του Γιώργου Αναλυτή

Το Ολυμπιακό Στάδιο (ΟΑΚΑ) θα παραμείνει κλειστό λόγω προβλημάτων στατικότητας που εντοπίζονται στο «στέγαστρο Καλατράβα» 

Αυτή είναι η είδηση που ακούμε τις τελευταίες ημέρες από τα ΜΜΕ. Το τι έχει ειπωθεί, δε λέγεται, μέχρι και αστεία πράγματα  περί χαμένου εγχειρίδιου συντήρησης.

Είναι γνωστή η τακτική αυτή, όπου υποδομές ή ακόμα και περιοχές οι οποίες έχουν πληρωθεί από δημόσιο χρήμα, υποβαθμίζονται και αφήνονται στην τύχη τους, ώστε αργότερα να έρθουν οι ‘’επενδυτές’’ ως σωτήρες και ευεργέτες, δηλαδή στην πράξη να διατεθούν σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους προκειμένου να «αναπλαστούν», με χρήματα που δανείζονται με εγγυήσεις του δημοσίου.

Το κύμα αποκρατικοποιήσεων παίρνει έκταση το 2016 με υπουργό Οικονομικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και με διαδικασίες-εξπρές, μέσω ρύθμισης με την οποία εντάσσονται άμεσα στο νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων -τη λεγόμενη Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών- κρατικές εταιρείες και οργανισμοί όπως οι αστικές συγκοινωνίες, τα ΕΛΤΑ και το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αμαρουσίου.

Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων υπάρχει στο προσκήνιο εδώ και χρόνια (όπως ανέφερα και πιο πάνω). Από εποχής ΣΥΡΙΖΑ, η Κομισιόν ζητούσε την επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, έχοντας μεταξύ άλλων στην ατζέντα και τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Μάλιστα από τον Ιούνιο του 2019 κιόλας, υπήρχε στην ατζέντα το θέμα της αναβάθμισης του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ), με στόχο τη μεταφορά του στο Υπερταμείο σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν που βρισκόταν.

Το 2020 παρουσιάστηκε από τον Λευτέρη Αυγενάκη το σχέδιο για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ. Ο υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε εκτενώς στις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων που βρίσκονται υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και αφορούν στην ολική μεταμόρφωση του ΟΑΚΑ.

Τι περιλάμβανε το Master Plan που είχε ήδη εκπονηθεί; Τις στέγες Καλατράβα, ενεργειακές αναβαθμίσεις, εγκαταστάσεις τένις, Σπίτι του Χάντμπολ, Σπίτι Αθλητικών Ομοσπονδιών, ανακατασκευή στίβων, μουσεία, εγκαταστάσεις ΕΟΚΑΝ, εγκαταστάσεις ΕΚΑΕ, ΣΣΕ εργαζομένων, ενώ θα υπήρχε και πλήρης ανακατασκευή του κέντρου υγρού στίβου, αλλά και μία νέα 25άρα πισίνα, καθώς επίσης και ανακαίνιση μέρους των ξενώνων που φιλοξενούν τους αθλητές στο ΟΑΚΑ. Μάλιστα γινόταν  λόγος ακόμη και για ανέγερση ξενοδοχείου τεσσάρων ή πέντε αστέρων, 100-150 κλινών, δίπλα στη στάση του ΗΣΑΠ.

Επισημαίνεται πως το έργο  εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα διαθέσει σημαντικούς πόρους (55 εκατ. ευρώ) για να προχωρούν τα έργα. Παράλληλα ένα σημαντικό ποσό θα διατεθεί και από την Περιφέρεια Αττικής, το οποίο θα πάει στην ενίσχυση και συντήρηση των στεγάστρων, με προϋπολογισμό ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Ποιος ήταν όμως ο βαθύτερος λόγος γι αυτό το ολικό λίφτινγκ του ΟΑΚΑ; Μα φυσικά να ενταχθεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Το 2022
Έργο: Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών
Περιγραφή:
Στόχος της επένδυσης είναι η επισκευή, η συντήρηση και η βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης του Ολυμπιακού συγκροτήματος προκειμένου να παραταθεί η ωφέλιμη ζωή του, να αναβαθμιστούν οι υποδομές του, να μειωθούν τα κόστη λειτουργίας του και να διατίθεται ασφαλές, λειτουργικό, ανταποδοτικό και βιώσιμο για την ενίσχυση του αστικού αθλητισμού και των δράσεων αναψυχής.
Προϋπολογισμός Ταμείου: 40.113.080 €
Συνολικός Προϋπολογισμός: 52.427.505 €
Απόφαση ένταξης: Ένταξη του Έργου με τίτλο «Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών» (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5158654) στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Τον Απρίλιο του 2023 το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευε σειρά φωτογραφιών από εναερίτες σκαρφαλωμένους στο στέγαστρο του Καλατράβα και η απορία ήταν εύλογη: Τι δουλειά έχει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων στις αθλητικές εγκαταστάσεις;;

Κι όμως είχε ρόλο και δουλειά να κάνει. Κι αυτό επειδή το έργο της «Ανακαίνισης του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών» ύψους 43 εκ. ευρώ είχε ανατεθεί στην Ειδική Μονάδα Σύμβασης Στρατηγικών Έργων (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ!

Το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψε σύμβαση στις 21 Νοεμβρίου 2022 με την κοινοπραξία Σ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ – Κ.ΦΑΡΡΟΣ ΔΟΜΗ Α.Ε. – Ι. ΜΑΥΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ Α.Ε που ανέλαβε το έργο, προϋπολογισμού 1,79 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ. Το έργο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Και τα ερωτήματα είναι δύο:

Πού πάνε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης;

Πόσες φορές θα χρηματοδοτήσουν τα έργα για την ανακαίνιση και συντήρηση του ΟΑΚΑ;

Κλείνοντας, ας δούμε πως γίνονται οι χρηματοδοτήσεις (δάνεια), από ταμείο ανάκαμψης, (από την επίσημη σελίδα του ταμείου ανάκαμψης ΕΛΛΑΔΑ 2.0):
Δάνεια Ταμείου Ανάκαμψης – Ελλάδα 2.0 (greece20.gov.gr)

Ο Γιώργος Αναλυτής είναι μέλος του ΕΣΣ, επικεφαλής του τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΕΠΑΜ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αμαρουσίου Αττικής με την Δημοτική παράταξη “Συμμαχία για την ανατροπή στο Μαρούσι” και επικεφαλής την υποψήφια δήμαρχο Ψάλτη Αικατερίνη.