Στην Ετήσια Συνάντηση του Ιουνίου 2020, τα μέλη του Συμβουλίου των Καναδών ψήφισαν για να εγκρίνουν και να προωθήσουν μια Καναδική πρόταση υποψηφιότητας για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2021, των ιατρικών ομάδων του Henry Reeve από την Κούβα για το διεθνές έργο τους στο πλαίσιο του COVID-19.

Το 2005, οι ηγέτες της Κούβας κοίταξαν μπροστά και είδαν έναν κόσμο με ολοένα και περισσότερες πανδημίες και φυσικές καταστροφές. Αυτό τους οδήγησε να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα για να εκπαιδεύσουν επαγγελματικό ιατρικό προσωπικό ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται γρήγορα σε αιτήματα έκτακτης ανάγκης από άλλα έθνη. Αυτή η πρωτοβουλία είχε ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση χιλιάδων Κουβανών ιατρικού προσωπικού (γνωστών ως ταξιαρχιών Henry Reeve) με τις δεξιότητες και την κατάρτιση για την αντιμετώπιση μιας ποικιλίας παγκόσμιων καταστροφών.

Όταν ο COVID-19 χτύπησε το 2020, η Κούβα ανταποκρίθηκε σε αιτήματα έκτακτης ανάγκης για εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό στέλνοντας 53 ομάδες υγείας σε 39 χώρες σε τέσσερις ηπείρους. Οι ομάδες υγείας μπόρεσαν να βοηθήσουν χώρες με εύθραυστα συστήματα υγείας που δεν ήταν καλά εξοπλισμένα για να αντιμετωπίσουν το COVID-19.

Η ανταπόκριση της Κούβας στην κρίση του COVID-19 επισκιάζει όλες τις άλλες προσπάθειες πρώτης γραμμής από βιομηχανικά έθνη στον αγώνα κατά του COVID-19. Αυτή η απάντηση είναι η πιο αξιοσημείωτη δεδομένου ότι το νησιωτικό έθνος έχει υποστεί εμπάργκο δεκαετιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ έχει γνωστοποιήσει από την αρχή της πανδημίας ότι ενδέχεται να εκδώσουν αντίποινα έναντι οποιασδήποτε χώρας που δέχεται βοήθεια από κουβανικό ιατρικό προσωπικό. Μόνο μία χώρα δεν έχει υποχωρήσει σε αυτές τις απειλές από τις ΗΠΑ και αυτή η χώρα είναι ο Καναδάς.

Πηγή: The Council of Canadians