα εμπορεύματα που παράγουν ή τους φυσικούς πόρους τους.
Ονομάστε το έναν γρήγορο αυτοκινητόδρομο απο-δολαριοποίησης. Και κανείς δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά ότι τα ομόλογα σε δολάρια ΗΠΑ της Κίνας υποστηρίζονται από χρυσό, ενώ τα ομόλογα σε δολάρια των ΗΠΑ υποστηρίζονται από έναν εκτυπωτή.
Τα διάφορα δυτικά μπλα μπλα μπλα για μια υπερχρεωμένη Κίνα είναι ανοησίες. Το χρέος της Κίνας – ομολογουμένως τεράστιο – αποτελεί στον μεγαλύτερο βαθμό εσωτερικό χρέος σε γιουάν. Η Κίνα χρησιμοποιεί την εσωτερική της αγορά ομολόγων για να βοηθήσει τις εταιρείες να επενδύσουν τα χρήματά τους και να κερδίσουν μια αξιοπρεπή απόδοση – κυριολεκτικά χωρίς κανέναν κίνδυνο. Και όλα αυτά ενώ τονώνει την οικονομία.
Τώρα το Πεκίνο είχε τη λαμπρή ιδέα να εκδώσει ομόλογα σε δολάρια ΗΠΑ για να αποσπάσει τα πετροδολάρια από τη Σαουδική Αραβία, ώστε να μην επιστρέψουν απευθείας στις ΗΠΑ. Όλοι γνωρίζουν ότι πολλά έθνη δεν αγοράζουν πια σε μεγάλες ποσότητες τα αμερικανικά ομόλογα, όπως συνήθιζαν. Επομένως, οι αποδόσεις των ομολόγων πρέπει να αυξηθούν. Το Πεκίνο βρήκε έναν τρόπο να διασφαλίσει ότι οι αποδόσεις δανεισμού θα παραμείνουν υψηλές – καθιστώντας το κόστος δανεισμού ακριβό για τις ΗΠΑ.
Η πιο σημαντική παράμετρος είναι ότι αυτά τα δολάρια ΗΠΑ που συγκεντρώθηκαν από ομόλογα θα λειτουργήσουν ως δάνειο προς ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου Νότου για να εξοφλήσουν τα δάνειά τους με υπέρογκο τοκισμό από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Αντί να πληρώσουν τόκο 20-30%, το Πεκίνο θα χρεώσει σε αυτά τα έθνη το επιτόκιο ομολόγων (περίπου 5%).
Οπότε ουσιαστικά αυτό που κάνει η Κίνα είναι να μετατρέπεται σε ενδιάμεσο για τον δανεισμό φθηνών δολαρίων ΗΠΑ προς τον Παγκόσμιο Νότο. Αυτό σημαίνει Μέγιστη Ήπια Ισχύς.
Τι θα συμβεί με αυτά τα δολάρια ΗΠΑ που αποπληρώνει ο Παγκόσμιος Νότος; Η υπερβολική ρευστότητα θα βυθίσει τις ΗΠΑ σε μια ακόμα κρίση πληθωρισμού. Τα χρηματιστήρια θα εκτιναχθούν – αλλά τα επιτόκια θα αυξηθούν, καθιστώντας τον δανεισμό ακόμη πιο ακριβό. Συνδυάστε το με υψηλούς δασμούς, και όπως το έθεσε ένας πανούργος έμπορος από το Χονγκ Κονγκ, «είναι η τέλεια καταιγίδα, μωρό μου».
Καλώς ήλθατε λοιπόν στην Κίνα που παίζει τον Ερμή, τον γιο του Δία και της πανέμορφης Πλειάδας Μαίας. Ο Ερμής, μεταξύ των ατελείωτων ιδιοτήτων του, είναι ο θεός των ταξιδιωτών, των δρόμων και του εμπορίου (BRI, διάδρομοι σύνδεσης), της πονηριάς, της διπλωματίας, της γλώσσας, της γραφής και της αστρολογίας. Κήρυκας και προσωπικός αγγελιοφόρος του Δία, ο Ερμής τυχαίνει να είναι επίσης θεϊκός απατεώνας (τώρα αγοράστε αυτά τα δολάρια ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία από εμένα!)
Για άλλη μια φορά, εδώ βλέπουμε τη Ρωσία να παίζει σκάκι – σκεπτόμενη πολλές κινήσεις μπροστά – ενώ η Κίνα παίζει Γκο (Weiqi 围棋), σκεπτόμενη επίσης αρκετές κινήσεις μπροστά. Και η συνεργασία τους, σε όλη τη διάρκεια, συγχρονισμένα, γεννά μια υπέροχη αναβίωση της ελληνικής μυθολογίας.
Οι φουντουκί κεραυνοί έχουν καταστήσει οριστικά νεκρό ολόκληρο το στρατήγημα του Ηγεμόνα εναντίον της Ρωσίας. Αντίο «στρατηγικό πλεονέκτημα» που αποκτήθηκε προκαλώντας τη Μόσχα να χτυπήσει με τακτικά πυρηνικά όπλα. Τώρα η Ρωσία μπορεί να χτυπήσει οπουδήποτε, οποτεδήποτε, με 12.000 km/h. Χωρίς να υφίσταται θέμα ραδιενέργειας και χωρίς τεράστιες απώλειες αμάχων.
Πρόκειται για ένα κινητικό ωστικό κύμα – στρατιωτικό και γεωπολιτικό. Δεν είναι περίεργο που το NATOστάν είναι ανίδεο. Ο Δίας επιβλέπει τη σκακιέρα από ψηλά με ένα πονηρό χαμόγελο, πίνοντας ένα δροσερό μπουκάλι Νέκταρ.
Σημειώσεις της μεταφράστριας:
[1] Αναφορά στην ομιλία της Ursula von der Leyen, στις 18/9/2022 κατά την ανακοίνωση νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπου δήλωσε αυτολεξεί: «Ο Ρωσικός στρατός παίρνει τσιπ από πλυντήρια πιάτων και ψυγεία για να επισκευάσει τον στρατιωτικό εξοπλισμό του, επειδή τους τελείωσαν οι ημιαγωγοί. Η βιομηχανία της Ρωσίας είναι κουρελιασμένη και η οικονομία της βρίσκεται στην εντατική.»
[2] https://www.youtube.com/watch?v=UAKCR7kQMTQ
[3] Ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) είναι μια διακυβερνητική στρατιωτική συμμαχία στην Ευρασία που αποτελείται από έξι μετασοβιετικά κράτη: Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ρωσία και Τατζικιστάν, που ιδρύθηκε το 2002. Η Συνθήκη Συλλογικής Ασφάλειας έχει τις ρίζες της στη Σοβιετική Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες αντικαταστάθηκαν το 1992 από τις Ενωμένες Ένοπλες Δυνάμεις της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από τις διάδοχες ένοπλες δυνάμεις των αντίστοιχων ανεξάρτητων κρατών.
Παρόμοια με το άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, το άρθρο 4 της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CST) ορίζει ότι μια επίθεση εναντίον ενός μέλους θα εκληφθεί ως επιθετικότητα εναντίον όλων. Επίσης, απαγορεύεται στους υπογράφοντες να ενταχθούν σε άλλες στρατιωτικές συμμαχίες.
[4] Ισκαντέρ: αρσενικό όνομα στα αραβικά, αιγυπτιακά, ινδονησιακά, μαλαισιανά και περσικά, που προέρχεται από το ελληνικό Αλέξανδρος. Σημαίνει «προστάτης των ανδρών».
[5] Precision Strike Missile (PrSM): βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς που αναπτύχθηκε από την κοινοπραξία Lockheed Martin, Boeing, and Raytheon για να αντικαταστήσει τον MGM-140 ATACMS. Ο στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η πρώτη παρτίδα PrSM παραδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2023.
* Ο Pepe Escobar είναι αρθρογράφος στο The Cradle, αρχισυντάκτης στους Asia Times και ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής που επικεντρώνεται στην Ευρασία. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ζει και εργάζεται ως ξένος ανταποκριτής στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Μιλάνο, το Λος Άντζελες, τη Σιγκαπούρη και την Μπανγκόκ. Είναι συγγραφέας αμέτρητων βιβλίων. Το τελευταίο του είναι το Raging Twenties.
Πηγή της αρχικής δημοσίευσης του άρθρου: Strategic – Culture.su
Αφήστε ένα σχόλιο